Hisingens egen mästerkock säljer lyxig lunchmat – ut genom sitt fönster

Från ett fönster på bottenvåningen på en bakgata i Kville produceras lyxiga luncher till hungriga Hisingsbor. Varje fredag öppnar Dravel Matbar i en vanlig lägenhet – där man kan hämta lite känsla av lyxrestaurang från Sofi Warenfalk.
— Jag lärde mig själv att göra det på samma sätt som på de fina restauranger jag hade besökt, säger Kvilles egen mästerkock.

Mästerkock? Ja, hon har lärt sig allt om matlagning på egen hand – men var även en av deltagarna i populära TV4-programmet Sveriges Mästerkock under förra säsongen. Så iklädd ett förkläder med succéprogrammets logga och ett stort leende tar hon emot oss, på en fredag naturligtvis, i luckan där hon serverar lyxig mat på fredagslunchen.

Sofis Dravel (Instagram: @sofis_dravel) är hjärnan bakom Hisingens gourmet-matbar. Det började med att hon hade hemma-restaurang där nyfikna foodies kunde komma på besök och äta middag i hennes lägenhet, där hennes pojkvän och son på nio år även huserar.

— Inför att jag skulle vara med i mästerkocken ville jag servera människor lite mer komplicerad mat. Men det blev dyrt att bjuda dem på det så då kom jag på att jag kunde ta betalt för att göra lite lyxigare trerätters middagar, säger Sofi.

Sofi Warenfalk med en av sina fredagsluncher, som hon säljer genom sitt fönster på Hallegatan.

Fick inspiration efter skilsmässan

Men när pandemin bredde ut sig ändrade hon på konceptet och börja kränga gött gourmetkäk genom fönstret till gäster, precis som i ett gatukök.

— Men med mat som påminner om de bästa krogarna i stan då, säger Sofi Warenfalk som till vardags är kläddesigner inom modebranschen.

Intresset för fine dining kom från ett tidigare äktenskap, då hon och maken ofta gick ut på restaurang:
— Sedan hade jag inte råd att gå på restaurang lika ofta efter äktenskapet, men ville ändå ha ett fint skum på maten. Så jag lärde mig själv att göra det på samma sätt som på de fina restauranger jag hade besökt, säger hon genom luckan ut på gatan.

”Jag vill bara äta lyxig mat”

Hon tyckte att Kville saknade en finare lunch att besöka, så då tog hon själv tag i situationen. Den finlunch hon lagar till sig själv varje fredag kan man alltså beställa – ja, man måste anmäla sig via hennes Instagramkonto @sofis_dravel – mat till sig själv, sin arbetsplats eller familj.

— Man måste tänka på nya sätt hela tiden! Jag vill bara äta bara lyxig mat, men lyxig behöver inte betyda hummer utan att man lägger ner lite extra tid och själ på en annars så enkelt råvara som ägg. Och därmed får det att kännas som lyxigt! Häromkvällen lagade jag en fransk omelett, med egen caesardressing, picklad jordärtskocka, friterad svartrot och så hade jag massa parmesan och svartpeppar, säger hon.

Så fredagar 11:00-13:00 är det gourmetlunch i Kville. Man måste anmäla sig på förhand och veckans meny släpps varje måndag eller tisdag, men det kan gå undan med bokningarna – så man får vara snabb!

Det här – ett fönster på bottenvåningen – är Dravel Matbar på Hallegatan i Kvillestan.

”Kville har för lite bra fredagslunch”

Så du som säljer gourmet-fine dining genom ditt fönster, vad äter du själv för take away-mat?
— Haha, jag äter inte så mycket take away faktiskt. Men det är klart det blir en del hämtpizza från Herkules pizzeria om jag ska vara ärlig. Och så vill jag åka till Hasselssons matlucka i Sandarna oftare men det är så långt att åka, säger Sofi.

Spana in hennes Instagram för att se veckans meny och lägga in din beställning för en hemlagad gourmetlunch på centrala Hisingen. Men var ute tidigt i veckorna för suget från Hisingsborna är stort, kanske beroende på lite svag konkurrens för de lite kräsna matälskarna, i alla fall om man får tro Sofi:

— Jag vill komplettera lunchutbudet i Kville med en riktigt bra fredagslunch! Vill man ha en lite finare lunch är man välkommen till mig, säger hon med ett stort leende.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: