Här öppnar världens största ekfatsbaserade pilsnerbryggeri – ”under” Hisingsbron!

”Andra sidan älven” är HelaHisingen:s kategori för artiklar som handlar om krogar, hotell, restauranger, nöjesetablissemang och andra intressanta fenomen – precis på andra sidan Göta Älv eller Nordre Älv. Alltså verksamheter som är nära Hisingen, men inte på Hisingen. Har du tips om en sådan som vi borde uppmärksamma? Hör av dig till oss på tips@helahisingen.se!

Poppels som grundades 2012 är ett av Sveriges största och mest framgångsrika hantverksbryggerier. Sedan 2016 har deras bas legat i Jonsered där de driver en liten restaurang vid sidan av deras större bryggeriverksamhet. Men nu tar Poppels klivet in i Göteborgs centrum när de söker sig till klustret av mikrobryggerier vid Ringön.
Men inget med den här satsningen är mikro, eller ens i Ringön.
— Vi gillar öl och mat, så när vi fick möjlighet att öppna ett större ställe vid Hisingsbron kändes det helt rätt. Poppels citybryggeri kommer ha 170 sittplatser i restaurangen och ett bryggeri som kan brygga uppemot 150 000 liter öl per år, berättar Mats Wahlström, VD för Poppels.

Lokalen på nästan 700 kvadratmeter ligger i gatuplan av den nybyggda fastigheten Platinan – precis på fastlandssidan av Hisingsbron (på vänster sida med Hisingen i ryggen). 15 augusti 2022 slår man upp portarna till det som blir både en bekant, men även unik, upplevelse för många ölälskare.

— Om Jonsered är mer bryggeri och mindre restaurang blir det tvärtom i vårt citybryggeri. Om man tittar på vårt hantverksöl handlar det framför allt om att testa olika ölstilar, olika smaker och att ligga i framkant på den utvecklingen. Men det blir lite annorlunda när man brygger ölet på plats i en restaurang. Inför att vi gör den här satsningen har vi tittat mycket på de stora klassiska ölställena ute i Europa och sett hur många är baserade kring en härlig pilsner, säger Mats Wahlström och fortsätter:

— Då går vi mot strömmen lite grann och använder en teknik där man kan jäsa och lagra pilsner på stora ekfat. Traditionellt gjorde man det i stora träfat och fick sedan kyla ölet i exempelvis källare eller gångar under marken. I Plzeň i Böhmen (hemstad för tjeckiska pilsnerjätten Pilsner Urquell) ligger det 20 kilometer gångsystem av källare för att kyla ölet. Men hos oss gör vi det lite mer modernt och tillför kyla under jäsningen av vår pilsner.

Unikt Poppels-fatöl – exklusivt för restaurangen

Området kring Hisingsbron än så länge är en enorm byggarbetsplats. Här planeras och byggs flera nya kvarter samt enskilda hus och groparna kring bygget av Västlänken är enorma. Men Poppels Citybryggeri bromsar inte igång utan kör på full effekt direkt. De satsar på lunch och á la carte från start, samt ska ha öppet sju dagar i veckan.

— Jag tror det finns många tänkbara gäster i området redan nu. Dels det nya hotellets (Scandic som öppnat nyligen i samma hus, Red:s anm.) gäster, folk som jobbar i området och vill äta en god lunch och inte minst alla ölälskare i Göteborg. Det vi gör är ju även lite världsunikt eftersom anläggningen är den största i världen och där ölet blir helt unikt för restaurangen.

”Modern restaurangmiljö som serverar det nya skandinaviska köket”, beskriver Poppels VD den nya krogen.

Så denna Poppels-pilsner kommer inte att säljas på Systembolaget?
— Nej, den ska kunna avnjutas här och inte på så många andra ställen. Ett fatöl att avnjuta med vår ekologiska mat. Vi är redan nu Sveriges största ekologiska hantverksbryggeri och kommer jobba mycket med ekologisk mat i restaurangen.

Restaurangen är även den största nysatsning som det Jonseredsbaserade bryggeriet gjort.

— Poppels blir nästan dubbelt så många i personalen nu och vi blir lite av ett annat företag när restaurangdelen tar mer plats. Totalt växer vi till omkring omkring 55-60 personer framöver. Det känns spännande, för det finns himla mycket positivt med Jonsered med fantastisk natur där, många av gäster är exempelvis ute och vandrar och är ute i naturen…men att finnas mitt inne i stan känns väldigt spännande, säger Mats Wahlström, VD:n som även var en av bryggeriets grundare.

”En destination häromkring med hantverksbryggerier”

Rakt över älven från den nya restauranglokalen ligger Hisingens kluster av hantverksbryggerier. En liten yta i industriområdet – som vi hos HelaHisingen döpt till ”Beermudatriangeln” – huserar Vega Bryggeri, Stigbergets och Två feta grisar. Lite längre västerut i Lundbyvassen ligger hantverksbryggeriet Fermenterarna. Men Poppels tror inte att deras nysatsning kommer stjäla besökare från sina hantverksbryggerivänner – snarare tvärtom.

— Vi ser det som positivt att öppna så nära många andra små bryggerier på Hisingssidan och det gör nog våra kollegor också. Det blir lite av en destination häromkring med hantverksbryggerier, att man kan starta på Hisingen och besöka bryggerier för att sedan avsluta här hos oss, eller tvärtom. Öldestinationen Göteborg stärks ännu mer, kan man säga, menar Mats Wahlström.

— Göteborg är en väldigt känd ölstad och här får ölturisten mycket av det samlat i samma område, säger han.

Bryggeri och restaurang – i ett. Här är ekfaten som ska husera Poppels nya pilsner i centrala Göteborg.

Under den första tiden kommer även gäster som sitter på den nya bryggerirestaurangens lilla uteservering kunna skymta Göta Älv den inre hamnen, men en byggnad ska resas framför där Poppels Citybryggeri ligger så det blir inte för något solläge som gästerna ska komma – utan för att krypa in i lokalerna med en unik dryckes- och matupplevelse.

Poppels Citybryggeri kommer att ha gästkranar från andra svenska bryggerier, men i första hand är det Poppels egna öl och inte minst den lokalt bryggda pilsnern som hamnar i centrum. En pilsner som i skrivande stund inte fått något namn än, men kommer att passa med mycket på menyn i restaurangen:

— Vi jobbar mycket med matchningar med maten, så vi vill matcha ett öl med det som gästen vill äta. Vårt gäng i köket har mycket erfarenhet och många av dem har jobbat på Michelinkrogar tidigare.

Bröd står i centrum för maten – anställer två egna bagare

Det här låter mer som en gastropub än en ölhall?
— Nej, det är ingen ingen pub eller någon ölhall. Detta är ett citybryggeri med restaurangmiljö. En modern restaurangmiljö som serverar det ”nya skandinaviska köket”. Det blir mycket lokalt, grönt och fräsch.

Vad kan gästerna förvänta sig för mat på menyn?
— Det kan vara lammbitar med linser, det kan vara en klassiker somen potatis och purjolökskrokett. Bröd ligger nära öl och då kan det vara en bas i många rätter, då vi även kommer använda restprodukter från ölet i vår matlagning. Brödet är basen, sen är det lite grönt och lite kött eller fisk. Inga stora biffar eller så.

Poppels VD Mats Wahström ute på bryggeriet i Jonsered.

Poppels Citybryggeri kommer även att ha ett litet ”bageri” på plats med två bagare.

— Det är inte för att vi ska sälja bröd, utan för att brödet verkligen är en central del i restaurangens verksamhet, säger Poppels VD Mats Wahlström.

15 augusti 2022 öppnar den nya krogen för allmänheten på Vikingsgatan 1, precis nedanför fastlandssidan av Hisingsbrons södra sida.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: