Simons italienska oas på Hisingen: ”Det här konceptet saknades i Sverige”

Kunderna hyllar kaffet och tiramisun som ”det bästa i Göteborg” – samt njuter i en miljö med takmålningar liknande dem i Sixtinska kapellet. Hos Café Italia i Eriksberg försöker Simon Akyol, 52, skapa ett café på äkta italiensk vis:
— Allt spelar roll för gästernas intryck. Jag fixar och donar med inredningen och testar ständigt nya saker för att kunna förbättra Café Italia ännu mer, säger han.

Vågorna brusar utanför fönstret. Eriksberg var tidigare ett nedlagt varvsområde, men är nu en mysig och levande stadsdel dit många söker sig, kanske tack vare närheten till både havet och innerstan. Här är Simon Akyol, 52, både kock, barista och kaféägare. Hjärnan bakom Café Italia har ett mångfacetterat yrke tack vare att han satsat på sin passion för den italienska cafékulturen. Nu vill han ge sina bästa tips till ungdomar om hur det är att följa sin dröm.

— Jag tror att det är viktigt att ta alla prao-möjligheter man får när man är ung. Testa på olika saker, och forska om minsta lilla sak som intresserar en! Sedan tycker jag också att det är nyttigt att våga ställa frågor. Till exempel om man är intresserad av caféindustrin, gå till ett café och fråga hur en arbetsdag ser ut!, säger Simon och fortsätter:

— Erbjud dig själv för praktik och ta alla chanser du får. Du kommer hitta en väg som är rätt för dig i livet! Det är också bra att komma ihåg att alla jobb inte är roliga från början, men det blir ofta roligt ju bättre man blir på det man gör. Man kan inte läsa sig till att bli chef inom ett yrke, det krävs mycket erfarenhet och praktik. När man har det kan man komma långt, menar Simon.

Café Italia ligger precis på Maskinkajen, mitt på Eriksbergskajen närmast älven som delar Göteborg.
— Vad vill du ha för kaffe? undrar Simon precis när vi är påväg att sätta oss ned. Efter ett tag kommer han tillbaka med en latte till mig, och en cappuccino till sig själv.

Jag ber honom berätta för mig om vad han ville jobba med när han var ung.
— Jag ville bli en astronaut, eller stridspilot! Nej, jag skojar bara, skrattar Simon.

”Kände en attraktion till cafékulturen”

Simon inte hade ett speciellt drömjobb när han var ung. Åren gick, och efter studenten hade han inte en detaljerad plan över vad han ville göra i sitt liv. En dag berättade dock Simons kompis för honom att han tänkte starta en egen livsmedelsbutik, och detta var något han hakade på. Eftersom Simon inte hade något jobb sedan tidigare ville han ta chansen att lära sig ett yrke. Vägen som han valde att gå när han var ung, att starta upp ett nytt företag har gynnat honom mycket idag. Men på vilket sätt?

— Även om jag inte jobbar med livsmedelsbutiker idag, har kunskapen jag fått genom att göra det gett mig mycket. Jag har fortsatt att bygga på mina kunskaper om mat, företag, och att träffa människor. Men något som också har hjälpt mig är min nyfikenhet. Jag har varit otroligt nyfiken på olika saker ända sedan jag var en liten grabb. Jag tror att detta har gjort att jag automatiskt hamnat på den här vägen i livet, säger Simon.

Passion för kaffe! Simon Akyol driver Café Italia i Eriksberg och vill skapa en autentisk italiensk atmosfär: ”Jag fastnade för det snabba och enkla”.

Men, vad gjorde egentligen att han vågade ta första steget för att öppna caféet? Simon menar att det berodde på att han hade tänkt ut ett så bra koncept innan han öppnade det: Eriksberg hade många klassiska caféer, men det fanns inget italienskt. Därför kände han att genom att ta in något nytt och fräscht i området skulle det gynna honom. Italiensk mat är populär, omtyckt och ganska lätt att jobba med. Eftersom Simon är nyfiken till sin natur fortsatte han att ta reda på mer om italiensk mat, och besökte även Italien för att få inspiration.

— Sanningen är att jag inte har varit exakt överallt i Italien. Men genom att resa till många olika städer kände jag en attraktion till kafé-kulturen. Man kommer in snabbt, tar sig en grillad panini och äter den ståendes. Jag tyckte att det här konceptet saknades i Sverige. Jag fastnade för det snabba och enkla. Vem som helst kan ta sig till ett kafé som detta flera gånger om dagen och flera dagar i vecka utan att känna att man måste boka ett bord, klä sig snyggt och passa en viss tid, menar Simon.

”Stammisar som har blivit mina vänner”

Den harmoniska italienska musiken spelar i bakgrunden, medan gästernas röster surrar omkring oss. Plötsligt kommer ett stort sällskap in genom dörren och Simon ursäktar sig för mig för att hjälpa sina anställda att ta beställningar. Detta får mig att fundera på om Simon upplever att hans arbete är stressigt. När han kommer tillbaka ber jag honom att berätta hur en dag i hans liv ser ut.

— Jag kommer till kaféet ungefär två timmar innan öppning för att förbereda maten och se till att allt är kliniskt rent. Sedan kommer varor som jag måste packa upp. Tiden går väldigt fort på morgonen! Efter två timmar kommer kunder och senare börjar lunchruschen som varar mellan 11 och 14. Den är alltid oerhört stressig. Efter det börjar À la carten. Som du hör är det full fart! Men jag har också många lediga dagar, och eftersom jag är caféägaren så är fördelen är att jag själv kan bestämma över mina arbetstider! Ibland tar jag också en siesta för att komma bort några timmar, säger Simon med ett skratt.

Hos Café Italia vill Simon och company skapa en atmosfär där gästerna blir vänner med personalen snarare än kunder.

Café Italia serverar allt kaffe man kan tänka sig, och Simon är lite av en kaffeexpert. Hur många koppar om dagen blir det egentligen för honom? Jo, på morgonen kickar han igång dagen med en stark espresso för att bli pigg. På eftermiddagen går han över till cortado, en aning starkare variant av den klassiska cappuccinon. Eftersom Simon har många besökare som han ofta sätter sig ner och pratar med kan det bli hela tio koppar kaffe om dagen ibland! Koffeinet i kaffet är något Simon får kraft av, men det som ger Simon mest kraft är hans gäster.

— Stammisar som har blivit mina vänner och inte bara mina gäster är det som driver mig framåt. Café Italia är som en samlingsplats för alla sorters människor. Folk kommer till mitt café från alla delar av Göteborg, till exempel: Hjällbo, Majorna, Torslanda och Mölndal. För dem är det en utflykt att ta sig till Eriksberg, och jag vill alltid ge dem en bra upplevelse när de kommer hit. Jag vill att folk ska se Café Italia som ett andra hem, berättar Simon.

”Allt spelar roll för gästernas intryck”

Visst, Café Italia har ett vackert yttre. Inredning som ger värme på en kall höstdag, en inbjudande uteservering och allt man kan tänka sig från det italienska sortimentet: pizza, pasta, paninis, gelato och en rad olika italienska bakverk. Men det viktigaste är nog Simons personlighet. När jag pratar med Simon känner jag att mycket av hans framgång beror på den. Simon är otroligt öppen och tycker om att hälsa på folk. Jag tänker mig att hans varma sätt får hans gäster att slappna av och känna sig trygga. Det är en viktig faktor till alla hans återkommande, samt nya kunder.

— Ja, ibland får jag höra det: “Simon, man känner sig så välkomnad av dig.” Det ger mig ytterligare en kick i mitt arbete. Jag tänker alltid “Oj, jag gör ju verkligen något bra!” Det kanske är 50 procent mitt hårda arbete, och 50 procent min personlighet och passion för vad jag gör som har tagit mig dit jag är i livet, säger Simon.

Utöver kaffet och den goda maten Café Italia har att erbjuda gillar Simon att experimentera med inredningen. Över kassadisken finns en vacker takmålning från det sixtinska kapellet, och på väggarna finns stora bilder med italienska motiv. Möblerna är eleganta och stilrena och hade kunnat vara ett skolboksexempel för “italiensk lyx.”

— Allt spelar roll för gästernas intryck. Jag fixar och donar med inredningen och testar ständigt nya saker för att kunna förbättra Café Italia ännu mer. Men jag gör inte bara detta för kunderna, utan för att det ska kännas bra för mig också. Jag vill vara stolt över min arbetsplats. Passion för mig är kärlek för det man gör, och det man har skapat i livet, säger Simon.

Michelle Nelhans
tips@helahisingen.se

LÄS MER: