KROGRECENSION: Take away-pizza från Dominos – en chockerande bra upplevelse

Det här är den typen av krogrecension som lär väcka en del känslor, i alla fall hos vissa. Redan när idén att blanda samman (läser du detta som djävulen läser bibeln – så ersätt ”blanda samman” med ”forcera ihop i krystad webblista”…) ”fine dining” och snabbmat på samma lista väcktes, kunde vi föreställa oss protesterna som skulle komma från både krögare som läsare.

Så med det förbehållet yttrat – beställde vi mat från Dominos.

Dominos? Ja, den amerikanska snabbmatskedjan som specialiserar sig på pizza har som bekant öppnat upp ett ställe på Hisingen, i början av 2020. ”Ställe”, säger vi? Ja, alltså det är svårt att kalla det här hålet i väggen i Sannegården för en riktig restaurang – för konceptet är att man helst ska beställa hem, eller hämta, sin mat och för att äta den någon annanstans. Förslagsvis hemma. Så det är en Take away-restaurang.

Mängder av fördomar mot Dominos

Som om inte det var nog hade vi i testpanelen på HelaHisingen.se massor med fördomar mot den här typen av ”kedjepizza”. På förhand kunde panelens medlemmar sammanfattas (i alla fall i pizza-sammanhang) som en ”italofil” som älskar den napolitanska fluffiga stenugnsbakade pizzan och en ”frankofil” som uppskattar den lite knapriga tunnare provensalska varianten, där den senare dessutom haft rätt dåliga erfarenheter av Dominos som kedja, i Frankrike.

”Det där är väl en orättvis panel att sätta samman för att testa amerikansk snabbmatspizza?”, kanske du tänker? Ja, det kan man väl tycka.

Men oj vad överraskade vi blev. Positivt, skall sägas.

Take away från Dominos Eriksberg (i Sannegården).

Vi kontrollåt en andra gång

Vid två tillfällen, med ungefär 14 dagar mellan, beställde vi varsin pizza från Dominos. Vi testade både den ”italienska” lite tunnare botten och den ”amerikanska” degigare botten som kedjan erbjuder som alternativ för sina kunder. Dessutom testade vi pizzor i flera olika storlekar, samt med både kött- och vegetariska ingredienser.

Dubbel testning? Ja, vi var helt enkelt ”tvungna” att göra en dubbel ”degkontroll” för att se om de hade fått till någon slags magisk lyckoträff den första gången. För tji fick vi för alla våra fördomar och våra högtravande idéer om vad en pizza ska vara och innebära. Dominos visade sig inte bara duga alldeles utmärkt, utan visade sig rentav vara jättegott under den första testmåltiden.

Det är lite annorlunda pizza än ”svensk pizza” och det är definitivt annorlunda än napolitansk pizza, men det är faktiskt väldigt gott och i en egen pizzakategori som – så vitt vi vet – ingen annan kör på Hisingen.

Den kritiskt granskande panelen tyckte att det fanns små likheter med viss bättre fryspizza (ja, det finns faktiskt sådan…) ur välsorterade matvaruaffärers frysdiskar, i alla fall när man tog kombinationen salamipizza med ”italiensk” botten – men ingredienserna är färska, konsistensen är riktigt bra, osten helt perfekt fördelad över pizzan och smaken är bara…god. Bekant, men ändå nygammal på ett betryggande vis.

Vi tror att Dominos kommer överraska många som testar dem för första gången, positivt.

En pizza med ”italiensk botten” från Dominos.

”Visade sig att Dominos faktiskt gör riktigt bra pizza”

Så då visade det sig att Dominos faktiskt gör riktigt bra pizza, i alla fall i en viss katerogi av den bak-konsten och i sin take away-restaurang i Sannegården, fick vi motvilligt erkänna. ”Jag trodde inte alls på detta, utan att det skulle vara kass pizza”, säger frankofilen – och möttes av förbryllade blickar från en ”italofil” som inte får det hela att gå ihop.

Hur kan ”pizzans McDonalds” trycka ur sig en produkt som faktiskt mäter sig med de flesta hyllade pizzeriors? Det ska sägas att med en lite annorlunda produkt än många pizzor som både stora kedjor som enskilda bagare producerar, men ändå.

Vi tror att Dominos på Hisingen kan vara här för att stanna, om de bara lyckas locka till sig tillräckligt många kunder (ja, gäster kan vi ju inte kalla dem) att testa en av deras pizzor för första gången.

Pizzorna går att beställa färdiga – eller skräddarsydda med specifika ingredienser…

Det här är en udda recension

Och den recensionen skall väl ses för vad den är, där en take away-pizzeria slängts in i den större kampen om att ranka ”Hisingens bästa restauranger”. Att Dominos Eriksberg (som i vårt tycke ligger i Sannegården) får ett lågt totalbetyg på flera områden ska inte hållas allt för hårt till deras last. Vi är både medvetna om och öppna med att det krävs en restaurang som man kan sitta kvar och äta hos för att ens kunna få upp de betygen.

Så vill du veta hur deras take away-mat är? Fokusera enbart på mat- och dryckeskategorierna i vår betygsättning nedan. En spoiler: Det är ett högt betyg för mat-kategorin med tanke på att recensionen är av en pizzakedja.

I vanlig ordning ska vi lägga in som disclaimer att det här är en helt fristående recension utan inblandning av den recenserade restaurangen. Vi har testat deras mat – och betygsätter deras ställe – helt utan deras förhandskännedom.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Betyg: “Dominos” (Sannegården)

Prisvärt: 8 av 10
Grundpizzor går att få för runt 100-lappen, men med lite fler ingredienser i Dominos välutvecklade pizza-beställnings-funktion på sajten kan det snabbt sticka iväg uppemot 200 kronor. Räknar man bort deras väldigt fina och ofta förekommande erbjudanden så är det ganska dyra pizzor, med tanke på att det är take away-mat. Men i helheten kan man inte räkna bort sådana erbjudanden och möjligheterna att välja billigare pizzor. Av fyra beställningar som vi gjorde fördelat på två personer var landade vi halva tiden på på mellan 170-220 kronor per person – och billigare andra halvan av tiden. Utöver det ingick gratis hemkörning vid ett av dessa tillfällen. Men en ”medium italian pizza” med bara ost och tomatsås går å andra sidan att få för 79 kronor om du väljer avhämtning. Så de har prisvärda alternativ med – om än kanske inte så ”sexiga”, vilket ger helheten ett mer positivt än negativt intryck vad gäller prisvärdheten.

Atmosfär: 3 av 10
Det finns ett väldigt litet hörn framför disken där man betalar där den som vill köpa eller hämta pizza kan hänga. Även före corona-tidernas sociala distansering hade det här känts trångt, så även om man tekniskt sett kan köpa en pizza och stå här i ett hörn och äta den – så är det här inte en inbjudande plats att göra det på. Det här är inte en pizzeria för besök, utan för take away.

Dryck: 4 av 10
Det är exakt vad som kan förväntas av en kedjerestaurang av den här typen. De har en dryckesleverantör, som är Coca-Cola, vilket gör att de har ett tiotal produkter att välja bland. Eftersom de är en take away-krog finns inte möjligheten att ha rättigheter, men däremot hade de kunnat ha lätt- och folköl i sortimentet. Även alternativ till Bonaqua hade varit klädsamt, för Coca-Colas mineralvatten går inte hem hos alla, i alla fall i vår panel.

Mat: 7 av 10
Som hela recensionen fram tills nu gett uttryck för är vi faktiskt förvånade över hur goda dessa pizzor är. Både de med ”amerikansk” och de med ”italiensk” botten är klart bättre än vad vi tidigare upplevt på Dominos, samt bättre än vår fördom var av vad en pizzakedja av den här typen kan leverera. Vi tycker även att de har hittat en bra efterrättsmeny, även om det tippar över mot (Ben & Jerrys-)glass, vilket kanske inte går hem hos den som inte är en glassfantast. Men som pizzeria är alternativen kring både pizza och andra rätter bra och framför allt är huvudprodukten precis så god som man önskar.

Service: 5 av 10
De har helt galna erbjudanden, som få 2 pizzor, betala för 1 under en viss del av veckan och gratis hemleverans från en så låg nivå att man faktiskt kan få det vid köp av bara en (stor) pizza och dryck – med mera, som måste räknas in på service-kontot. Dessutom får man pizzan slice:ad, utan att behöva be om det och betala extra avgifter för det (som en del ställen absurt nog tar). Däremot blir det avdrag eftersom de dels inte har en riktig service som på en restaurang där man kan sitta ner och äta, samt få kontakt mer personalen. Dessutom har personalen varit extremt stressad (om än trevlig) och kort i kommunikationen, när vi varit inne i butiken och handlat hos dem. Men säljer man pizza på distans är det svårt att få ett högre betyg på service än så här – vilket är en nackdel för Dominos gentemot andra pizzerior som lär komma i ”Kvillekrogarna”:s krogrecensioner framöver.

TOTALT: 27 av 50 möjliga poäng.

OBS! Läs rankingen så här: Underkänt – “Stäng stället!”: 0-25 poäng / Godkänt – “Helt ok”: 26-34 poäng / Väl godkänd – “Riktigt gött”: 35-41 poäng / Mycket väl godkänd – “Min favoritrestaurang!”: 42-47 / Helt fenomenalt – “Varför har inte krogen en Michelinstjärna?”: 48-50.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Kvillekrogarna

HelaHisingen.se startades under 2018 genom kontot Kvillekrogarna på Instagram. Där publicerar vi sedan dess nyheter, bilder och eventinformation med koppling till mat- och dryckesvärlden på Hisingen. Det kan handla om restaurangbranschen, pubvärlden, snabbmatsställen eller till och med din lokala pizzeria. Följ Kvillekrogarna här!

LÄS MER:

LÄS MER: