”Gräsmattor har högre status än en fet bil” – Ronny prisas för trädgård på Hisingen

Tomten som är inträngd mellan grannarnas kortklippta gräsmattor och vältrimmade häckar i det så tätbebyggda Hildedal sticker verkligen ut. Här har en väldigt annorlunda trädgård vuxit fram under de senaste åren. Nu vinner Ronny Fritsche, 2021 års utmärkelse för ”Årets rikare trädgård”:
— Utmärkelsen ger mig hopp i min dröm om en framtid där oklippta gräsmattor har högre status än en fet bil i carporten, säger han.

Rikare trädgård delar ut utmärkelsen Årets rikare trädgård till en trädgård eller koloniförening som arbetar för att öka den biologiska mångfalden. Det kan röra sig om en plats med anmärkningsvärt många arter eller en tomt som har gjort stora insatser utifrån förutsättningarna. 

I år går utmärkelsen till Ronny Fritsches radhustomt i Hildedal i Lundby på Hisingen som ”visar hur mycket det går att göra även på en liten yta och utan att vara expert”. Den livfulla lilla trädgården är också ett tydligt exempel på hur snabbt naturen svarar på insatser som görs för ökad biologisk mångfald. 

En annorlunda trädgård – jämfört med grannarna i Hildedal. Foto: Marie Mattsson

— Utmärkelsen ger mig hopp i min dröm om en framtid där oklippta gräsmattor har högre status än en fet bil i carporten. Uppskattningen för min trädgård betyder mycket och ger mig massor av energi för framtiden, säger han själv.

Ronny Fritsche kallar sig själv för trädgårdsamatör och hans insatser på tomten har varit en blandning av att försöka gynna djuren i närnaturen och att ha kul i trädgården tillsammans med sin fyraåriga son Ossian. Tomten som är inträngd mellan grannarnas kortklippta gräsmattor och vältrimmade häckar i det så tätbebyggda Hildedal, sticker verkligen ut!

Byggt en damm, fågelbon och bon för bin och igelkottar

Här har Ronny låtit gräset växa högt så ängsblommor slår ut och lockar mängder av insekter som pollinerar. Han har byggt en damm, fågelbon och bon för bin och igelkottar samt odlar bär och grönsaker för det egna hushållet.

— Jag hoppas att det går att se det mysiga i det som annars kanske setts som ovårdat eller förvuxet – att det inte finns några konflikter i att skapa en trivsam miljö och växtplats för både människa, djur och mat. Jag har upptäckt att det finns massor man kan göra på liten yta utan att ha varken pengar eller speciellt mycket kunskap, berättar Ronny Fritsche.

Ronny Fritsche i sin nu prisbelönta trädgård. Foto: Marie Mattsson

Några av de insatser Ronny Fritsche gjort i sin trädgård:
• En minidamm åt groddjur, fåglar och insekter
• Satt upp fågelholkar• Borrat hål i träbitar åt vildbin
• Låtit växterna i gräsmattan gå i blom
• Gjort en bostad åt igelkottar
• Planterat olika växter som gör att det blommar i trädgården från tidig vår till sen höst

— Jag önskar att det jag gör kan påverka andra i långa loppet. Folk kommer förbi och frågar och pratar om min trädgård. Det är en bra konversationsstartare så att jag kan berätta om varför jag gjort som jag gjort. Kanske kan det leda till att folk får en ökad förståelse, berättar Ronny Fritsche.

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2021

”Alltför många radhus- och villaträdgårdar består bara av en ständigt kortklippt gräsmatta. Årets rikare trädgård 2021 visar att det finns alternativ och att det inte behövs expertkunskap för att gynna naturen. På 2,5 år har Ronny Fritsche på Hisingen i Göteborg skapat en oas för fjärilar, bin och nyckelpigor och den lilla radhustomten vimlar av liv. Landets alla radhuskvarter skulle må bra av att ha Ronny Fritsches inställning till grönytor“, lyder motiveringen till varför just Ronny Fritsche i Lundby på Hisingen vann årets utmärkelse.

Den vinnande trädgården på Hisingen. Foto: Marie Mattsson

— Årets vinnare är ett utmärkt exempel på att även små insatser kan göra stor skillnad och att alla kan vara med och skapa rikare trädgårdar. Det krävs inte mycket mer än viljan att hjälpa naturen. Ronny Fritsche visar också hur en trädgård som står ut från mängden har möjlighet att skapa förändring, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård. 

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Om Rikare trädgård

Rikare trädgård är ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation, Sveriges Entomologiska Förening, Biologiska Mångfaldens Dag-initiativet, Natursidan.se, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens, som jobbat med ett liknande koncept i Storbritannien i många år. Målet med Rikare trädgård är att sprida information om hur trädgårdar och odlingar kan gynna den biologiska mångfalden. 
Läs mer om projektet och hitta artiklar och guider på www.rikaretradgard.se

LÄS MER: