Här blir Hisingsskolan filmstjärna i ”Så jävla easygoing”

Gymnasieskolan på Hisingen tömdes på elever under hösten 2020. I stället flyttade ett filmteam in och gjorde byggnaden till ”filmstjärna”.
— De var helt lyriska och tyckte att både klassrum och korridormiljöer var perfekta, säger skolans dåvarande rektor Cristine Lysell till Vårt Göteborg.

Huvudpersonen Joanna i filmen ”Så jävla easygoing” försöker sälja kondomer vid skåpen på Lindholmens tekniska gymnasium. Det är några av de många miljöer från Hisingsskolan som syns i den film som öppnade årets filmfestival.

Skolans dåvarande rektor Cristine Lysell, berättar för tidningen Vårt Göteborg, att filmteamet älskat skolan redan efter första besöket:

— De var helt lyriska och tyckte att både klassrum och korridormiljöer var perfekta.  När de valde klassrum spelade utsikten bakom stor roll.  De valde husen på Slottsberget som ”kuliss” och valde exempelvis bort utsikten in över stan, där man ser kranar och Liseberg, med kommentaren: ”Den utsikten är för bra, man tror att det är en dålig kuliss”, säger hon.

Huvudpersonen Joanna från filmen ”Så jävla easygoing”. Foto: Filmtrailer Youtube.

Spelades in under höstlovet – elever var statister

Efter filmteamets första besök stod det klart att Lindholmens tekniska gymnasium skulle vara inspelningsplatsen. Och när höstlovet kom 2020 intog de lokalerna. Delar av skolan spärrades av och flera elever erbjöds att få vara med som statister.

— Jag kommer att hålla koll efter bekanta ansikten när jag får chansen att se filmen, säger Christine Lysell till Vårt Göteborg.

Filmen handlar om 18-åriga Joanna, spelad av Nikki Hanseblad, som bor tillsammans med sin pappa under knappa förhållanden. Hon behöver sin ADHD-medicin, men har inte råd och tvingas därför hitta på egna sätt att tjäna ihop pengarna. Det är också en kärlekshistoria mellan henne och den självsäkra Audrey.

Gymnasiet är känt för sina öppna ytor och sina limträbalkar och har nominerats i flera arkitekturtävlingar. Foto: Bert Leandersson.

Lindholmens tekniska gymnasium är uppmärksammat för sin arkitektur och har flera gånger nominerats till olika priser. Nu inväntar skolan besked om de har gått vidare till att nomineras till det prestigefulla priset Mies van der Rohe Awards.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: