Här öppnas Hisingens första klättergym: ”Måste inte vara stark”

Lokalen är stor och har en klätteryta på 356 kvadratmeter. Det finns bastu, omklädningsrum och en loungeyta – på Hisingens första klättergym. Men varför ska man syssla med klättring på gymet?
— Det är roligt. Det är problemlösning. Det är fysiskt. Det har allt. Man kan antingen vara en stark klättrare, eller en teknisk. Därför passar det de allra flesta, man måste inte vara stark för att klättra hårt, säger delägaren Andrew Silverwood.

Adressen där klättergymet etableras är Herkulesgatan 1 vid Backaplan, i samma byggnad som Sängjätten och flera andra gym. Här skapar de fyra vännerna Andrew, Klas, Pelle och Robert just nu Hisingens första klättergym: Backa boulder. Än finns inget exakt öppningsdatum då en sista kontroll från Göteborgs stad återstår – men de hoppas öppna verksamheten redan inom någon vecka.

Hisingens första klättergym öppnar vid Backaplan.

Vi tog ett snack med en av delägarna och klättereldsjälarna, Andrew Silverwood, om projektet vid Backaplan.

Varför blev det Backaplan?
— Backaplan växer och förändras. Gammalt rivs och nytt byggs. Det är mycket folk i rörelse och vi har sett att det funnits intresse och möjlighet att starta ett klättergym på Hisingen i många år.  Backaplan känns som en central mötesplats på Hisingen och där vill vi vara. Det är inte heller alla som vill åka in till centrala Göteborg för att klättra, utan vill hellre stanna på Hisingen. 

Hur har arbetet gått med att bygga er lokal?
— Vi har köpt väggar och mattor från Bulgarien och där kom de med personal som också byggde väggarna och la dit mattorna. Vi köpte av XCult, en av flera företag som jobbar med klätterväggar i Bulgarien. (Vill inte att detta ska låta som att vi köpte från Bulgarien för att det var billigt, utan det är i Bulgarien man bygger klätterväggar och är bäst på att göra det)  Tillsammans tog vi fram design, och när vi alla var överens om design och färg, började de tillverka väggarna. 

Klätterytan är på 356 kvadratmeter på Backa boulder.

— På grund av Corona har leveranser blivit drabbade och det har blivit en del förseningar. Men målet var att öppna i mars så ännu är det inte för sent. Vi har alla fyra hjälpt till med det vi kan bidra med. Det har varit väldigt lärorikt på många sätt.

Hur stort blir det?
— Lokalen är 628 kvm med klätteryta på 356 kvm. Det finns bastu, omklädningsrum, lounge yta och man kan köpa snacks och kaffe från receptionen. 

Är klätterväggarna både för amatörer som proffs?
— Det finns något för alla. Amatörer, proffs, vuxna och barn. Vi kommer bygga om med jämna mellanrum för att ge klättrarna nya utmaningar. 

Vad är det bästa med klättring?
— Det är roligt. Det är problemlösning. Det är fysiskt. Det har allt. Man kan antingen vara en stark klättrare, eller en teknisk. Därför passar det de allra flesta, man måste inte vara stark för att klättra hårt. Det finns en gemenskap bland klättrare som är väldigt fin. Det spelar ingen roll hur gammal du är, var du kommer ifrån eller vad du jobbar med. När vi är där är vi alla klättrare. 

När drar ni igång?
— Vi väntar på ett samtal från kontrollansvarig från Göteborgs stad. När de ringer och säger att vi är godkända, vilket borde ske inom två veckor, då öppnar vi. Det kan vara imorgon eller nästa fredag, vi vet inte helt hundra. Alla inspektioner har gått bra och det borde inte vara några konstigheter, säger Andrew Silverwood.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: De är Backa boulder-gänget

Andrew: Jag flyttade till Sverige från England för snart tolv år sedan. En vän som jag träffade i Australien visade mig ett klättergym här i Göteborg, efter det var jag fast. 
Klas: Jag har klättrat sedan 2001 och sysslat med friluftsliv sedan jag var liten. Jag hoppas att vi kan inspirera andra till ett aktivt liv utomhus, hos oss finns möjligheten att träna för det.
Pelle: Sedan 1999 har jag haft klättring som hobby och även jobbat med höghöjdsarbete. Ser nu fram emot att kunna ta klättringen till en ny nivå för mig och andra. Att dela med mig av mina erfarenheter ska nu bli väldigt kul. 
Robert: Född och uppväxt i Göteborg och har klättrat i över 15 år. Jobbade tidigare på ett medicinskt forskarlaboratorium men har nu följt min dröm om att starta ett klättergym.

De fyra känner varandra från olika klättergym i Göteborg. Andrew och Pelle driver Ropeteam, ett repteknik företag i Göteborg och de har gått in som delägare via sitt företag.

Vad kommer det att kosta att besöka er?
— En gång: 125 kronor, 10 gånger: 1100 kronor och 25 gånger: 2 400 kronor. 6 månader: 2 800 kronor, 12 månader: 3800 kronor. Studenter får 15 procent rabatt och de som är under 16 år betalar 75 kronor. Barn under 6 år får testa att klättra gratis i målsmans sällskap, säger Andrew Silverwood.

LÄS MER: