LISTA: Det här är Hisingens 7 bästa asiatiska restauranger

Är du sugen på lite kinamat i kväll? Kanske sushi till lunch? Vietnamesiskt som take away? Här är vår lista över Hisingens bästa asiatiska restauranger!

RESTAURANG NANKING
Den här restaurangen har funnits i över 30 år i samma lokaler, men har till skillnad från vissa andra äldre ”kinakrogar” behållit en förmåga att underhålla gästernas paletter med en bredare repertoar än ”Tre små rätter” och ”Friterade räkor”. Inredningen är i huvudsak densamma som när vi besökte krogen i början på 1990-talet, men menyn har utökats med thailändsk specialmeny och en generös förmåga att fråga gästen hur starkt man vill ha sin oftast wokade rätt, vilket långt i från alltid är en självklarthet. Det här är väldigt stabil svensk-kinesisk take away, ett tryggt alternativ som alltid levererar med en hög lägstanivå.
Karta: Lantmätaregatan 12
Hemsida: http://restaurangnanking.se/

FOOD LAB (By Tildas)
Det här är en fusion av hjärnorna bakom Tildas restauranger i Kville och Torslanda, där och Hong Kongs atmosfär och Kinas moderna kök möter den hemlagade husmanskosten. Både en carnivore:s dröm, eller en fräsch asiatisk middag, kan uppnås här. Med Bruce Lee som mural på väggen och en i övrigt – för Hisingen – unik inredning och atmosfär så går det inte att få mer Brooklyn-känsla i Kville än hos den här grannen till Saluhallen vid Vågmästareplatsen.
Karta: Gustaf Dalénsgatan 6
Hemsida: http://tildasfoodlab.se/

BEJING COURTYARD
Kockens val är grejen. Missförstå oss rätt – resten är riktigt bra och autentisk kinesisk mat, men när man bara bestämmer vilket protein man vill ha och överlämnar resten till kocken – så glänser den här Backa-krogen lite extra. Det här är Hisingens bästa á la carte-Kinakrog, i vårt tycke. Den här maten ”reser” väl med. Vi har testat take away här många gånger och aldrig blivit missnöjda – men har då även valt rätter efter vad som bör funka bra just som take away. Det här är dessutom en prisvärd restaurang sett till hur bra mat det är och helt klart värt ett besök till kåken mellan Selma Lagerlöfs Torg och ”Ladan”. Be om det mest autentiska som köket kan ge dig för dagen – för en smakmässig resa bortom kinesiska muren…
Karta: Rimmaregatan 1
Hemsida: https://www.facebook.com/pages/Beijing-Courtyard/229425941028602

BIZEN SUSHI
Är det dyrt? Ja. Är det spartanskt? Ja. Lever det upp till hajpen? Ja. Ska det vara äkta vara, både sett till att det här är ett litet företag som en riktig Japan driver (till skillnad från de många sushirestauranger i Sverige som drivs av kineser) så får det kosta. För här snålas det inte in på något, råvarorna är färska, från Göteborgs fiskeauktion på daglig basis, sägs det och förväntan är att det som serveras duger som det är. Så be inte om extra soyasås. Eller gör det, men på egen risk. Vi kommer osökt att tänka på ”soup-nazi”-avsnittet i Seinfeld. Med en japan som heter Kempi, på Hisingen. Kom i tid (det är bara ett tiotal sittplatser), ta inte bilder eller prata i telefon. Bete dig inte för högljutt åt. Annars är det risk för ”no sushi for you”…
Karta: Lantmannagatan 2
Hemsida: No site for you. Next!

DUY TAN
De beskriver sig som en Pho-restaurang och det förpliktigar, för ni som älskar vietnamesisk mat känner väl till denna buljong-soppa där man får en del ingredienser kokade i buljongen, medan gästen själv får stoppa ner andra färska ingredienser i den heta buljongen. Och den är riktigt bra här, alltid av samma höga kvalitet samt med grymma ingredienser till. Ett måste, även om vi även kan älska att frissa i nudelrätter som Bun Thit och Hu Tieu Kho här. Miljön är lite väl upplyst och lunchkrogig (en poppis lunchkrog för övrigt) för vår smak, men för take away är det sannolikt Göteborgs bästa ”vietnames”, vad de än skryter om i Vasastan.
Karta: Kvilletorget 19
Hemsida: https://www.facebook.com/Duy-Tan-299964770139289/

DUBBELGÅRDEN
Hisingens bästa alternativ för hot pot och teppanyaki. Det är inte Benihana-upplevelsen med en ”egen” kock vid bordet, utan den svenska varianten där en (ibland två) synlig teppanyaki-kock steker upp dina utvalda råvaror på den stora stålhällen. Detta är ju lite av en show, med det delvis synliga köket – men du kan även stå i centrum med deras goda hot pot-buljoner och kokplattor vid borden. Hämta rå, ibland fryst, mat från buffén och koka sedan loss dina egna blandningar vid bordet efter eget behag, vald hetta och lagom styrka som passar dig. Både gott och en upplevelse, för den som gillar något mer än bara en vanlig à la carte-rätt till bordet.
Karta: Gustaf Dalénsgatan 30
Hemsida: Dubbelgården.se

TSUKI HANA
I höstas åt vi bland annat en maki-hot and spicy-laxrulle här som var helt fenomenal. Sushibaren är grejen här, en Japansk pärla i Torslanda. Och inte avskräckt av sämre gamla recensioner online, utan kolla vilket år de har skrivits. För i denna nya regi är det här stället riktigt, riktigt bra på sushi med äkta japanskt sushiris och andra detaljer som lyfter upplevelsen som har varit riktigt bra under i alla fall ett par års tid…
Karta: Flygledarevägen 1
Hemsida: https://www.tsukihana.net/

OBS! Listan sammanställdes i februari 2021. Restaurangerna i fråga har valts ut utan deras kännedom – av HelaHisingen:s redaktion. Indiska restauranger har ej ingått i denna kategori.

Självklart finns det fler bra asiatiska restauranger än dessa, dessa är helt enkelt ett urval av våra favoriter just nu. Vill du tipsa oss om ett ställe? Hör av dig till tips@helahisingen.se!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: