En av Hisingens sista köttbönder om oväntade hotet: ”Det blir spiken i kistan för oss”

Det är inte vegansk eller vegetarisk kost som är hotet mot den sista köttbonden på Hisingen. Inte klimatförändringarna heller. Nej, den stora faran mot betande kor i framtidens i Torslanda är enligt bonden själv: Göteborgs stads expansionsplaner.

Björlanda gård i Torslanda är ett av Hisingens sista kvarvarande lantbruk med nötkreatur. Här föds mellan 320 till 350 nötdjur upp årligen och sett till Västra Götaland är det en ganska stor verksamhet av sitt slag.

Därför är det rätt ovanligt att lantbrukaren Henrik Johansson säljer nästan allt kött som gården producerar från de frigående djuren – i sin egen gårdsbutik.

— Vi insåg hur dålig avräkningen var. Då tänkte jag att vi måste förändra och få upp priserna. Erbjuda en butik direkt till kunden som kan komma hit och handla kött av oss, säger han.

Kor som betar på Björlanda gård på nordvästra Hisingen.

Nästan allt kött säljs i gårdsbutiken

Gården driver han med hjälp av sin son och det finns enbart ett undantag till försäljningen via egna butiken: en hamburgargrill i just Björlanda.

— Vi har ytterst få hamburgareställen som vi sålt kött till och där finns bara ett ställe kvar nu som får köpa vårt lokala kött. Det är Björlandaburgarn som är en hamburgerkiosk här i Björlanda som köper sitt kött till deras egentillverkade hamburgare härifrån Björlanda Gård, berättar Henrik Johansson.

Så de är enda hamburgarstället på Hisingen som verkligen har lokalt kött? 

— Det kan man säga utan att blinka. 

Varför säljer ni inte till några restauranger och butiker här på Hisingen?

— Vi har tackat nej till det för vi har en ofattbart bra omsättning i vår butik. Vi har inget behov av det just nu, säger lantbrukaren Henrik Johansson.

Björlanda köttbutik säljer kött från Björlanda gård.

Expansionen ett hot mot Björlanda gård

Beslutet att enbart sälja köttet via sin egen butik är något som växt fram med tiden, då Björlanda gård tidigare sålt till en och annan restaurang. Men problem med logistik, beställningar och annat har gjort att det tog med energi än det gav:

— Dessutom är det en fördel att vi får och vill möta kunderna här ute hos oss, människa till människa i butiken. Och så kan de med egna ögon se hur djurhållningen här är, de ser djuren omkring oss och vi kan ta med dem ut för att visa hur välmående djuren är, säger Henrik på telefon – medan han visar några kunder ut till en betesmarkerna.

Och det är behovet av dessa, betesmarker, som kan bli slutet för den framgångsrika lantbrukaren i Björlanda. Göteborgs stad har långt gångna planer på att staden ska expandera mot nodväst – och att Skra bro ska bli ett nytt växande centrum i Björlanda.

Nu: Skra bro i dag
Sen: Skra bro i framtiden?

Skra Bro i Torslanda-området Björlanda ska enligt planerna utvecklas till ett närcentrum och en mötesplats med handel, kontor och service. I nära anslutning till det planerade torget i finns det i planerna plats för cirka 600 bostäder samt ett “generationsboende” – men inte särskilt många kor.

— Vi säljer närproducerat kött. När det ska byggas väldigt mycket här så man är rädd för att bli av med marken. Det blir spiken i kistan. Spiken som kommer att stänga kistan för oss. Men vi har varit medvetna om det eftersom de här planerna funnits rätt länge nu. Så vi har lärt oss att leva med att det kan bli så, säger Henrik Johansson.

Han tror att dagens planer för utbyggnad av Björlanda bara är början och att det kommer bli kamp om marken i takt med att området växer ut med bostäder och stadsgator. Då befarat lantbrukaren att hans nötdjur på ett eller annat sätt blir av med sina betesmarker.

— Fler borde äta lokalt producerat kött. För det första är vår djurhållning väldigt bra och sen ska man gynna de lokala handlarna och äta svenskt kött, säger han om sin verksamhet.

Kor på Björlanda gård.

Tre till fem våningars bostadshus

Enligt Göteborgs stads planer kan bostäderna vid Skra bro i en första etapp bli cirka tre till fem våningar i varierade lägenhetsstorlekar. I områdets nedre södra del planeras för gårdshus och i den sydligaste delen tvåplansvillor/kedjehus som gränsar mot skogspartiet.

Den nya bebyggelsen ska hämta inspiration från den moderna trädgårdsstaden med nyttoträdgårdar och anpassas efter landskapet och terrängen. Kongahällavägen och Björlandavägen som ligger i anslutning till bostäderna ska upplevas som en lugn trafikmiljö där olika trafikslag är lika viktiga.

Granne med dessa bostadsområden kan Björlanda går bli, i alla fall till en början. Här föds förutom korna även kanin upp – och det slår Henrik Johansson ett slag för.

— Det är klimatsmart mat! Googla på det om ni inte tror mig.

Klimatsmart? Ska man inte avstå att äta kött för att vara det?

— Det är ju en debatt i sig, att äta eller inte äta kött. Min åsikt är att man bör äta bra kött där djuren haft en bra djurhållning och där det är ett lokalt lantbruk som producerat det du äter. Att människor äter bra kött, men kanske gör det vid färre tillfällen, säger lantbrukaren och ägaren av Björlanda gård, Henrik Johansson.

— Man ska inte välja kyckling. De har den sämsta djurhållningen som bara är storskaligt, säger han.

Många av djuren på Björlanda gård får beta med havsutsikt.

I gårdsbutiken säljer Björlanda gård även lamm och fläsk, men det köper de in från andra lantbruk. Butiken har öppet onsdag, torsdag, fredag och lördag.

Beslut om Skra bros framtid, om planerna ska antas, väntas komma omkring årsskiftet 2020/2021.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: