Göteborgsföretagets världsunika barnstol – ISOFIX för barn på upp till 125 centimeter

Bilbarnstolen från göteborgsföretaget Axkid är först i världen med ISOFIX som tar barn upp till längden 125 centimeter. Stolen klarar dessutom ”plustestet” – där högre hastighet orsakar större krockvåld:
— Barns säkerhet är vår högsta prioritet och tack vare plustestet kan vi på Axkid garantera en hög krocksäkerhet för barnet, säger företagets VD Daniel Johanson.

Axkid ONE heter modellen, är ”Plustestad” och ansluter sig till resterande av Axkids bakåtvända plustestade utbud av bilbarnstolar. Företaget är stolta över sin höga säkerhetsnivå där barnet inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision, berättar de i ett pressmeddelande.

För att en bilbarnstol ska få säljas på marknaden måste den genomgå en rad olika obligatoriska säkerhetstester enligt gällande reglementen (UNECE R44 & R129). Plustestet däremot är ett frivilligt test – som ställer ännu högre krav på bilbarnstolens säkerhet.

— Plustestet utgörs av en mycket tuffare krock samtidigt som det också ställer krav på de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision. Detta innebär att en stol som har klarat både de obligatoriska testerna och plustestet ger ditt barn en extra säkerhet, säger Daniel Johanson VD på Axkid AB. 

Detta är ett ”Plustest”

Den extra säkerhet som markeras av att en bilbarnstol klarar ”Plustestet” grundar sig i de extrema påfrestningar som bilbarnstolen utsätts för under ett test av den typen.

— Alla Axkids bakåtvända bilbarnstolar är plustestade vilket vi är otroligt stolta över. Barns säkerhet är vår högsta prioritet och tack vare plustestet kan vi på Axkid garantera en hög krocksäkerhet för barnet, säger Daniel Johanson.

Jämfört med de obligatoriska testerna innebär detta extra test:

Högre krockhastighet
Vid plustestet används en högre hastighet vilket orsakar större krockvåld, vilket i sin tur innebär större belastning på bilbarnstolen och krockdockan.
Kortare inbromsning
I plustestet är också inbromsningssträckan kortare vilket också orsakar större krockvåld. I kombination med den högre hastigheten blir alltså den resulterande belastningen på stol och docka avsevärt mycket högre än vid de obligatoriska testerna.
Nacksensorer
Under ett plustest kravställs belastningen på krockdockans nacke genom att under krocken noggrant mäta att nackkrafterna inte är för höga. En livsviktig parameter som i dagsläget inte ingår i de obligatoriska testerna.

Axkids nya bilbarnstol som är den första ISOFIX för barn upp till 125 centimeter.

— Plustestet är helt enkelt framtaget för att göra valet av bilbarnstol lättare för föräldrar genom att tydligt visa vilka stolar som är extra säkra för ens barn, förklarar Daniel Johansson.

Stolar som ingår i det nya i-Size reglementet Plustestas i centimeter istället för vikt och detta innebär att stolen är plustestad och godkänd upp till 125 centimeter, vilket ger stora möjligheter att förlänga det bakåtvända åkandet och ditt barns säkerhet ytterligare. Barn upp till 23 kilo kan använda stolen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: