Här står Daniel på toppen av Karlatornet: ”Nu är höjden mest trevlig”

Daniel Grytfors, 33, jobbar på det som ska bli Nordens högsta byggnad. I en film visar han hur det är att stå högst upp på skyskrapan och jobba.
— Jag vet att när jag började för ungefär 30 våningar sedan, då tyckte jag redan att det var högt, men nu är höjden mest trevlig, säger han.

Karlatornet nådde en milstolpe 06 maj då bygget, som pågått under flera år, nådde våning 45. I och med gjutningen av kärnan nådde då Karlatornet en höjd på 146 meter, vilket gjorde den till Göteborgs högsta byggnad. Knappt två månader tidigare hade de kommit halvvägs.

— Jag har jobbat med projektet sedan 2004 och det har varit enormt mycket frågor som behandlats under denna tid. Alla dessa år har varit enormt lärorika minst sagt. Jag har ju ”levt med” projektet i snart 20 år, så för mig är detta en otrolig härlig känsla att se tornet snabbt resa sig mot skyarna och nu passerat halvvägs (över marken). Rent byggproduktionsmässigt, så är vi förbi hälften för några månader sedan, då grundarbetet, källare, outriggers med mera är en enormt stor del av byggnationen Man kan så här i halvtid konstatera att vi har haft en väldigt fin utveckling av försäljningen av lägenheterna och det gläder mig att de som var med från början gjort sig en riktigt bra affär, sa då Ola Serneke, grundare av byggkoncernen Serneke, till Hela Hisingen.

Juni 2022. Foto: Helahisingen.se

”Är väldigt givande” – utsikten ändrar sig efter vädret

Daniel Grytfors, 33, är arbetsledare på konstruktionsdelarna pelare och bjälklag. I veckan publicerade han en video på Linkedin som visar hur det är att jobba så högt upp. Just då tittar han ner från toppen av Karlatornet:

— Att jobba på Karlatornet är väldigt givande, säger han och fortsätter:

— Gällande den höga höjden, jag vet att när jag började för ungefär 30 våningar sedan, då tyckte jag redan att det var högt, men nu är höjden mest trevlig. Utsikten ändrar sig ganska mycket beroende på väder och årstid.

Visionen för byggföretaget Serneke är att hela den stadsdel som nu kommer att byggas i området, Karlastaden, kommer att utvecklas med fler bostäder och företag.

Utsikten från Karlatornets toppvåning i juni 2022. Foto: Daniel Grytfors.
06 Maj 2022. Nu går Karlatornet om Gårda Vesta som Göteborgs högsta byggnad. Foto: HelaHisingen.se.

20 000-30 000 människor som passerar varje dag

Sernekes beräkning är att det kommer att vara mellan 20 000-30 000 personer som jobbar, bor eller besöker skyskrapan och den omgärdande stadsdelen under en normaldag. Och planen för Karlatornet är att det ska nå sina 73 våningar med en höjd på 245 meter och därmed bli Nordens högsta skyskrapa.

— Våningarna växer ju fort uppåt och när vi var på level 45 kändes det som det var jättelångt till level 50 men nu är vi helt plötsligt på level 57, så det är väl ett gott betyg får jag säga, säger Daniel Grytfors.

Byggläget för Karlatornet i juni 2022, enligt Sernekes officiella siffra. Foto: SERNEKE.SE

Med level 57 menas att han befinner sig på 57:e våningen om man räknar med våningarna som är under jord. Ovanför mark är han dock inte lika högt utan på våning 47 då det är tio våningsplan som är under jord på skyskrapan. Level 10 är alltså entréplan, en våning upp på skyskrapan är level 11 (våning +1).

— Bjälklag är på level 57. Men jag stog på kärnan som är på level 61 och level 61 är våning 51, då vi har några våningar under mark, förklarar han.

Se filmen från toppen av Karlatornet här nedanför:

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: