Nationaldagsfesten: Familjenöje med barnlopp, motionslopp, Bingolotto-profilen, helikopterturer och godisregn – på Hisingen!

Klassiska friidrottsklubben IF Kville vill locka hisingsbor och göteborgare till föreningens nybyggda friidrottsarena i Björlanda för en rejäl happening på nationaldagen! Här arrangeras helikopterturer, hoppborg, lekland, yxkastning samt ett flertal motionslopp för vuxna samt ett 250-meterslopp för de allra minsta 6 juni 2023 i förhoppningen om att det här ska vara starten på en årlig tradition:
— Vi siktar på att skapa en riktig folkfest med fri entré, säger klubbchefen Peter Karlsson om den så kallade ”Nationaldagsfesten”.

Eftersom arrangören IF Kville startar traditionen på sin splitter nya friidrottsarena blir det vid 11:00 officiell invigning av Björlandavallen med representanter från kommunen samt politiker. Här sjungs dagens festligheter igång av Marie Jakobsson som leder nationalsången, samt tillhörande flagghissning.

Och dagen fortsätter sedan vid 11:45 i musikens tecken med det svenskaste vi har”: ABBA och Mello. Det blir ABBA-medley med Nathalie Noack, Ninni Hammar och Ellen Nilsson innan det är dags för Mello-medley med Adam Svensson och Saga Fransson, Pop-Hero-medley med Thea Falk och Filippa Loukas samt till slut ett ”Final-Medley” med alla artisterna från Ljuva Toner från Torslanda.

— Det är superkul att Marie Jakobsson och hennes studenter från Ljuva Toner kommer och skapar feststämning hos oss på Nationaldagsfesten. Vi hoppas att det blir en skön underhållning både för de som tänkt delta i något av våra lopp under dagen och för alla andra som kommer ha trevligt med familjen, säger Peter Karlsson.

Fyra lopp för alla smaker – från 250 meter till 5 kilometer

Löpning blir det alltså med för både de som tycker om att tävla – som för de som bara vill ha kul. Dessutom i ett sammanhang där man kan stötta det lokala föreningslivet. Vid 13-tiden drar löpningen igång och då blir det fyra lopp, dels för de minsta, dels för de som vill utmana någon vän eller bekant (eller övriga startfältet) på tid, samt ett lopp där du kan jogga eller gå 2,5 kilometer…

13:00 (Cirka): 250 meter för de minsta – samt alla andra som vill vara med!
Vi samlas och springer 250 meter – alla på en gång. En härlig blandning, när de allra yngsta till äldsta springer samtidigt. Ingen anmälan krävs här, bara att gå till starten när speakern meddelar att det är dags och spring i din egen takt.
OBS! Ingen anmälan krävs – dyk bara upp och delta!

13.30 Start: Nationaldagsloppet 2,5 km – Tidtagning
2,5 km – starttid 13.30 Med tidtagning – medalj, sportdryck och nummerlapp. Anmälningsavgift: 250 kronor.
ANMÄL DIG HÄR!

14.00 Start: Nationaldagsloppet 2,5 km – FunRun: Gå, jogga eller spring
2,5 km – starttid 14.00 Fun Run, utan tidtagning – medalj och sportdryck. Anmälningsavgift: 150 kronor.
ANMÄL DIG HÄR!

15.00 Start: Nationaldagsloppet 5 km – Tidtagning
5 km – starttid 15.00 Med tidtagning – medalj, sportdryck och nummerlapp. Anmälningsavgift: 375 kronor.
ANMÄL DIG HÄR!

— Vi hoppas att även Nationaldagsloppet kan bli en fin tradition för många som tycker om löpning både i Torslanda och Björlanda, men även resten av Göteborg. Det är dessutom ett bra sätt för oss att låta unga människor introduceras till idrotten och de 10 plus föreningar som har roliga aktiviteter på arenan under dagen, säger IF Kvilles klubbchef Peter Karlsson.

Bingolotto-profilen Stefan Odelberg showar från scen

Nationaldagsfesten fortsätter sedan på Björlandavallen med underhållning för både stora som små. Vid 13:30 blir det dansuppträdande med dansare från Malins Dansskola innan Andreas och Monica Zetterberg står för musik och sång.

Sedan kommer magikern och Bingolotto-programledaren Stefan Odelberg vid 14:00 och showar på scen tillsammans med sin partner Petra Johansson. Tillsammans ska de underhålla, motivera och showa – före det är dags för godisregn från scenen för alla barn.

Fira Nationaldagen tillsammans med kärleksparet Stefan odelberg (magiker & programledare Bingolotto) och Petra Johansson (föreläsare & Coach). Mellan kl 14.00 och 15.00 kommer de att leverera energi, överraskningar och omtanke på ett underhållande sätt som engagerar hela familjen.

— Vi har ansträngt oss för att se till att programmet ska bli både barn- och familjevänligt, som underhållande även för en vuxen publik. Förhoppningsvis kommer alla att känna att något här underhåller dem och gör dagen till en trevlig upplevelse som gör att de vill förvandla detta till en ny tradition, säger IF Kvilles Peter Karlsson.

En av de mer spektakulära grejerna som händer under eventet är att helikopterturer kommer arrangeras från området vid Björlandavallen. Detta kostar 500 kronor per vuxen och 350 kronor per barn (2-12 år) och det går inte att föranmäla sig, utan man köar till helikoptern som sedan tar upp mindre grupper för en flygtur över Björlanda som erbjuder helt enastående utsikter över nordvästra Hisingen och havet.

Nationaldagsfesten och dess aktiviteter pågår från 10:30 till 16:30 tisdagen 6 juni 2023 och hela programmet kan du se här.

Nationaldagsfestens Facebook-event hittar du här!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

FAQ: Nationaldagsfesten på Björlandavallen 6 juni 2023

Var ligger Björlandavallen?
Björlanda Lexbyväg 2 i Torslanda.

Kostar det något?
Det är fri entré till Nationaldagsfesten på Björlandavallen. Om du däremot vill delta i 2,5 km-loppen eller 5km-loppet finns dock en startavgift (se mer om det här) samt vissa aktiviteter är mot en avgift (exempelvis helikopterturerna). Men all underhållning på scen – samt 250 metersloppet för stora och små – är gratis.

Hur anmäler man sig till loppen? Vilken länk?
Info: https://www.ifkville.se/docs/796/19073/Nationaldagsloppet%206%20juni%202023.pdf
Anmälan: https://sportadmin.se/book/?F=346404c2-b569-4df5-a4e5-bee91f377d3f

Hur deltar mitt barn eller barnbarn i 250 metersloppet?
Vid eller strax efter 13:00 samlas alla vid 250 metersstarten. Lyssna på när speakern (ordförande Rolf Buiten) kallar till start via högtalarna och sedan springer vi 250 meter tillsammans i en hord – stora som små. Det går alltså alldeles utmärkt för de absolut minsta att göra sin friidrotts/löpning-premiär här, då mamma, pappa, storasyskon, kusinen, morfar, farmor eller någon annan kan springa/jogga/gå med i sitt barns takt!

Hur kör jag?
Adress: Ska du söka i Google Maps eller Iphones kartor, eller behöver en adress till din GPS i bilen så slår du in Björlanda Lexbyväg 2 i Torslanda.
Från centrala Hisingen: Om du kommer från Björlandavägen tar du höger vid Skra Bro (förbi ICA) in på Kongahällavägen och når friidrottsarenan på höger sida efter cirka 700 meter.
Från Torslanda torg/Amhult: Kör Kongahällavägen förbi Skra Bro fram till Björlandaskolan, mitt emot där ligger friidrottsarenan.

Var parkerar man? 
Björlandaskolan – 250m till arenan Nolviksvägen 3, Torslanda – Kartlänk
Skra Bro pendelparkeringar – 850m Skra Bro (2st parkeringar) – Kartlänk
Trulsegårdsskolan + grusplan – 1km Emelie Lejmans väg 4 – Kartlänk skola / Kartlänk grusplan
Björlanda församlingshem – 400m Nolviksvägen 14 – Kartlänk
Björlanda kyrka – 850m Björlanda kyrkväg 30 – Kartlänk
Björlanda Kile parkering – 1,9km Björlanda Kile – Kartlänk (Skyttelbuss till arenan härifrån!)

OBS! SKYTTEL FRÅN BJÖRLANDA KILE: Under HELA dagen kör en minibuss skytteltrafik mellan Björlanda Kiles stora parkeringsplats och Björlandavallen. Så släpp gärna av ert sällskap vid friidrottsarenan och kör sedan och parkera vid Björlanda Kile – så körs du därifrån till arenan sedan!

Parkeringsinformation: https://www.ifkville.se/docs/796/19073/Parkering%20Bj%C3%B6rlandavallen%20Nationaldagsfesten%202023.pdf

Hur tar jag kollektivtrafiken till nationaldagsfesten?
Närmaste hållplats: Lexbyvägen
• Linje 22 och 36 – 200m till arenan
Hållplats: Skra Bro
• Svart Express – 800m till arenan

Nationaldagsfestens Facebook-event hittar du här!

Den officiella invigningen av nya Björlandavallen sker på Nationaldagsfesten 6 juni 2023. Foto: HELAHISINGEN.SE

LÄS MER: