Erica, 51, om kärleken till Omer, konverteringen och mobbningen

Erica, 51, och Omer, 34, har snabbt blivit en tittarfavorit i tv-programmet ”Älskar, älskar inte”. För Hela Hisingen berättar hon om mobbningen hon fick utstå som barn, kärleken till Omer, konverteringen till Islam och längtan efter ett till barn.
— Det är inte alltid en dans på rosor, eftersom det är två kulturer som kockar. Men det har varit fantastiskt, mycket passion och glädje men samtidigt väldigt mycket stress, säger hon.

I tv-programmet ”Älskar, älskar inte” som sänds på Discovery+ och Kanal 5 har tittarna fått följa 51-åriga Erica från Hisingen och 34-åriga Omer från Pakistan genom 15 avsnitt under säsongen. Efter att ha haft långdistans under flera år och endast chattat och haft videosamtal på internet, så åkte Erica ner till Albanien där paret gifte sig.

— Jag älskar honom för hans personlighet. Det var det som gjorde att jag blev kär. Bröllopet var fantastiskt, en sådan fin ceremoni, säger hon.

Omer och Erica när han var i Sverige på sitt 10-dagarsvisum. Foto: Privat.
Erica på bröllopsdagen i Albanien. Det var kort före giftermålet som paret träffades för allra första gången. Foto: Privat.

51-åriga Erica föddes i brasilianska Rio de Janeiro, och flyttade som tvååring till Göteborg och Fyrklöversgatan i Lundby. Hon blev snabbt skoltrött och ville ägna dagarna åt roligare saker än att sitta i ett klassrum.

— Jag är bra på att skapa, har en estetisk styrka. Men jag har aldrig varit så bra på matematik och teknik, jag gick ut med en etta i matematik gymnasiet. Jag skippade gympa och sådant, jag var jätteskoltrött. Vi satt mest på Valhalla och kollade på killar i stället, säger Erica och skrattar.

Skoltiden kantades av en del problem och redan i tidig ålder tvingades hon utstå mobbning från klasskamraterna.

— Det var mycket roligt, men även en del som var jobbigt. Det första och andra året på gymnasiet blev jag mobbad. Det var många saker de retade sig på, bland annat att jag hade utländskt påbrå och hur jag såg ut, mitt utseende.

Hur har det påverkat dig genom livet?

— I och med mobbningen har jag aldrig riktigt vetat var jag hör hemma. Hör jag hemma i Sverige, hör jag hemma i Brasilien? När jag var liten hade jag långt, ljusbrunt, krulligt hår i flätor. Och mitt krulliga hår var inte populärt. Det blev ”krullbagge” och allt vad de kallade mig. Det tog väldigt hårt på mig. Jag plattar mitt hår än i dag på grund av det. Så jag har haft många komplex som följt mig genom livet, men mest det här att jag aldrig riktigt har förstått ”Var hör jag hemma?” säger hon och fortsätter:

— Det är först nu som vuxen som jag har fått bättre självkänsla och känner mig stolt över mitt ursprung och mina rötter.

”Det är mycket kärlek och jag längtar tills han kan vara här hela tiden. Men det uppstår lite bråk eftersom vi ändå kommer från två olika kulturer”, säger Erica om förhållandet. Foto: Privat.

”Lången for life” – Flyttar aldrig från Hisingen

De senaste 23 åren har Erica bott på Hisingen och det är här som båda hennes söner har växt upp.

— Vi sa alltid ”Lången for life”. Jag flyttar aldrig härifrån. Jag gillar allt som finns här, med simhall och fin natur och skulle inte kunna tänka mig att bo någon annanstans. Hisingen är mitt hem. Här finns en speciell känsla, den är go, lugn, vänlig och stressfri. Visst händer det grejer, som att vi har en nationalfågel som flyger här ibland (polishelikoptern reds. anm.), Men det är vårat liv här liksom, säger Erica.

Erica är en väldigt glad person, som skrattar flera gånger under intervjun. När hon börjar prata om sin kärlek till Omer, säger hon direkt:

— Det är inte alltid en dans på rosor, eftersom det är två kulturer som kockar. Det har varit fantastiskt, mycket passion och glädje men det är samtidigt väldigt mycket stress.

Kan du berätta mer om ert förhållande?

— Jag älskar honom. Det är mycket kärlek och jag längtar tills han kan vara här hela tiden. Men det uppstår lite bråk eftersom vi ändå kommer från två olika kulturer. Nu senast så tyckte jag att han körde över mig. Han kan dra iväg utan att säga något och han vill inte att jag ska träffa hans manliga vänner eftersom det är haram. Men jag vill ju se vem han hänger med. När sådant händer kan jag känna mig lite utanför.

Hon berättar att det bland annat är svårt att hon inte känner Omers vänner.

— Jag som kvinna ska inte visas med någon man som är bekant med honom. Men jag hade helst sett att vi hade parvänner, jag vill ju att vi ska kunna gå på parmiddagar ihop.

Vad är det jobbigaste för er?

— Det är att det blir kulturkrockar. Det är stressigt, jättejobbigt. Till exempel när han pratar med släkt och vänner och jag inte har en aning om vad de pratar om. Då säger jag ”Snälla kan du berätta för mig?”. Han delar inte med sig så mycket. Vi har en dialog men han öppnar inte upp sig för mig, inte när det gäller viktiga saker.

”Jag hoppas han går med på IVF, han borde göra det för mig efter allt jag gjort för honom”, säger Erica. Foto: Privat.

Drömmer om ett barn tillsammans – Hoppas på IVF

Hon vet att Omer längtar efter ett barn och tillsammans har paret pratat om IVF, adoption eller surrogatmamma som alternativ. Under bröllopsceremonin poängterade hon en viktig sak:

— Om jag inte blir gravid vill jag inte att min man lämnar mig, eller tar en andra fru, säger hon i ”Älskar, älskar inte”.

Anledningen till att Erica tog upp det, är för att hon är i klimakteriet och vet därför att chanserna för att hon ska kunna bli gravid är små.

— Jag hoppas på att han går med på IVF eller surrogatmamma, men det är förbjudet genom Islam. Han vill nog adoptera, men jag vet inte om jag är redo för det ansvaret. Jag hoppas han går med på IVF, han borde göra det för mig efter allt jag gjort för honom. Om han inte unnar mig det, så får det mig att tvivla på hans kärlek, säger hon.

Även om det inte är säkert kring hur de ska få ett barn, har de redan börjat fundera på namn:

— Om vi får en dotter så ska hon heta ”Doa” som betyder bön, eller ”Jenna” som betyder paradis. Insha’Allah, Om guds nåd tillåter.

”ag älskar honom för hans personlighet. Det var det som gjorde att jag blev kär”, säger Erica om sin man. Foto: Privat.

”Jag läste och lyssnade på koranen och fick lära mig arabiska”

Erica har alltid varit djupt troende, men bestämde sig för att konvertera till Islam långt innan hon träffade Omer.

— Det var en vän som tog med mig till moskén vid Ramberget. Och under en speciell föreläsning så pratade de om Adam och Eva och att det inte bara var Evas utan även Adams fel. Det var det som sålde mig, säger hon och fortsätter:

— Jag var på många föreläsningar, jag läste och lyssnade på koranen och fick lära mig arabiska. Jag har inte gått in för det mer än att jag ber till gud varje dag. Sedan döljer jag mig lite mer genom att inte visa så mycket skinn men jag kör samma stuk som när jag var kristen. Det enda som skiljer sig åt är att jag har långärmat. I grunden handlar det om att man är en go människa, är ett gott exempel och en medmänniska och behandlar andra bra.

Hon berättar också att hon tänker ändra sitt namn utifrån sin tro:

— Mitt muslimska namn är Sarah. Så det kallar Omer mig för. Jag ska ändra mitt namn till det.

Planerar framtiden ihop i Sverige – Vill starta företag

Erica och Omer hoppas att han kan stanna i Sverige och paret planerar en lång framtid tillsammans:

— Vi har planer på att resa och se världen. Tanken är att vi ska starta upp ett företag tillsammans. Jag vill starta upp en salong, har alltid velat hålla på med hår och har gått utbildning. Hans bror har ett företag i Pakistan som säljer saxar som har väldigt bra kvalitet, med smycken på och guldfärgade och saxarna vill vi sälja i butiken, säger Erica.

Till en början fick Omer ett 10-dagarsvisum hit och han trivdes väldigt bra, förklarar Erica.

— Han är en riktig viking, han gick med sommarjacka när det var minusgrader ute. Han acklimatiserar sig väldigt snabbt. När jag gick med vinterjacka och huttrade, så gick han och svettades. Jag säger att han är en pakistansk viking. Han älskar klimatet och skulle lätt kunna stanna här.

Nu hoppas Erica att Omer kan stanna i Sverige i framtiden så att deras kärlek kan växa sig ännu starkare.

Det lyckliga paret efter sitt bröllop, som filmades av Discoverys ”Älskar, älskar inte”. Foto: Privat.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: