Här håller han andan under vattnet på Lundbybadet – i 9 minuter!

Möt småbarnsfarsan från Biskopsgården som varit MMA-proffs och nu tränar i utepoolen på Lundbybadet. Rami Bladlav, inom MMA-sammanhang känd som Rami Aziz, är en av Sveriges bästa atleter inom statisk apnea – där man tävlar i att hålla andan under vattnet. Hans personliga rekord är över 9 minuter – under ytan.

Det finns fyra discipliner inom pool-fridykning där en är den statiska grenen, statiskt apnea. Atleten håller andan så länge som möjligt utan att tillryggalägga någon sträcka. Man håller helt enkelt andan under vattnet så länge som möjligt. Disciplinen dynamisk apnea innebär istället att man simmar längsta möjliga sträcka under vattnet, utan att andas. Oavsett disciplin behöver man visa ett ”okej”-tecken och säga I’m okay inom 15 sekunder efter att man kommit upp över vattenytan till domarna – för att dyket ska bli godkänt.

— Jag simmade en hel del i bassängen och fick möjligheten att vara med på en prova på kurs som en vän bjöd mig in till. Då höll jag andan i 45 sekunder och fick panik. Men jag började titta på You Tube på hur man kan öka den kapaciteten och så började jag lägga på minuter och ville började leta efter en förening där jag kunde träna med andra, berättar Rami Bladlav om sin nya sport.

Tidigare hade Rami, som är uppvuxen i Biskopsgården på Hisingen, en framgångsrik karriär inom MMA, kampsporten Mixed martial arts, där han gick under artistnamnet Rami Aziz. Men före det hade han även försökt sig på en karriär i fotboll, innan han fastnade för kampsport:
— Som många andra barn så var jag intresserad av fotboll och började spela fotboll i Hisingen. Det var Lindholmen BK och Warta IF innan jag började söka mig till andra klubbar. Med tiden så började jag bli mer intresserad av kampsport och började tävla inom grappling, boxning och thaiboxning. Då var jag 15 år och intresset för fotboll började försvinna. År 2009, 18 år gammal gjorde jag min första professionella debut i MMA. Det var på The Zone FC i Lisebergshallen.

Framgångsrik MMA-proffskarriär

MMA-fantaster har säkert stenkoll på vem Rami är, då grabben – som en gång gick på Sjumilaskolan och Ryaskolan som ung – gjorde sin proffsdebut under en gala i Göteborg och gick därefter ett dussintal proffsmatcher.

— Mellan 2012 och 2016 tävlade jag internationellt för olika organisationer som Desert Force, Brave FC och UAE Warriors. Med tiden kände jag också att jag var klar med kampsporten. Jag hade lyckats med det jag ville och samtidigt som jag hade blivit pappa så ville jag börja studera. Därför valde jag lägga handskarna på hyllan, säger Rami.

Rami var ett framgångsrikt MMA-proffs – som nu blivit Sverigeelit i sin nya sport.

Men för en kampsportare på hög nivå blev det inte nog att lyfta lite vikter för att hålla igång med träningen efter karriären. I stället började han började med triathlon – sporten där man kombinerar simning, cykling och löpning. Rami tyckte att simningen och löpningen var roligast och provade därför på sporten swimrun med och tävlade även ett par gånger i det.

Men när han hittade pool-fridykning och förstod vilken utmaning den sporten skulle bli för honom, var han fast.

— Jag insåg det ganska snabbt eftersom varje gång jag provade så kunde jag hålla andan längre. När jag sedan började träna med en förening fick jag informationen att jag behövde hålla andan 50 sekunder längre än mitt personbästa för att kunna kvala in till VM. Då började satsningen, säger Rami.

Slagit svenska rekordet – på träning

I dag är han klar med sina studier och arbetar på heltid som grundskolelärare och fridyker på fritiden. Den största meriten, hittills i alla fall, är väl VM i Belgrad som han var med på i juni och tog en 10:e plats. I Sverige är det runt 40-50 som brukar ställa upp på SM för att tävla i Statisk Apnea.

Vad är svenskt rekord i din gren?
— Den officiella svenska rekordet är 9:02 minuter. Mitt personliga rekord är 9:04 och den officiella som har gjorts på en tävling är 8:01.

Här tränar Rami på att hålla andan under vattnet i Lundbybadets utomhuspool.

Varför håller du till på Lundbybadets utomhuspool nu på sommaren?
— Vi arrangerar småtävlingar lite då och då för att öka intresset för sporten och hos de som tränar med detta runt om i landet. Då har Lundbybadets utomhuspool varit jättebra då det är en 50-meterspool med ett bra djup som gör att det passa för att tävla både i statisk och dynamisk apnea i samma pool, berättar Rami.

Så när du spanar ut över utomhusbadet vid Lundbybadet och ser en kille ligga flytande i vattnet med folk omkring sig som håller tiden – är det sannolikt Rami som försöker slå nya rekord. I att hålla andan.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: