Göteborgs 400-årsfirande: Nu invigs marin kolonilott – var med och rösta om namnet

Den marina kolonilotten ska vara en del av Göteborgs försenade 400-årsfirande nästa år. Men redan nu ska den invigas i Frihamnen.
— Här kan besökarna få lära sig mer om sjömat och odling men också få vara delaktiga i att odla och tillaga ny mat från havet, säger Maria Bodin, projektsamordnare på Göteborgs universitet.

Nästa sommar, 2023, ska Göteborgs Jubileumsfirande äntligen hållas efter förseningar på grund av pandemin. Som en del i firandet kommer det finnas en utställning som heter ”Prototyp Göteborg”. Det är olika modeller som byggs på flera håll i Göteborg och som kan bli del av en permanent utställning.

Exempel på tidigare prototyper är bastun som byggdes i Frihamnen – i samband med badet och jubileumsparken – som senare blev en permanent del av området.

”Är jättekul” – har byggts som en del av platsutvecklingen här

Den 3 november klockan 12 invigs alltså den marina kolonilotten.

—  Det är jättekul att vi nu har den marina kolonilotten på plats! Den har byggts som en del av platsutvecklingen här i Frihamnen och undersöker bland annat havens roll i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg i ett pressmeddelande.

Under invigningen ska stadsarkitekten Björn Siesjö och Ulf Dalnäs, vicedekan för samverkan på̊ konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, hålla tal. Men i stället för att klippa band ska det klippas en tamp som symbol för det marina.

Rök’n’roll på plats med tångbröd – delta och döp den

På plats finns även prototypen Rök’n’roll där det bakas tångbröd som publiken kan smaka. Bredvid ligger också omställningslabbet där det pågår höstlovsaktiviteter för barn under hela eftermiddagen.

Vad den marina kolonilotten i Frihamnen har dock inte bestämts och allmänheten bjuds därför in i en namntävling. Det vinnande bidraget utses av en jury från Göteborgs universitet och Göteborgs Stad. Här kan du lämna ditt bidrag till namntävlingen.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: