Nya satsningen på Hisingen – ”Riktigt bra öl och grym cocktailbar”

Snart kommer det att öppnas en ny typ av krog på Hisingen. Idén är att blanda färsk opastöriserad öl med olika sorters mat.
— Vi kommer öppna en stor härlig krog med ”grynen i grunden”. Det kommer bli ett härligt internationellt kök, riktigt bra öl och grym cocktailbar, säger Majsan Johansson, som äger och driver systerkrogen Piga.

Där Eriksbergskvarnens silo förr stod har den 27 våningar höga byggnaden ”Kronjuvelen” byggts. Kronjuvelen, som företaget JM kallar den, är 85 meter över havet med en fasadhöjd på sydsidan på cirka 79 meter.

I bottenplanet av den fastigheten planerar nu Majsan Johansson, som äger och driver krogen Piga i Eriksberg, att starta en form av ”ölhall” med färsk öl. Det kommer dock inte att vara en traditionell ölhall som i Tyskland, utan ett modernare koncept.

— Vi kommer öppna en stor härlig krog med ”grynen i grunden”. Det kommer bli ett härligt internationellt kök, riktigt bra öl och grym cocktailbar, säger hon.

Så här ska kvarteret se ut när det är färdigt. Foto: JM.

Öl direkt från Tjeckien med ”tjocka skumkronor i en härlig och tillgänglig miljö”

Planerad inflyttning i Kronjuvelen är nu under hösten och planeringen pågår för den nya krogen ”Axet krog” i bottenvåningen. Tanken är att det ska vara en ölbar, men som även serverar cocktails.

— Vi kommer att er bjuda färsk opastöriserad Pilsner Urquell direkt från Tjecken med tjocka skumkronor i en härlig och tillgänglig miljö. Cocktailbaren kommer att erbjuda något i alla stilar och sköts om av delägarna och barchef Liam Peacock, säger Majsan Johansson.

Tjeckiska ölfavoriten Pilsner Urquell, som bryggts i Plsen (Pilsen på tyska) är ett underjäst öl som lever vidare på platsen där det bryggts öl sedan 1295 när kung Václar II gav 260 hushåll här rätten att brygga öl till ”husbehov”. Så det blir traditionellt, samt mer modernt i glasen hos Eriksbergs nya ölhall – samt på matmenyn kommer det att finnas ett stort utbud av internationella rätter.

Pigas delägare Majsan Johansson visar vid ett tidigare tillfälle upp planerna för Nefertiti där hon blivit delägare. Nu är ”Hisingens krogdrottning” en av hjärnorna bakom den nya ölhalls-satsningen i Eriksberg. Foto: HELAHISINGEN.SE

Ska anpassa smakerna efter säsongen

I somras började Piga bygget av sin första systerkrog i Eriksberg, något som Hela Hisingen skrivit om tidigare. Konceptet med ”Makka”, som lanseras på hörnet av gatan Ostindiefararen blir att servera trendiga mackor, något grott att dricka samt sälja nymalda kaffebönor.

— Det är det moderna ölkafét skapat efter Eriksberg som område och de fantastiska människorna som bor här. Vi vill komplettera utbudet av krogar med ett enkelt och tillgängligt koncept där riktigt rustika, klassiska eller innovativa mackor sköljs ner med en riktigt god öl, ett gott glas vin eller en kaffe som är snäll mot världen, sa då Majsan Johansson.

Så här ser visionen ut för de gemensamma ytorna i byggnaden Kronjuvelen. Foto: JM.

Planen är att ”Axet krog” ska öppna precis före julen 2022 och redan nu är förberedelserna i full gång.

— Köket som är internationellt erbjuder rätter med stor variation som den välrenommerade kocken och delägare Jason Rogers och hans team står bakom. Såklart är menyn och cocktaillistan rörlig och vi anpassar smaker efter det vi uppskattar mest säsongerna igenom.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: