Gratis ponnyridning för barn på Hisingen – del av stort projekt för unga i området

På söndag kommer det finnas möjlighet för barn att testa på ridning med ponnys på Bjurslättsskolan i Lundby. Aktiviteten är en del av arbetet för gemenskap i området.
— Det är ett väldigt bra sätt att arbeta med områdesutveckling, säger Victoria Trygg, delansvarig för Medborgarbudgeten ”Din idé” på socialförvaltningen Hisingen.

Ponnyridningen är en del av projektet “Din idé – medborgarbudget i Lundby” som genomförs av Göteborgs stad tillsammans med fastighetsägare. Syftet är att ”skapa engagemang” i området runt Bjurslättsskolan i Lundby och initiativet har dessutom nominerats till en internationell utmärkelse: IOPD Award “Best practice in citizen participtation”.

— Vi har haft en medborgarbudget för att stärka närområdet. Tillsammans med fastighetsägare arbetar vi med delaktighet, inflytande och trygghet, säger Victoria Trygg, delansvarig för Medborgarbudgeten ”Din idé” i Lundby.

Tanken är att idéer från skola, elever och alla boenden runtomkring ska bli verklighet. Därför har alla kunnat lämna förslag på aktiviteter att genomföra i området.

— Vi har haft folk i alla åldrar som lämnat förslag. Det var allt från femåringar till 78-åringar.

Spökkväll under jullovet och digitala spel

Vinnarna röstades sedan fram: Spökkväll, prova på ridning, matlagningskurs, parkour, simskola, among us-speltillfällen och sleepover på Bjurslättsskolan. En del av förslagen är redan igång och spökkvällen kommer hålla på jullovet.

— Det är spännande att se att projektet bygger tilltro till skolan och att föräldrar ser det här med medborgarbudget, att man bygger förtroende för varandra.

Fanns behov av aktiviteter med cykling

Samtidigt gör det att Göteborgs stad får upp ögonen för vad de som bor i området vill göra:

— Det kom in ett förslag om cykling till exempel, från barn som inte hade råd att köpa cyklar eller inte kunde cykla. Då märkte vi att det fanns ett behov av cykling i området. Det förslaget vann inte, men vi anordnade ändå en cykelaktivitet där barn och vuxna fick vara med och rusta upp en gammal cykel som de sedan fick behålla. Och vi hade tillfällen med instruktörer, säger Victoria Trygg.

Och nu på söndag är det dags för ponnyridningen. Aktiviteten hålls på Bjurslättsskolans skolgård, är gratis och kräver ingen föranmälan.

TID: Söndag 24 oktober klockan 13-15
ÅLDER: Barn mellan 3-12 år
PLATS: Bjurslättsskolans skolgård, Wieselgrensgatan 11

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: