Här är Hisingens nya ”by-pub”: ”För tankarna till Bayern och Österrike”

Krogsatsningen i den gamla tågstationen är en av Hisingens mest omtalade restaurangsnackisar under det senaste året. Nu tar gänget bakom Station Säve nästa steg och blir ”by-pub” med rättigheter och uteservering.
— Planen är att utöka med en egen fatölsanläggning innan sommaren och servera både klassiska kvalitetsöl från främst Tyskland, Tjeckien och Sverige samt ett antal öl från lokala bryggerier i Göteborg, säger David Ekström.

I somras berättade vi på HelaHisingen.se om den nya krogsatsningen med historisk touch som öppnat i Säves gamla tågstationshus från 1907. Då körde Station Säve igång med lunch, catering, landgångar och mycket mer för de närboende eller förbipasserande…

— Vi erbjuder lunch och kafé i en historiskt intressant unik byggnad, Säve station från 1907, som vi har renoverat varsamt och behållt så många tidsenliga karaktärsdrag som möjligt i, sa David Ekström, som tillsammans med Rebecca Stjerndal och Helena Joelsson Ekström är trion personer bakom projektet.

Nu har den lokala krogen tagit nästa steg och förvandlat sig från café- och lunchverksamhet till ”by-pub”.

— Planen var att få igång en restaurang för Säveborna och grannområdena men även långväga gäster. En naturlig träffpunkt kring mat och dryck. Vi tänkte redan från början att vi skulle skaffa ett tillstånd för att kunna servera god mat och dryck ihop i trivsam restaurangmiljö, säger Rebecca Stjerndal till HelaHisingen.se.  

Ett glatt kvällsgäng: Margareta, Monica, Eive och Anders intar middag och dryck hos Station Säve. Foto: Anders Borgström

Därmed har man utökat öppettiderna till 22:00 på torsdagar, 23:00 på fredagar och lördagar samt till 20:00 på söndagar. Dessutom planeras det för en uteservering till våren och sommaren:

— Vi kommer att ha uteservering under kastanjeträden i den vackra trädgården till våren och sommaren, och då kommer vi att utöka öppettiderna även måndag-onsdag, säger Rebecca Stjerndal. 

LÄS MER: De öppnar restaurang i historiskt hus på Hisingen – med stora framtidsplaner

”En ljummen sommarkväll under kastanjeträden”

Station Säve har fullständiga rättigheter och rätt stora ambitioner på att ge ett bra utbud av både lokalt som internationellt till gästerna. I ett första skede har de börjat med ett antal klassiska skandinaviska ölsorter på flaska, som Carlberg och Eriksberg, men vill växa:

— Planen är att utöka med en egen fatölsanläggning innan sommaren och servera både klassiska kvalitetsöl från främst Tyskland, Tjeckien och Sverige samt ett antal öl från lokala bryggerier i Göteborg. Vi har även en hel del viner från Österrike som vi köper av en lokal importör. Vi kommer också att utöka vårt sortiment av röda viner. Målet är att ha ett varierat och spännande utbud av både öl och viner med fokus på hög kvalitet och hantverksskicklighet, säger David Ekström. 

Amanda Andersson har laddat en bricka för att servera törstiga Sävebor. Foto: Anders Borgström

Vad hoppas ni detta ska innebära för er verksamhet?
— Vårt mål har hela tiden varit att skapa en naturlig mötesplats för sävebor och andra, men också att hitta ett sätt att få användning för det anrika stationshuset från 1907 och den fina trädgården. Vi har tillsammans med fastighetsägaren kämpat i många år med bygglov, renoveringar, förordningar och mycket annat. Nu är vi igång med verksamheten inne i huset, och vi har fått till en vacker klassisk miljö inomhus och tänker fortsatt på att nå våra mål även ute, säger David och får medhåll av sin kollega:

— Att kunna sitta med vänner en ljummen sommarkväll under kastanjeträden för tankarna till Bayern och Österrike, och den bilden tänker vi göra verklighet av. Vi kommer att sträva efter en behaglig och vacker miljö både inne och ute med god klassisk mat och dryck. Vi bygger i vår en liten lekplats i trädgården för barnens skull, säger Rebecca.

— Vi vill att alla i familjen ska kunna ha det trevligt hos oss. Om barnen, som ofta har myror i brallan, har det roligt så får föräldrarna det roligt och trivsamt också. Kanske får föräldrarna en egen liten pratstund över ett gott glas Riesling eller en skummande kall och krispig öl, säger hon.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: