Madelene nattvandrar på Hisingen – utan pekpinnar: ”Behov av flera vuxna förebilder”

Tycker du om att skapa trygghet i ditt bostadsområde? Vill du vara med och göra Hisingen tryggare på kvällarna? Nu söker Nattvandrarna fler ideella krafter som vill gå ut och skapa lugn på fredags- och lördagskvällarna!
— Många av våra ungdomar behöver en trygg vuxen att vända sig till ibland, någon som man kan möta som finns till hands, lyssnar, stöttar och kanske hjälper till på något vis, säger Madelene Almeida som nattvandrar i Lundby.

Nattvandrarna har funnits sedan 1989 och är en rikstäckande organisation med över 30 års erfarenhet av nattvandring. Det finns idag flera olika organisationer, föreningar och grupper som vandrar inom ramen för nätverket och den gemensamma nämnaren är att det är vuxna som vill vare ute i det offentliga rummet och skapa trygghet i sina bostadsområden.

— Vi nattvandrar allt från Eketrägatan, Kyrkbytorget, Bräcke samt runt hela Lundby. Och det är för att kunna skapa en trygghet för våra ungdomar runt om i områdena, säger Madelene Almeida som är en av eldsjälarna på Hisingen.

Många känner igen dem tack vare deras gula jackor som visar att de tillhör organisationen Nattvandrarna. De är ute kvällar och nätter, främst på fredagar eller lördagar.

— Vi är där för att finnas till hands, lyssna, stötta och kanske hjälpa. Man få mycket goa kontakter och skratt. Men vi behöver många fler trygga vuxna som kan nattvandra någon gång i månaden, eller gärna mer, säger Madelene.

Arbetar ideellt – för att skapa trygghet på Hisingen

Nattvandrarna på Hisingen gör sin insats helt ideellt och lever på att sponsorer ska ge dem möjlighet att exempelvis ha klubbor att dela ut för att bryta isen med ungdomar, Första hjälpen-kit som de alltid har med sig ut på nattvandring och annan nödvändig utrustning.

— Vi möter på alla möjliga människor när vi är ute, från ungdomar till vuxna och är alltid i stort behov av flera vuxna förebilder ska vara med oss, för att vi ska kunna täcka upp fler ställen, fler områden och vara fler vuxna ute som ”sätter gränser”, utan pekpinnar. Många av våra ungdomar behöver en trygg vuxen att vända sig till ibland, någon som man kan möta som finns till hands, lyssnar, stöttar och kanske hjälper till på något vis, säger Madelene.

De gula jackorna är Nattvandrarnas kännetecken. Foto: PRIVAT

Hon nattvandrar i området Bräcke-Kyrkbyn-Lundby men andra vuxna nattvandrar i andra områden omkring Hisingen. För henne handlar engagemanget om att kunna skapa förtroende mellan vuxengenerationen och ungdomar – samt sprida trygghet.

— Ju fler vuxna förbilder som finns ute, ju tryggare blir ju vårt samhälle, från kriminalitet, droger och förstörelse, där med är vi med och skapar ett tryggare samhälle, säger Madelene.

Varför började du nattvandra?
— Jag började väl för att jag tycker om att kunna känna att man kan göra lite nytta genom att finnas till hands. För tyvärr är det så många som ser ner på våra ungdomar, i stället för att kunna lyssna på dem och inte bara döma dem och se dem som odrägliga. För det finns så många där ute som har så mycket gott att ge.

Åldersgränsen: Minst 25 år för att bli nattvandrare

Under åren som nattvandrare har Madelene träffar på massor med människor och hamnat i alla möjliga situationer, men en rolig historia som hon inte kan glömma är när hennes grupp nattvandrare sprang på ett större gäng tonårsgrabbar under Kulturkalaset.

— Det var ett härligt gäng killar runt 15-17 år. Vi stannade till och började prata med dem och bjöd dem på klubbor. Ju mer vi pratade och skojade med dem så kom vi in på tjejsnack, så då tog jag fram några kondomer och delade ut till dem…och alla började skratta och driva med varandra om hur man använder dessa. Vi alla skrattade gott åt detta.

— Efter ett bra tag så sa vi hejdå och vi gick vidare, men senare så stötte vi på dom igen å då ville dom ha mera kondomer och klubbor, haha. Såna positiva ögonblick glömmer jag aldrig. Men det en massa olika goda minnen från olika tillfällen genom åren, säger Madelene.

Vem söker ni för att nattvandra med er nu? Behöver man några förkunskaper?
— Man behöver inga speciella förkunskaper för att kunna börja vandra med oss. Men det är ju väldigt viktigt att tycka om att finnas till hands och vara lyhörd gentemot våra ungdomar, samt att vi har en åldersgräns på 25 år. Och det är mer för att ungdomar inte ska behöva möta ungdomar samt för att vi ska ju vara en vuxen förbild för dem. Vi tar även avstånd från all form av främlingsfientlighet och behandlar alla lika.

Vill du nattvandra på centrala Hisingen?
Ta kontakt med Madelene på e-post:
NVbrackekyrkby@hotmail.com.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: