Göteborgs hyllning till Kungen ska stå på Hisingen: ”Flera hundra år gammal”

Kungen och drottningen kommer till Hisingen för invigningen av Jubileumsparken och det nya hamnbadet. I samband med firandet ska kungen föräras en särskild gåva från Göteborgs stad.
— Den kan bli flera hundra år gammal, säger Lisa Brunnström, planeringsledare på Stadsmiljöförvaltningen.

I samband med Göteborgs 400-årsjubileum kommer kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia att besöka Hisingen. Hit kommer de den 04 juni mellan klockan 15-15.15 då kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas (S) talar.

Det nya hamnbadet i Frihamnen ska slå upp portarna den 02 juni och kort därefter är det dags att öppna den nya Jubileumsparken. Därför har också kungen fått en gåva, som ska stå här.

— Kungen föräras en ek i Jubileumsparken med anledning av att han har suttit 50 år på tronen. Anledningen till att det är en ek är att det är ett träd med lång livslängd då den kan bli flera hundra år gammal, säger Lisa Brunnström, planeringsledare på Stadsmiljöförvaltningen.

Är ett av 50 träd som har flyttats sedan byggandet av Västlänken påbörjades

Eken som ges till kungen är ungefär 50 år gammal. Tidigare har den stått vid Casino Cosmopol och är ett av ungefär 50 träd som har flyttats till Jubileumsparken med anledning av byggandet av Västlänken.

— Nu hoppas vi att den ska få ett riktigt långt liv på sin nya plats. Historiskt sett har ekar förknippats med kungar inte bara som skogens kung bland träden utan även för att eken var ett eftertraktat som byggnadsmaterial för kronan, säger Lisa Brunnström.

Göteborg fyllde 400 år under pandemin och därför firas det först nu två år senare. Firandet inleds med en stor festival på Frihamnen den 02 juni:

”Då fyller vi staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, gôtt tjôt, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket, mycket mer”, skriver Göteborgs stad.

Eken som nu har flyttats till Jubileumsparken. Foto: Stadsmiljöförvaltningen.

Matstånd, popmusik och festival på programmet

Festivalen i Frihamnen, som pågår mellan fredagen den 02 juni till måndagen den 05 juni och är gratis, ska ha tre scener med allt från popmusik och symfoniorkestrar till dansband och rock. Dessutom ska det finnas matstånd.

”Tänk dig en folkfest med stark göteborgsprägel, där det kommer att låta, smaka, dofta och dansas i fyra dagar”, skriver Göteborgs stad om evenemanget.

Samtidigt kommer projektet ”Prototyp Göteborg” att presenteras i en utställning längs ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön, över Hisingsbron, till Centralen och bort till Kronhuskvarteret.

Här kan du se hela programmet.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: