Vanessa bytte Hisingen mot LA – nu festar hon hos Derulo och Di Caprio

Hisingstjejen Vanessa Mandell Windt drömde om att utforska världen och jobba med träning. För ett drygt år sedan hyrde hon ut sin lägenhet i Kville – och följde drömmen med en flytt till stjärnornas hemstad Los Angeles.
— Kändisskapet omkring en, som till exempel att hänga hemma hos Jason Derulo, bli bjuden på hemmafest hos Leonardo Di Caprio eller att jobba på äldreboende där Cher har sina föräldrar. Det är inspirerande att befinna sig i den är miljön, säger Vanessa till HelaHisingen.se.

Vanessa Mandell Windt jobbade som gymansvarig på Fitness24Seven Kvilletorget när hon insåg att hon älskade det. Älskade att jobba så nära människor och med fitness.
— Speciellt när det handlar om något så positivt som träning. Jag ville lära mig mycket mer, samtidigt som jag ville ut och resa, så jag pratade med organisationen StudyAbroad och dom föreslog Santa Monica College i Los Angeles, säger Vanessa Mandell Windt.

Eftersom hon är född i New York och därför har amerikanskt medborgarskap blev det ett naturligt och ett bra tillfälle för henne att bo i och uppleva USA igen:
— Jag hyrde ut min lägenhet i Kville och stack iväg för att dela lägenhet med fyra andra tjejer i LA, men bara några veckor senare blev det lockdown och alla studier blev på distans. 

Det började med en rörig period när hon hamnade mitt i Coronapandemins lockdown, demonstrationer kring Black Lives Matter och valrörelse kring presidentvalet i USA. Hennes föräldrar var oroliga och försökte få henne att komma hem till Sverige.

— Men trots allt det som pågick tyckte jag det var så spännande att vara på plats, bo där där allt hände och jag var “committed” till mitt mål att vara personlig tränare här i LA, säger Vanessa.

Tog jobb på ålderdomshem i Hollywood

Ett kort tag studerade Vanessa, men under sommaren 2020 öppnade gymmen efter en tids lockdown och hon började extraknäcka som Fitness Director på gymkedjan LAFitness, men när allting stängde ner igen var hon tvungen att vända mig någon annanstans.

— Jag hittade ett jobb på äldreboende i Hollywood ett tag. Vid sidan av jobbet pluggade jag online via ISSA för att få mitt PT-certifikat. Jag var målmedveten och tänkte inte på hur tufft det var att jobba på äldreboende i USA under pandemin, men när jag ser tillbaka på det idag, inser jag att det var starkt av mig att ta så långa pass, åka nattbussen som inga unga kvinnor åker på, jag köpte en cykel som blev stulen, promenerade två timmar vissa dagar för att Uber var för dyrt och så vidare.

”Jag har klienter uppe i “The Hills” i stora pampiga hus alldeles under Hollywood skylten, andra tränas på privatägda gym runt om i LA.”

VANESSA MANDELL WINDT BERÄTTAR OM JOBBET SOM PERSONLIG TRÄNARE I LOS ANGELES

Men något i LA ”drog i” Vanessa så hon bara fortsatte kämpa på under pandemin och de lockdowns som kom som resultat av densamma. I november fick hon in sin första PT-klient vilket blev gnistan som fick hennes resa som personlig tränare i Kalifornien att dra igång.

— Trots att gymmen var fortsatt stängda kunde jag börja träna klienter i parkmiljö, vilket visade sig vara väldigt uppskattat. Folk kom upp till mig och frågade hur mycket jag tar i timmen och där började min klientbas att växa. Så jag skapade en hemsida och tryckte visitkort och tänkte att om jag ska vara kvar i LA vill jag inte fortsätta dela lägenhet med andra. Jag ville ta mig till nästa nivå. Med ett växande företag vågade jag ta steget, hoppa ut, starta en egen verksamhet och sa upp mig från äldreboendet, säger Vanessa.

Det är inte bara på gymet som Vanessa tränar i och omkring LA, här är hon ute på vandring i kullarna.

Hoppas få svenska PT-klienter framöver

Nu har hon ett en egen lägenhet i Koreatown som ligger centralt mellan Hollywood och Downtown LA. Och framför allt har hon en vit Honda som gör att tiden från de första månaderna – när hon tog sig runt på elsparkcykel eller på stadsbussen – känns avlägsen, i den så bilanpassade staden Los Angeles.

— Jag saknade en bil, men jag var mest bara så tacksam för de klienter jag hade och visste att det var en investering värd att göra i Los Angeles. Jag är så tacksam, för nu har jag allt det jag jobbade så hårt för förra året: min lägenhet, mina klienter och min bil, så nu ser jag fram emot att kunna satsa ännu mer på att se mitt företag växa och att röra mig mot mer online-coaching för att kunna hjälpa även folk i Sverige, Vanessa.

— Just nu bor jag i en studio i Koreatown som ligger centralt mellan Hollywood och Downtown. Det är både mysigt och stökigt. Men eftersom jag spenderar mestadels av mina dagar hos min pojkvän Skyler, som bor alldeles vid havet, så ser jag nu fram emot att kunna flytta in hos honom inom de närmsta månaderna, säger Vanessa som träffade sin amerikanska pojkvän i våras.

”En av mina gamla roomies känner Jasons kusin, så då blev det så att vi hängde hemma hos Jason en kväll och drack drinkar vid hans utebar. Något med att vara i LA gör att det inte är lika speciellt att komma så nära kändisarna för de är överallt”

vanessa mandell windt om att festa hemma hos rnb-stjärnan jason derulo

Berätta lite om ditt jobb som personlig tränare i LA…
— Jag driver mitt företag Fitness by Vanessa och jobbar som “independent trainer” vilket innebär att jag coachar klienter, män och kvinnor, genom att skapa individualiserade program för dem. Programmen innehåller hållbara rutiner kring mat, träning och återhämtning. Jag kör alltså dit mina klienter vill träna.

— Jag har klienter uppe i “The Hills” i stora pampiga hus alldeles under Hollywood skylten, andra tränas på privatägda gym runt om i LA. Det bästa med mitt jobb är få jobba så nära människor. De öppnar upp sig för en och man jobbar mot deras mål tillsammans. Jag älskar även att det håller mig aktiv och driven, och att jag själv blir så inspirerad när jag ser positiva förändringar hos mina klienter. Jag försöker alltid jobba med en positiv självbild och realistiska förväntningar, vilket har varit uppskattat, och jag försöker vända “no carb” trenden som fortfarande är så stark här i LA. Jag är aktiv på instagram där jag delar med mig av tips och inspiration @vanessawindt, säger hon.

Fester hemma hos superstjärnor som Leonardo Di Caprio

En dag gick Vanessa hem från den lokala matvarubutiken när en så kallar promotor – som får betalt av klubbar och restauranger att locka folk till fester och uteställen dök på henne. Han ville att hon skulle komma på en fest. Hemma hos Oscarsvinnande filmstjärnan Leonardo di Caprio.

— Det är det mest “LA:iga” so far! Kändisskapet omkring en, som till exempel att hänga hemma hos Jason Derulo, bli bjuden på hemmafest hos Leonardo Di Caprio eller att jobba på äldreboende där Cher har sina föräldrar. Det är inspirerande att befinna sig i den är miljön, säger Vanessa.

På sin Instagram visar Vanessa upp både träning och vila i typiska LA-miljöer…

— Han har bjudit mina gamla roomies till Leos fester förut, men trots bra chanser till att networka, säkerligen, så lockade dessa fester aldrig riktigt mig. Jag blir hellre starstruck av Bradley Martyn (en YouTube-stjärna och privat tränare inom fitness, redaktionens anmärkning) och på hans privata gym och networkar med andra som är i min industri.

Men vänta nu, hur hamnar man hemma hos en internationell musikstjärna som Jason Derulo?
— En av mina gamla roomies känner Jasons kusin, så då blev det så att vi hängde hemma hos Jason en kväll och drack drinkar vid hans utebar. Något med att vara i LA gör att det inte är lika speciellt att komma så nära kändisarna för de är överallt, men tanken på att hans musik spelas på svensk radio gav mig mer fjärilar i magen, konstigt nog, säger Vanessa.

Så är du fast för alltid i USA nu, eller tänker du att du ska flytta hem en dag?
— Jag ser mig själv bo här i några år, men om jag känner mig själv rätt kommer jag snart vilja se något nytt och kanske flytta till New York, där jag är född, och så småningom kanske komma hem till Sverige. Ingen av mina föräldrar är från USA men dom bodde i New York under 90-talet. Pappa behövde vara där för sitt jobb (Ericsson), så då blev det att jag och min 2 år äldre bror föddes på Manhattan. Vi flyttade sedan hem till Göteborg igen när jag fortfarande var en bebis. Och jag åkte sedan inte tillbaka till NY förrän 2018, då som turist, innan jag 2020 flyttade till Los Angeles utan att egentligen veta vad som väntade mig…

Finns det något man saknar med Kville efter att man flyttat till Los Angeles?

Så är det något hon saknar hemifrån Kville? Vanessa nämner både trygghetssystemen i det svenska samhället som människorna på Hisingen i det sammanhanget:
— Om det är något jag saknar är det mina fina medlemmar från gymmet på Kvilletorget, mina vänner och min familj. Men sen också det svenska systemet, där att allt funkar som det ska och man har en social trygghet. 

— Till skillnad från Sverige funkar ju saker inte riktigt som man hade önskat här i Kalifornien, man är lite mer “on your own”. Men ur det föds ju motivation i människor. Folk här förstår vikten i att nätverka och ser möjligheter i ALLT. Alla som man träffar är nyfikna på vad man gör och hur man kan samarbeta. Det finns en stor öppenhet och intresse för andras framgång, säger Vanessa.

Finns det något med Kville, Lundby och Hisingen som du kan längta tillbaka till?
— När jag tänker tillbaka på mina år i Kville så tänker jag framför allt på hur kul och inspirerande det var att bo i ett område som växte så mycket, med nya caféer och byggnader och små promenadstråk som växte fram. Jag kan verkligen sakna den unika gemenskapen som Kville har, som jag märkte av när jag jobbade på gymmet och att det är en sån härlig blandning av människor som knyts samman i området, säger Vanessa Mandell Windt.

Du kan följa Hisingstjejen Vanessas resa i Los Angeles på hennes Instagram eller e-posta henne på vanessa@fitnessbyvanessa.com om du vill veta mer om hennes träningsprogram, eller anlita henne som personlig tränare.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: