Här öppnar nya Café Fluß — gigantisk uteservering ”2800 m2 i västerläge”

Efter olika besked och oklarhet kring framtiden står det nu klart vart Café Fluß i Frihamnen tar vägen. Den omdiskuterade tillfälliga krogen vid Allmänna badet och Kvillepiren flyttar – till Bananpiren!

Turerna om både det utökade Allmänna badet och krogverksamheten intill har varit många det senaste året. Först skulle badet utökas, Café Fluß stänga för att sedan landa i att badet inte skulle utökas och Café Fluß fick förlängt över förra sommaren – men skulle ändå stänga igen.

Sedan svängde det åter kring Allmänna badet (/Pöl Harbour) när politikerna ”hittade” pengar för att genomföra en utbyggnaden av stadens enda centrala utomhussaltvattensbad.

Nu kommer besked om att även Café Fluß återkommer – och expanderar!

På sin Facebook-sida berättar duon bakom Café Fluß med en video att de återkommer sommaren 2021 och har flyttat sin verksamhet från Kvillepiren – till Bananpiren! Med en video avslöjar det elektromusik-influerade kaféet att de ska öppna 2800 kvadratmeter vid Kajskjul 105 på Bananpiren, längre in mot älven.

Ur videon på Café Fluß Facebook.
Ur videon på Café Fluß Facebook.

Vid Allmänna badet/Pöl Harbour i Frihamnen har Café Fluß skapat ordentlig feststämning under ett gäng somrar med sin pub- och klubbverksamhet. På dagarna har det varit uteserveringshäng och kvällarna dansklubb med elektronisk musik i fokus.

Kajskjul 105 på Bananpiren är en ”rå industrilokal” om 2 500 m2 som använts för konserter, nattklubb, företagsevent, utställningar och konferenser och här kan tillstånd sökas för arrangemang med upp till 4 500 besökare. I videon som Café Fluß publicerat går att se att deras verksamhet ska ligga på ”Hisingssidan” av kajskjulet i fråga, men det framgår inte om man även kommer ha verksamhet på insidan av lokalerna.

Byggarbetsplats i området

Detta var en provisorisk verksamhet för att skapa liv i området i väntan på det att Jubileumsparken och övriga Frihamnen skulle byggas klart, men då utbyggnaden av Jubileumsparken nu dragit igång var Café Fluß tvugna att flytta, eller lägga ner.

Frihamnen är en byggarbetsplats på flera håll. Foto: HELAHISINGEN.SE

LÄS MER: Skisserna: Så här ska Smyrnakyrkans nya superkyrka på Hisingen se ut

Efter beslutet om att den provisoriska baren inte skulle få leva kvar, då Frihamnen-området skulle börja utvecklas och bli byggarbetsplats på flera håll startades namninsamlingen “Låt Fluss vara kvar” – som snabbt drog in över 8 000 underskrifter (nu har den passerat 10 000…). Efter många om och men fick Café Fluß en månad förlängt i höstas, men beslutet om att verksamheten skulle stängas ner stod samtidigt fast.

”Café Fluss har under sommaren gjort allt de kan för att få klarhet i hur länge deras verksamhet kan få vara kvar där de finns i Jubileumsparken idag. Och det har det gjort med den äran. Därför kommer Café Fluss – Jubileumsparken alldeles strax få ett meddelande om att de erbjuds ha kvar ytan för sin verksamhet september ut” skrev C-politikern Anna Sara Perslow på Facebook om beskedet.

På grund av överklagandeprocesser kring de byggen som skulle ha dragit igång i området där Café Fluß ligger i Frihamnen har byggstart försenats. Det öppnade först för förlängningen och nu för en fortsatt verksamhet framöver i någon form.

Beskedet: Café Fluß tvingades lämna platsen vid ”Pöl Harbour”

Det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB har haft möten med de ansvariga bakom Fluß för att titta på nya lösningar, berättade GP i höstas.

— Vi vill gärna ha kvar Café Fluß, i första hand i Frihamnen. Vi hoppas att ha löst frågan inom ort så att man snart kan träffas på Fluß igen, säger Jessica Segerlund på Älvstranden utveckling till tidningen.

Och nu är det alltså klart och offentliggjort att den omdiskuterade krogverksamheten finns kvar i närområdet, men flyttar från Kvillepiren till Bananpiren längre in mot Göta Älv och fastlandet.

HelaHisingen.se söker Café Fluß för en kommentar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Bananpiren

Den östra piren i Frihamnen var navet för Sveriges och stora delar av Nordens bananimport från mitten av 30-talet. Här anlade specialbyggda bananbåtar som dagligen lossade tonvis med frukt i nästan 70 år.

Fråga runt bland Göteborgare i övre medelåldern och uppåt – alla känner någon som jobbat på Bananpiren, eller så har de jobbat där själva. Det finns många fantastiska historier om färgstarka profiler som arbetat på piren. Även om en del situationer är dråpliga vittnar de om en härlig sammanhållning mellan kollegor och en arbetsplats som sprudlar av aktivitet, skriver Bananapiren om sin historia.

De sista bananbåtarna lossade sin last på piren 2000 och under senare år har området varit skådeplats för några av Göteborgs största och mest populära evenemang – Volvo Ocean Race, Stay Out West och STCC för att nämna några exempel.

LÄS MER: