Första spadtaget: Velebit och Vardar får nya fotbollsplaner – efter 22 års väntan

Ungdomsfotbollen på centrala Hisingen jublar när Göteborgs stad äntligen bygger två nya fotbollsplaner – i anslutning till IF Vardars klubbstuga nära Backaplan. En fullstor konstgräsplan och en mindre naturgräsplan ska stå klara till våren 2023.

KF Velebit grundades redan 1962, men registrerades formellt den 15 januari 1964 i samband med att fotbollssektionen inom föreningen startade. Velebit är namnet på den största bergskedjan i Kroatien och detta namn valdes för att symbolisera stabilitet, storhet och styrka. FK Vardar är ett fotbollslag från Skopje, Nordmakedonien, som i sin göteborgska form IF Vardar har länge samlat främst Hisingsbor med Makedonska rötter i sin förening.

De bägge klubbarna är aktiva på centrala Hisingen och får nu en efterlängtad nysatsning av Göteborgs stad – som bygger två nya fotbollsplaner vid Vardars klubbstuga vid Minelundsvägen, intill Aröds Industriområde strax norr om Backaplan. Planerna byggs alltså mitt mellan Tuve, Hisings Backa och Lundby.

Grävmaskinerna är igång med bygget av de nya fotbollsplanerna. Foto: IF VARDAR MAKEDONIJA

En stor konstgräsplan och en mindre med naturgräs

Häromdagen togs det ”första spadtaget” på nya Generatorsplan och då var representanter från Velebit och Vardar på plats, tillsammans med representanter för Idrotts och Föreningsförvaltningen samt Ingeborns Entreprenad som bygger planerna.

De nya fotbollsplanerna blir en 11-mannaplan som får konstgräs och en 7-mannaplan med naturgräs. Föreningarna som har växande ungdomssektioner ser väldigt positivt på att äntligen få till dessa möjligheter att kunna träna och spela  i närområdet och meddelar till HelaHisingen.se att äntligen är ”22 års väntan över”.

Första spadtaget! Här börjar representanter för Velebit, Vardar, GIFF och entreprenören Ingeborns gräva där de nya fotbollsplanerna ska stå. Foto: IF VARDAR MAKEDONIJA

Planerna byggs i anslutning till den befintliga fotbollsplan som finns i området, som ligger ett par utsparkar närmare Backaplan från BK Häckens stora anläggning (Grimbo IP) vid Sankt Jörgen Park. Generatorsgatan som leder från Östra Kvillebäcken till Minelundsvägen och Aröds Industriområde har gett namn till Generatorsplan.

De nya fotbollsplanerna vid Generatorsplan kommer att stå färdiga till våren.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: