Två av landets 10 bästa kaffebarer finns på Hisingen – när experterna bestämmer

Svenska Gastronomipriset 2022 har utsetts och i kategorin ”Baristornas Kaffeupplevelse” finns två Hisingskaféer med på topp-tio listan.
”Vi är glada över att vara med i Svenska Gastronomipriset och stolta över den skinande andra platsen vi fick”, skriver Alkemisten på Instagram.

Nu har det Svenska Gastronomipriset 2022 delats ut på Operakällaren i Stockholm. Och de senaste tre åren har kategorierna ”Baristornas Barista” och ”Baristornas Kaffeupplevelse” ingått i priset.

I den senare är det experter som utser de främsta kaféerna i Sverige.

—Vi nominerar 100 baristor som var och en får rösta fram sina favoriter i de båda kategorierna. 2020 ställdes priset in men vinnarna från 2019, 2021 och årets vinnare kommer i höst att få följa med till Italien och besöka ett helt nytt rosteri som heter 1895, säger Heléne Grannas, marknadschef på Lavazza Sverige, i ett pressmeddelande.

Två Hisingskaféer på topp tio – ”Tack till vårt fantastiska team”

Anledningen till att kategorin ”Baristornas kaffeupplevelse” nu finns med är för att arrangören Lavazza vill höja statusen på kaffet som produkt.

— Vi vill locka fler att engagera sig i kaffe och ha det som profession och förstås vara stolta över det. Att vara sommelier är statusfyllt, att vara barista är inte det ännu trots att hantverket är det samma. Det vill vi ändra på, säger marknadschefen Heléne Grannas i pressmeddelandet.

Foto: Alkemistens Instagram.

Och det här året var det Stockholmskaféet Café Pascal som vann, men på en andraplats kom Hisingskaféet Alkemisten, som ligger vid Vågmästareplatsen.

”Vi är glada över att vara med i Svenska Gastronomipriset och stolta över den skinande andra platsen vi fick. Tack till vårt fantastiska team och till kunderna som gör det här möjligt”, skriver Alkemisten på Instagram.

Med på listan på en åttondeplats fanns även Morgon Coffee Roasters, som ligger på Anders Carlssons Gata i Lundbyvassen/Lindholmen. De startade sommaren 2018 och trots att det är ett relativt ungt företag har deras baristor över 40 års erfarenhet tillsammans, skriver de på sin hemsida.

”Vårt mål är att driva kaféet som vi hade velat att vårt favoritrosteri skulle drivas”, skriver ägarna.

Vinnarna från Café Pascal i Stockholm. Pressbild: Lavazza.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: