Knark, vandalisering och klotter – efter Nordstan-jämförelsen agerar Torslanda IK: ”Tror Gamla ”Torslanda-andan” finns kvar”

Drogförsäljning, vandalisering och klotter påstås ha blivit så omfattande problem omkring Amhult i Torslanda att fältassistenter jämför situationen med den omkring Nordstan i Göteborgs centrum. Nu bjuder Torslanda IK in till ett öppet möte mellan föräldrar, polis, socialtjänst och fotbollsklubben – för att skapa alternativ för stadsdelens unga.
— Vi tror att den gamla ”Torslanda-andan” finns kvar och vi tror att detta möte kanske kan vara starten på en bra dialog, säger Marie Blåberg, CRS- & Värdegrundsansvarig i Torslanda IK.

Efter att P4 Göteborg uppmärksammat problematiken vid Amhults resecentrum och centrumområde har ämnet varit en rejäl ”snackis” i Torslanda.
— Främst kvällar och helger är det mycket folk här. Det är avsaknad av vuxna som gör att de inte får den gränssättning som är så viktig för dem, sa kommunpolisen Daniel Johnsson till radion.

Burger King vid Amhults resecentrum sägs ha blivit en konkurrent till den lokala fritidsgården, att ungdomar hänger omkring vid det lokala centrumet. Även om kommunen och polisen jobbar för att locka ungdomarna till fritidsgården så är många föräldrar oroliga. En aktör som nu kliver in och försöker verka som en samlande kraft i stadsdelen är fotbollsklubben Torslanda IK.

— Vi har förstås läst och hört om att det är mycket oroligheter kring Amhult och att det till och med har jämförts med Nordstan. Vad vi förstår blir företagare runt Amhult resecentrum drabbade på olika sätt och framförallt är det ett område som just nu inte är en trygg plats för våra ungdomar på kvällstid, säger Marie Blåberg, CRS- & Värdegrundsansvarig i Torslanda IK till oss på HelaHisingen.se.

Själv är hon förälder till barn i högstadieåldern och har därför fått mer detaljerad information om vad som pågår i stadsdelen, samt uppmaningen till föräldrar att försöka se till så att deras tonåringar bör söka sig till andra områden än det omkring Amhults resecentrum. Nu tar Torslanda IK med Marie Blåberg tag i problemet – tillsammans med polis och socialtjänst.

— Torslanda IK vill vara en del av samhället Torslanda, så problem och utmaningar som drabbar Torslanda vill vi gärna hjälpa till att lösa om det är möjligt. Att våra barn och unga har en trygg och meningsfull fritid är högst upp på vår agenda och om vi i klubben dessutom kan samla några av alla kloka och sunda vuxna som hjälper oss i detta arbete vore det väl förträffligt, säger Marie Blåberg, CRS- & Värdegrundsansvarig i Torslanda IK.

”För det krävs det fler vuxna som engagerar sig”

Onsdagen 8 juni 2022 kallar de därför föräldrar till ett offentligt möte, där både polisen, socialförvaltningen och fotbollsklubben finns samlade. Tanken är att man ska informera föräldrar om läget, vad de kan göra och hur de kan påverka sina ungdomar att inte hamna i situationer som är potentiellt negativa. En del av dessa är aktiviteter som Torslanda IK vill dra igång – som alternativ till att ”hänga på stan”:

— Vi har flera olika grupper och områden vi vill arbeta med mer aktivt och vi har bland annat pratat om att försöka få till aktiviteter som kan samla ungdomarna för att göra något roligt och hälsosamt, det vill säga ge dem ett bra alternativ. Vi skulle vilja starta ”nattfotboll” på Torslandavallen, där alla som vill kommer bort och lirar lite fotboll, hänger i vår fritidsgårdsdel, spelar ett spel etcetera, säger Marie Blåberg och fyller på:

— Men för det krävs det fler vuxna som engagerar sig. Så att kalla till detta möte har dubbla syften – dels vill vi förstås sprida kunskap om nuläget i området runt Amhult men också försöka få till en dialog kring vad vi kan hitta på tillsammans som mer långsiktiga lösningar. Det finns ett stort engagemang från många vuxna – vi vill ha ett bättre Torslanda. Låt oss börja här då. Nu, säger Marie Blåberg, CRS- & Värdegrundsansvarig i Torslanda IK.

Amhults resecentrum och Burger King pekas ut som platser där ungdomar hänger och där brott börjat begås i södra Torslanda. Foto: HELAHISINGEN.SE

Vad hoppas ni att uppnå med detta möte?
— Vi vill vara en del av Torslanda. Vi tror att den gamla ”Torslanda-andan” finns kvar och vi tror att detta möte kanske kan vara starten på en bra dialog. Tänk om vi tillsammans kunde göra Torslanda roligare, mer välkomnade och tryggare? Jag tror det är möjligt. Och varför inte starta genom oss i föreningslivet. Det finns så mycket hjärta här, som kan spridas vidare. Utöver detta så tänker jag att relationen med polis och fältare är väldigt viktig så jag hoppas att många tar chansen att träffa dem. Vi har fått in många anmälningar men har en stor lokal som vi gärna fyller, säger Marie Blåberg, CRS- & Värdegrundsansvarig i Torslanda IK.

Mötets hålls onsdagen 8 juni vid 18:00 i Torslanda IK:s klubbhus (på Torslanda idrottsväg, vid Torslandavallen). TIK uppmanar de som tänker komma att föranmäla sig på marie.blaberg@torslandaik.com och meddelar att informationen på plats kommer passa främst de som är föräldrar till barn som är på väg in i, eller är i, tonåren.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: