Flera aktörer går nu samman för att göra idrott och kultur mer lättillgängligt för barn och unga i Biskopsgården. I satsningen, som heter Movement, ska sport kombineras med skrivning. Målet är att ”öka rörelseglädjen och läs- och skrivförståelsen hos ungdomar i utsatta områden”.

Movement, som satsningen heter, är ett samarbete mellan socialförvaltningen Hisingen, Västra Hisingen basket Bostadsbolaget, Poseidon, GöteborgsLokaler och flera andra lokala föreningar i Biskopsgården. Tanken är att fler barn och unga ska inkluderas i idrotts- och kulturlivet.

— Det är inspirerande att se så många lokala förmågor kliva fram och engagera sig. Det är så socialförvaltningen Hisingen vill främja lokal kapacitet, säger Anni Rydberg, utvecklingsledare inom folkhälsa i socialförvaltningen Hisingen, i ett pressmeddelande.

”Det är bra för demokratin, individen och samhället”

Aktiviteterna hålls under sommaren och leds av ungdomar. Enligt Göteborgs stad är fysisk aktivitet samt läsförståelse två av de utmaningarna som finns i området:

”Detta vill satsningen vända på. Tanken är att främja läsning och det skrivna ordet med hjälp av fysisk aktivitet och andra kulturyttringar”, skriver Göteborgs stad i pressmeddelandet.

— Det är så läs- och skrivförståelse integreras in i verksamheten. Det är bra för demokratin, individen och samhället. Alla aktiviteter är självklart helt kostnadsfria för besökarna, säger Shahla Mikaniki, projektledare för Movement.

”Med de unga reportrarna vill vi att ungdomarna själva styr narrativet om sin stadsdel”, säger Dennis Franco om ungdomsredaktionen. Foto: Göteborgs stad.

Projektet kommer att göra en ungdomsredaktion där tanken är att ungdomarna ska få skapa sina egna berättelser så att de kan göra sina röster hörda. Resultatet ska sedan ställas ut på arenor runtom i Göteborg under hösten.

— Det finns många här som inte har förtroende för media, speciellt bland ungdomar. Med de unga reportrarna vill vi att ungdomarna själva styr narrativet om sin stadsdel och i sin tur öka förståelsen och intresset för själva yrket, säger Dennis Franco som ska ansvara för ungdomsredaktionen i pressmeddelandet.

FAKTA MOVEMENT

Satsningen invigs den 20 juni klockan 18 på Svarte Mossen i Biskopsgården och kommer pågå i åtta veckor under sommaren.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: