Hela programmet: Artisterna som är klara för jubileumsfirandet på Hisingen

Europe, Parham, Suede, Ebbot Lundberg, Arvingarna och Sigrid är några av de namn som nu presenteras för Göteborgs jubileumsfirande. Stadens 400 år firas med en fyra dagar lång festival med konserter, stand-up och kanonhyllning. Här nedanför ser du hela programmet!

Göteborg fyllde 400 år mitt under pandemin och det är därför som det ska firas först nu två år senare. Men det ska göras ordentligt – och inleds därför med en stor festival på Frihamnen den 02 juni:

”Då fyller vi staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, gôtt tjôt, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket, mycket mer”, skriver Göteborgs stad.

Festivalen i Frihamnen, som pågår mellan fredagen den 02 juni till måndagen den 05 juni, ska ha tre scener med allt från popmusik och symfoniorkestrar till dansband och rock. Dessutom ska det finnas matstånd.

”Tänk dig en folkfest med stark göteborgsprägel, där det kommer att låta, smaka, dofta och dansas i fyra dagar”, skriver Göteborgs stad om evenemanget.

Sigrid och Sarah Klang bland artisterna som kommer

Festivalen är gratis och öppen för alla i alla åldrar. Bland de inbjudna artisterna finns Sarah Klang, som sjunger country-inspirerade pop och debuterade med den Grammisbelönade ”Love In The Milky Way”, samt Sigrid, en av Norges största artister. Under helgen kommer även artisten Jackie Mere från Biskopsgården, Jens Lekman och Kulturskolans partyband Burnstein Orchestra från Hammarkullen.

Även Hooja kommer uppträda med epa-dunk och skogsdisco i Frihamnen. Exakt spelschema för alla artister kommer dock presenteras först lite senare i år. Göteborgs stad beskriver också i sitt evenemang hur man ska ta sig till festivalområdet:

”Till festivalområdet kan du åka gratis elfärja från Stenpiren. Från Hisingsbron finns tillgång till hiss som åker ner till området. Du kan åka kollektivt till hållplats Frihamnsporten som är nära entrén till festivalområdet”.

Kung Carl XVI Gustaf kommer till Göteborg för att vara en del av firandet under premiärhelgen, men exakt var och när har inte presenterats. Firandet pågår därefter med diverse aktiviteter fram till den 03 september. Nedanför ser du alla viktiga datum på Hisingen för Göteborgs 400-årsfirande.

02 juni klockan 15: Kanonhyllning från älven

Jubileumsfirandet inleds med att Ostindiefararen Götheborg skjuter salut från älven i Frihamnen.

02 Juni: Superbadet öppnar

Staden har fortfarande inte sagt exakt när i juni det ska öppna, men lagom till jubileumsfirandet ska det nya superbadet vid Kvillepiren i Frihamnen äntligen stå klart. Badanläggningen planeras att bestå av en längre bassäng för simträning, en badbassäng (nuvarande ”Allmänna badet”, i folkmun ”Pöl harbour”) med en rutschkana, en rund hopp- och dykbassäng och en yta med duschar och soldäck.

02-05 juni: Göteborgs Jubileumsfestival

FREDAG
Suede spelar på scenen. Göteborgs Symfoniker under ledning av Hans Ek samt Augustifamiljen med kapellmästare Stefan Sporsén med gästartisterna: Timo Räisänen, Maia Hirasawa, Stefan Andersson, Ebbot Lundberg, Yukimi Nagano/Little Dragon, Vic Vem och Katarina Hemlin. Ciceron: Sissela Kyle. På kvällen intar komikerna Niklas Andersson, Ina Lundström, Petrina Solange, Henrik Schyffert, Peter Apelgren och Ann Westin Kajskjul 105.

LÖRDAG

Sigrid intar scenen följt av en dans- och schlagerfest med Arvingarna, Christer Sjögren, Elisa Lindström, Hasse Andersson och Linda Bengtzing.

SÖNDAG: Way Out West tar över Frihamnen

Musikfestivalen Way Out West tar över alla scener på jubileumsfestivalen under söndagskvällen. First Aid Kit, Amason, D4VD, Alex G och Parham är flera namn som kommer att spela. Kungen kommer också att hålla tal.

MÅNDAG

Europe, mest känt för ”Final countdown” finns på plats. Även The Halo effect, Jackie Mere och Estraden kommer att uppträda.

02 juni – 03 september: Gångstråk med visionsbilder

Under hela firandet ska projektet ”Prototyp Göteborg” presenteras i en utställning längs ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön, över Hisingsbron, till Centralen och Kronhuskvarteret. Projektet ”riktar blicken mot utmaningar och lösningar i staden och lyfter initiativ som arbetar aktivt för att accelerera hållbar omställning”, skriver Göteborgs stad.

09 juni – 08 september: Banksys utställning

Under perioden går det att se den framgångsrika Banksys utställning ”The Mystery of Banksy – a genius mind” på Eriksbergshallen.

26-27 augusti: Invigningsfestival i Färjenäsparken

Invigningen av Färjenäsparken vid foten av Älvsborgsbron. Parken har planerats för att vara en plats för evenemang och rekreation. Programmet för invigningen är dock ännu inte presenterat.

26-27 augusti: Kulturhamnfestival i Eriksberg

Eriksbergs kulturhamnfestival, där målet att Eriksberg ska bli ”ett av stadens självklara utflyktsmål, där göteborgare och besökare kan mötas och ta del av kulturbåtar och stadens sjöfartshistoria”, skriver Göteborgs stad om festivalen.

31 augusti-02 september: Ö-festen

Nu är det dags för Ö-festen på Ringön, som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och Göteborgs Kulturkalas. Under en dag förvandlas Järnmalmsgatan till en stor gatufest med marknad och livespelningar.

31 augusti-02 september: Frihamnsdagarna

Samma helg som Ö-festen hålls även Frihamnsdagarna som ska vara ”en demokratisk arena för fria samtal. På Frihamnpiren möts samtal och idéer som leder till att förändring kan uppstå”, skriver Göteborgs stad.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: