Göteborgsvarvet 2021 blir av – trots coronapandemin

OBS! Detta är en artikel från december 2020. I augusti 2021 beslutade berörda parter att ställa in Göteborgsvarvet 2021. Läs mer om det här.

Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet, går normalt av stapeln under våren. Men på grund av Coronapandemin skjuts nästa års lopp fram till hösten. Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse har beslutat att loppet ska springas 11 september 2021.

Tillsammans med Göteborgsvarvet Marathon den 19 september 2021 kommer Göteborgsvarvet blir det en internsiv löparvecka i Göteborg. Beslutet kommer efter att friidrotten tillsammans med Göteborgs stad och sina partners, samt relevanta myndigheter gjort bedömningen att det ska gå att genomföra loppen till hösten:

— Tack vare samhällets idoga ansträngningar med att utrota covid-19, nu närmast genom massvaccinering, ser vi hoppfullt på framtiden och går in med övertygelsen att vi kommer genomföra Göteborgsvarvet 2021. Sedan får vi självfallet anpassa oss efter de eventuella restriktioner och riktlinjer som kan vara aktuella i september, säger Martin Bergman, förbundschef Göteborgs Friidrottsförbund och VD för Göteborgsvarvet i ett pressmeddelande.

”Vi väljer att ta detta beslut i ett tidigt skede”

Loppet som passerar Eriksberg, Sannegården, Lindholmen och Kville på Hisingen, vill gå ut tidigt med informationen – så att många ska kunna anmäla och förbereda sig:

— Vi väljer att ta detta beslut i ett tidigt skede för att alla berörda parter ska veta vad som gäller och därigenom få bästa möjliga förutsättningar att ladda upp inför den 11 september 2021. Det gäller såväl löpare och partners men inte minst Göteborg Stads olika förvaltningar och bolag som genom detta beslut ges rådrum att hantera tillståndsgivning inför genomförandet av de båda loppen i september, säger Martin Bergman.

En stor del av löparsträckan under Göteborgsvarvet är på Hisingen.

Flytten innebär att Göteborgsvarvet och Göteborgsvarvet Marathon bildar något de kallar för ”en historisk löparvecka” mellan den 11 och 19 september 2021.

— Att flytta Göteborgsvarvet till september känns helt rätt för att kunna skapa de bästa förutsättningarna för löparna. Det blir fantastiskt roligt att Göteborg, som få andra städer i världen, får en unik löparvecka med både världens största halvmara och det exklusiva maratonloppet. Det blir en härlig utmaning med två lopp i september och det är något att se fram emot för alla oss som älskar löpning, säger Mustafa ”Musse” Mohamed, tvåfaldig vinnare av Göteborgsvarvet och svensk rekordinnehavare i maraton.

Krockar med Stockholm halvmaraton

Inför beslutet av flytten av Göteborgsvarvet har diskussioner förts med Marathongruppen som arrangerar Stockholm Halvmarathon. Detta eftersom båda loppen kommer att genomföras den 11 september 2021.

— Det är förstås inte optimalt att Sveriges två största halvmaratonlopp arrangeras samma dag men vi har haft en god dialog med Göteborgsvarvet och kommer att samverka för att lösa det på bästa möjliga sätt för löparna. Det viktigaste är att vi får komma igång och arrangera evenemang igen, säger David Fridell, marknadschef för Marathongruppen.

Anmälan för de som redan anmält sig till Göteborgsvarvet gäller fortfarande. Anmälan flyttas per automatik till loppet den 11 september.

OBS! Detta är en artikel från december 2020. I augusti 2021 beslutade berörda parter att ställa in Göteborgsvarvet 2021. Läs mer om det här.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: