Loui Sand spelar inte matcher längre – ”Avundsjuka och missunnsamhet skapades”

Loui Sand blev historisk som första transperson att spela i Kärra HF. Men nu har han slutat spela matcher med laget.
— Missunnsamhet och avundsjuka är det värsta jag vet. Då backar jag, säger Loui Sand till Expressen.

Handbollsstjärnan Loui Sand hade tunga meriter från Sävehof och damlandslaget när 29-åringen valde att ta en paus från karriären i samband med sin könsbekräftande behandling.

— Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp, sa Sand då.

2019 tilldelades han pris på Eldsjälsgatan för sitt mod att prata om den pågående behandlingen och att avsluta handbollskarriären på damsidan. Kort därefter blev Loui Sand historisk, som första transperson att spela i herrlandslaget för Kärra HF.

— När jag påbörjade den här processen trodde jag aldrig att jag någonsin skulle spela handboll igen, men längtan efter att få spela och tillhöra ett lag igen var så enormt stor och jag är så glad för att jag får den här möjligheten. Jag kämpar ständigt med min psykiska ohälsa och min könsdysfori och detta är en stor hjälp för mig att må bättre emellanåt, sa Loui Sand till Handbollsförbundets hemsida.

”Är en enorm lättnad att jag äntligen får vara med i rätt lag”

Louise Sand gjorde 105 landskamper för svenska damlandslaget i handboll. Foto: Youtube.

Skatteverket godkände då också bytet av det juridiska könet vilket medförde att spelaren Loui Sand uppfyllde det som enligt Svenska Handbollsföreningens bestämmelser krävs för att spela herrhandboll. Eftersom Sand tidigare har haft matchtillstånd som damspelare krävdes att ett nytt sådant utfärdades av SHF. 

— Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas. För mig har det alltid varit självklart att alla ska ha rätt att spela handboll, men det är en enorm lättnad att jag äntligen får vara med i rätt lag. Detta är den största utmaningen jag någonsin gjort sportsligt, sa han då till Kärra HF:s hemsida.

Slutat spela matcher – ”I början var allt guld och gröna skogar”

Just nu är Loui Sand en av flera kändisar som tävlar i programmet ”Superstars” i Discovery Plus och Kanal 5. I en intervju med Expressen berättar han samtidigt att han helt har slutat spela matcher för Kärra HF och enbart deltar på träningarna.

— I början var allt guld och gröna skogar och allt kändes genuint. Men då kunde jag knappt passa bollen eftersom det var en stor omställning för mig med herrbollen och fysiken. Jag var inte ens i närheten av att platsa. Månaderna gick och jag tränade på som fan och det gick bättre, säger Sand till Expressen.

Han beskriver det som att det blivit en konkurrenssituation med sina egna lagkamrater.

”Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll” sa han när han återvände till Kärra HF.

— Avundsjuka och missunnsamhet skapades och det där går fetbort för mig. Jag fick höra hur snacket gick i laget och hur man gick till tränaren och sa att jag favoriserades. Enligt mig är det så här: du ligger x antal år före mig på testo, var bara bättre då. Eller vad fan är grejen? Om man inte klarar av konkurrens, lycka till med din idrott, säger han till Expressen och fortsätter:

— Jag pallar inte med skitsnack, aldrig gjort. Jag är med för att jag har hållit på med handbollen i större delen av mitt liv och jag älskar skiten och för att visa att det faktiskt går. Missunnsamhet och avundsjuka är det värsta jag vet. Då backar jag, säger Sand.

Han berättar också att den psykiska hälsan nu går före, men att han samtidigt saknar att spela matcher.

Fotbollsspelaren Josefine Öqvist, Loui Sand och hockeyspelaren Peter Forsberg. Pressbild: Discovery Plus.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: