Så röstade ni: Heter det Gira, mula, sylta eller môla, att trycka snö i någons ansikte?

Efter säsongens första snö i december lät vi er läsare en gång för alla slå fast vilket uttryck som gäller på Hisingen för att trycka snö i någons ansikte. De andra uttrycken blev frånkörda när omröstningen förvandlades till en otroligt jämn kamp mellan ”Mula” och ”Gira”

707 läsare röstade när ett av vinterns mest hatade och älskade bus – att trycka snö i ansiktet på någon ovetande själ – skulle få sig ett namn. Av tradition visste vi att det finns massor av olika uttryck för det här fenomenet, där det varierar en hel del beroende på vilken del av landet – eller Göteborg – man är uppvuxen i.

När Sveriges Radios program “Språket” försökte utreda vad svenskarna kallar fenomenet när man trycker snö i någons ansikte kom de fram till att hela 95 olika variationer av uttrycket fanns runt om i Sverige.

Så svarade göteborgarna då – och nu

I Skåne kallar många det för att “kröna”, i Dalarna och Hälsingland säger de flesta “pula”, i Värmland säger de “kryna” och i Västerbotten säger en del “mubba”. Så en och annan inflyttad kan ha med sig dessa begrepp i sin vokabulär – medan vi som vuxit upp i Göteborg är ganska splittrade mellan två huvudlinjer: antingen säger man mula/möla eller så tillhör man team gira/gôra.

I Göteborg var vi 2006 splittrade mellan två huvudsakliga linjer. I radions enkät fördelades svaren från göteborgare så här, antal röster inom parantes: Mula (159), göra (69), gira (43), môla (36), sylta (34), gura (16), salta (3).

14 år senare, när vi frågade HelaHisingen-läsarna samma fråga fick vi följande resultat…

Så här röstade 707 läsare:

Mula – som är det vanligaste begreppet även nationellt – vann alltså en jämn kamp mot gira, som i sin tur har ett starkt fäste på Hisingen och i nordöstra Göteborg. Ett stort antal personer som föredrog ”gira” svarade via våra Facebook-grupper att de var uppvuxna i Hisings Backa, Hisings Kärra, Tuve, Lundby eller Kortedala, Gamlestan och Angered. Även Säve och Biskopsgården förekom som hemvist hos ”gira”-folket, medan ”Mula”-fantasternas uppväxtområden var klart mer utspridda över övriga Göteborg och resten av landet.

Men: En och annan urhisingsbo tyckte att ”Mula” var helt korrekt uttryck att använda även på vår stora ö och vissa hänvisade till ett det var urgöteborgska, även om mycket tyder på att ”Mula” är ett rikssvenskt begrepp.

Åldersmässigt verkar splittringen vara stark med, då vi inte kunde se någon tydlig tendens mot att en äldre generation föredrog ett begrepp och en yngre generation ett annat.

”Gira” har gått om ”Gôra”

I radions enkät i ämnet från 14 år sedan blev ”Göra” det näst vanligaste svaret, men i vår enkät har det alternativet nästan utplånats. Endast 4,95 procent svarade att ”Göra” är deras ord för snömulan. Noterbart är att Sveriges Radio frågade göteborgare från hela stan, medan vi frågade läsarna av HelaHisingen.se och Facebook-grupper som ”Vad händer på Hisingen?” – så vårt urval av göteborgare blev ett annat.

Och här kunde bara ”Gira” (många som svarat på våra frågor påpekade även att det ska uttalas med ett mjukt g, det vill säga ”jira”) utmana ”Mula” i kampen om vilket som är det ”rätta” uttrycket för snöbuset i fråga.

Slutresultatet i siffror blev enligt följande:

Vad heter det när man trycker snö i ansiktet på någon?
1. Mula: 42,29 procent (299 röster)
2. Gira: 38,90 procent (275 röster)
3. Môla: 5,52 procent (39 röster)
4. Annat alternativ (Jag växte inte upp på Hisingen): 5,09 procent (36 röster)
5. Göra: 4,95 procent (35 röster)
6. Annat alternativ (Jag växte upp på Hisingen): 2,55 procent (18 röster)
7. Sylta: 0,71 procent (5 röster)
TOTALT: 707 röster.

”Gira” verkar alltså stå sig starkt även på 2020-talet, i alla fall på Hisingen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: