Flydde kriget i Ukraina – nu sätter de upp dockteater vid 100-årsfirande på Hisingen

Under många år turnerade Tetiana Turkovska och Mukola Turkovskyi runt i världen med sin dockteater. Nu bor de på Bräcke diakonis Ukrainaboende och har där lyckats återuppliva teatern. På Bräcke Diakonis 100-årsfirande kommer Hisingsborna att kunna uppleva något så annorlunda som en Ukrainsk dockteater!
— Det handlar om vänskap och att man hjälper varandra oavsett vilket djur man är. Man kan förstå den här föreställningen utan att kunna språket, säger Tetiana Turkovska.

Tetiana Turkovska och Mukola Turkovskyi, från Kiev, har en dotter som bor i Sverige och de flydde hit några dagar innan kriget bröt ut i februari 2022. Paret har jobbat med dockteatern i över 45 år, teatergruppen de tillhörde åkte runt och spelade på olika platser i dåvarande Sovjetunionen och de besökte även andra länder, som Japan och Kanada.

Dockteatern drog 150 personer förra gången den sattes upp på Bräcke Diakoni på Hisingen och just logistiken kring denna har blivit den största utmaningen inför 100-årsfesten hos Bräcke Diakni som hålls lördagen 16 september. Jubileumsfesten kommer att innehålla en lång rad happenings med allt från sagostund, tipspromenad och en supermodern VR-upplevelse.

Samt en dockteater – på ukrainska.

När Tetiana och Mukola blev pensionärer startade de en egen dockteater men pandemin och därefter kriget gjorde att de inte längre kunde spela. Med hjälp av kontakter i Ukraina har de dock kunnat frakta sin dockteater till Sverige, berättar Bräcke Diakoni i ett pressmeddelande.
— Det tog sju månader att få hit alla delar, berättar Tetiana och Mukola.

När allt väl var på plats hittade de också nya aktörer på Ukrainaboendet och teatern har återuppstått.
— Vi är jättelyckliga. Både vi själva och dockteater har fått ett nytt liv här, säger Tetiana och visar upp några av de stora handdockorna.

På scen står bland annat en gris, en varg och en kanin

De har redan haft en uppskattad föreställning då de bjöd in barn och vuxna från andra Ukrainaboenden i Göteborg. På Bräcke diakonis jubileumsfest i Bräcke park 16 september kommer dockteatern också att vara på plats med en föreställning för barn. På scen står bland andra en gris, en varg och en kanin.

Djuren pratar ukrainska men Tetiana betonar att alla är välkomna.
— Det handlar om vänskap och att man hjälper varandra oavsett vilket djur man är. Man kan förstå den här föreställningen utan att kunna språket, säger hon.

Tetiana Turkovska och Mukola Turkovskyi har redan spelat en föreställning på Bräcke diakonis Ukrainaboende. Eva Dulinets, 5 år, berättar att hon gillar allt med teatern.

Dockteatern och de andra festligheterna under 100-årsfirandet blir Bräcke Diakonis sätt att visa göteborgare i allmänhet och hisingsbor i synnerhet att parken på Bräcke Östergårdsväg 1 är öppen för alla:
— Vi har förstått att vissa tror att de måste ha ett ärende till oss för att få vara i parken. Det kunde inte vara mer fel. Genom att bjuda in till kalas hoppas vi att det blir tydligt att till Bräcke diakoni, och till Bräcke park, är alla välkomna, säger Helene Mellström hos Bräcke Diakoni.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Bräcke Diakonis 100-årsfirande 16 september

Läs mer i Jubileumsfestens Facebook-event.

LÄS MER: