VIDEO: Här delar BK Häcken ut årets ”Vägen framåt”-pris

Årets Vägen Framåt-pristagare är MBU, människan bakom uniformen. De tar kampen för att skapa relationer mellan ungdomar på Hisingen – och anställda i uniformsyrken, som polisen.
— Jag känner en stor stolthet över de ungdomar som är med, säger projektledaren Maria Lindberg.

De står på Kvilletorget när BK Häcken delar ut priset. Mötet mellan Maria Lindberg, projektledare för MBU och tillförordnad kommunpolis Lotta Henriksson symboliserar precis det som årets Vägen framåt-pris velat belöna. Kontakten mellan meborgaren och de anställda i uniformsyrken, som polis och räddningstjänst.

BK Häckens stipendium på 20 000 kronor delas ut till en person eller organisation som genom ”socialt engagemang skapat en positiv samhällsutveckling för ungdomar på Hisingen, i frågor som rör inkludering, mångfald eller jämställdhet”.

Årets vinnare erbjuder en utbildning med tolv lektioner där ungdomar får lära känna människor som jobbar som exempelvis polis, eller i räddningstjänsten.

— Det här ökar förståelsen för varandra och varför det kan bli fel ibland och vad som kan bli rätt och bättre. Det gör också att de känner en tillhöright till varandra, säger Maria Lindberg i BK Häckens pressmeddelande.

Se intervjun med pristagaren här

MBU drog igång sina första kurser på Hisingen under 2013 och sedan 2016 har Maria Lundberg varit projektledare.

— Det som är allra finast är de ungdomar som väljer att stanna kvar och som pratar om vår verksamhet som en familj. Att de känner att de har ett andra hem och en familj att vända sig till med både roliga och tråkiga saker, den funktionen är jätteviktig att fylla för unga, säger hon.

Utöver polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården är även Securitas och Göteborgs Spårvägar med i MBU. Tillförordnad kommunpolis Lotta Henriksson är en av fem poliser som är involverade i MBU från Hisingspolisens sida:

— Det är en rolig och bra plattform och den uppfyller verkligen syftet att vara trygghetsskapande och brottsförebyggande. Det är så otroligt härligt att träffa ungdomar och få plats och utrymme att kunna ha diskussioner med dem, säger hon.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: