Här vädjar Nida, 64, till omgivningen: Håll avstånd – jag tillhör riskgruppen

Hon vill ha kunder till butiken – men behöver hålla avstånd till dem. Med skyltar på bröst och rygg uppmanas kunderna i barn- och babyproduktsbutiken Nids4Kids att hålla avstånd.
— Jag är lite rädd nu. Det är därför jag har skyltarna, säger föreståndarinnan Nida Johansson, 64, till HelaHisingen.se.

Företaget har varit barn- och babyproduktsåterförsäljare sedan 1989 och har i dag en stor butik på Färgfabriksgatan vid Backaplan i Göteborg. Den lojala kundbasen har ännu inte skrämts bort från butiken trots den pandemi som pågår runt världen:
— Nej, vi har haft ungefär lika mycket kunder som vanligt. Föräldrar behöver få tag på produkter till sina barn oavsett vad som händer i världen och det är inte det minsta trångt här i butiken så man kan ha gått om plats till andra kunder och personalen, säger Nida Johansson, 64, som äger butiken med sin man Rolf.

Han är däremot hemma just nu. Som 70 plussare är han i riskgruppen för de personer som kan få värst konsekvenser av att smittas av Coronaviruset. Men även Nida tillhör en av riskgrupperna – vilket fått henne att tänka på hur viktigt avstånd till andra personer är, även i butiken. Något hon visar omgivningen på ett tydligt vis: Med laminerade varningsskyltar på bröst och rygg.

”HÅLL AVSTÅND

Jag är

NJURTRANSPLANTERAD

Tillhör riskgruppen”

Så lyder texten på den skylt som hänger runt Nida Johanssons hals. På ryggen har hon samma budskap, fast på engelska. Nida har nämligen, som skylten avslöjar, fått en njurtransplantation för några decennier sedan.
— Min syster gav mig en av sina njurar. Så jag är lite rädd för att få coronaviruset eftersom jag är i en av riskgrupperna. Det är därför jag har skyltarna på mig sedan några dagar, berättar hon för HelaHisingen.se.

Nida Johansson, 64, i butiken som hon driver med sin make.

Har du funderat på att stanna hemma?
— Jag har inget annat val än att jobba på. Vi har drivit butiken länge och vill inte ge upp, utan kämpar på. Våra fantastiska kunder fortsätter att komma och handla hos oss vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Nida Johansson.

”Det här blir mitt arv till mina barn”

Den 2000 kvadratmeter stora butiken är fylld med barnkläder, barnvagnar, bilbarnstolar, sköt- och hygienprodukter, leksaker av alla möjliga slag och är Nidas stolthet. Och även om kunderna har fortsatt att stötta den lokala baby- och barnhandeln är den ekonomiska krisen i Corona-pandemins fotspår knappast gått förbi obemärkt:
— Men vi har Sveriges största utbud av barnmöbler och mycket mer här. Så vi kämpar på. Den dagen jag inte finns längre…det här blir mitt arv till mina barn. Men vi hoppas att det ska ta lång tid före det. Därför är skyltarna bra, så att jag inte riskerar något i onödan, säger Nida Johansson.

Skylten på Nida Johanssons rygg är på engelska.

FAKTA: HÅLL AVSTÅND NÄR DU ”TRÄFFAR” MÄNNISKOR

  • Syftet med de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten publicerat har varit att motverka spridningen av covid-19 och framför allt att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre.
  • Dessa allmänna råd är generella rekommendationer om hur smittskyddslagen kan tillämpas, och beskriver hur man kan göra för att undvika smittspridning.

— Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör till FHM:s hemsida.

Läs Folkhälsomyndighetens allmänna råd här.