Här öppnar Hisingens nya nattklubbs- och konsertarena: ”Allt från internationell hiphop till obskyr black metal och smutsig country”

I höst öppnar Hisingens nya nöjespalats i en gammal industrilokal i Ringön. På 1200 kvadratmeter vid hörnet av Järnmalms- och Stålverksgatan ska konserter, klubbar och cocktails dominera – men teamet bakom konceptet söker även andra typer av evenemang:
— I bokningsteamet har vi jobbat med allt från internationell hiphop och obskyr black metal till smutsig country och kristallklar pop. Det viktigaste är att behålla den bredden, säger klubb- och krogprofilen Carl Martinsson som är drivande bakom den nya klubb- och konsertarenan Monument.

Bakom satsningen i Ringön står Carl Martinsson ihop med ett team av erfarna individer från bar-, klubb- och livescenen i Göteborg. På ”Öfesten” (2 september 2023) kommer de för första gången att möta göteborgare med information om sitt nya koncept. Planerna att öppna på Ringön har funnits länge, men pandemin bromsade processen – något som först ledde till en positiv utveckling, då man hann skaffa ett nytt kontor som
totalrenoverades och tog in hyresgäster – dock huserade detta i den byggnad som i mars 2021 brann ner till grunden.

— Jag har varit med och kring Ringön i olika kapaciteter i flera år nu. Sett vad Saltet på Ringön byggde upp och varit sugen på att etablera något där länge. Drev Bananpiren i några år och sneglade alltid över till det mer fria uttrycket som fanns på andra sidan bron. Så när vi fick kontakt med Västprojekt, som hade denna lokalen ledig och dessutom trodde starkt på idén med att skapa en kulturell oas på Ringön i samklang med industrin, ja då var det bara att köra. Älskat varenda sekund av det sen dess. Känns fantastiskt kul att vara med i startgroparna för den våg, ihop med Ivans Pilsnerbar, Pallazot, Vega och snart Stigbergets, som nu tillför mer musik därute; och vi planerar att samarbeta med dom alla, säger Carl Martinsson.

Carl Martinsson driver även eventbolaget 333 Company, som bl.a. jobbat med Zamenhof, Kapten Röd, Craft, Bananpiren, Stay Out West, Faal, Majblomman, Junkyard, Brooklyn Brewery med flera lokala verksamheter – samt är delägare i tatueringsstudion Aktiebolaget Bläck & Nål. Teamet bakom Monument består av: Carl Martinsson, Markus Miramar Hansson – Bokningsassistent och platschef (Klubb Honky Tonk med flera), Àron Buzas – Bokningsassistent och platschef (Voyage med flera) och Erik Holmberg – Barchef (före detta Stranger, Barabicu, Trailer Happiness, Gogogaga med flera).

Loggan för Hisingens nya konsert- och klubbkoncept Monument – som nu växer fram i Ringön.

Teamet säger att Ringön var det självklara valet att etablera sig på med sin växande status som kulturell oas, men
också extra intressant att satsa på med en cocktailbar, då det redan finns ett fantastiskt utbud av öl och bryggerier i närområdet. Monument har också tack vare lokalens storlek kunnat bygga en separat yta med mindre scen så också mindre evenemang kan genomföras utan stora kostnader för arrangörer eller besökare.
— Det är verkligen ingen begränsning när det kommer till genrer. Tillsammans i bokningsteamet har vi jobbat med allt från internationell hiphop och obskyr black metal till smutsig country och kristallklar pop.Det viktigaste är att behålla den bredden, men också att låta MONUMENT finnas för både nya och redan etablerade akter, säger Carl Martinsson.

När öppnar ni med första eventet?
— I dagsläget väntar vi in sista detaljerna kring tillstånd osv. Inga konstigheter utan ren formalia som tar den tid det tar. Men tekniskt sett tänkte vi köra på utsidan under årets Ö-festen, lördag 2: e september. Foodtruck, livemusik och en otroligt konstig blandning av musik från DJ-båset är väl planen. Sen när allt är redo, då blir det ordentlig invigningsfest, öppen för alla med en radda artister på scen och allt som tillhör en svinkul fest!, säger Carl Martinsson.

Ringön – svartklubbarnas Mecka

Vad blir den publika maxkapaciteten på krog/fest/konsert?
— Vi har sökt för 600, med möjlighet att utöka den kapacitet i framtiden, säger Martinsson.

Från vänster: Markus Miramar Hansson, Carl Martinsson, Erik Holmberg & Àron Buzas. Foto: Tobias Martinsson

När ni säger att det ska bli klubbar i lokalen med, har ni några konkreta idéer om vad för slags klubbar?
— Jag saknar verkligen klubbar, alltså riktiga, fristående klubbar som inte bara drivs av konsertstället själva. Jag startade själv på det viset. Någonstans på vägen blev väl många av oss även krögare så det glömdes liksom lite bort.Nu vill vi rätta till det där så gott det går och öppna upp för en ny generation av klubbarrangörer, och det kan verkligen handla om vad som helst.

Traditionellt sett är ju Ringön främst förknippat me svartklubbar – blir det ”svartklubbskänsla” i den nya lokalen?
— Haha, alltså, jag kan ju inte säga att det INTE känns så. Vilket är otroligt kul att ha fått till. 99,9% av inventariet är återbruk, och vi har byggt hela infrastrukturen på containers vi byggt om själva. Så låt oss säga att det känns väldigt Ringön, på bästa vis!, säger Carl Martinsson.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: