HELA HISINGEN

Nyheter från Sveriges bästa ö

Så uppfanns en “halv och hel special” på Hisingen – Göteborgs mest kända maträtt

Räkmackan och västkuströra i all ära, det är vid Vågmästareplatsen på Hisingen som Göteborgs mest betydande matkulturhistoriska höjdpunkt skett. Här skapades snabbmatsrätterna “Hel special” och “Halv special” på 1940-talet – av en slump!

I korvkiosken i höjd med Kvillestan i Lundby fick nämligen Albert Johansson en dag 1942 – mitt under brinnande världskrig i resten av världen – besök av några fotbollsspelande ungdomar. Kiosken, som hade drivits av familjen Johansson sedan 1930-talet, var sannolikt Hisingens första snabbmtatshak – i den bemärkelse vi använder ordet än i dag.

De hungriga fotbollsspelarna ska ha hetat “Conny” och “Päsa”. Efter en träning hade de kommit till kiosken och beställt korv med bröd – fast med lite mos ovanpå. När grabbarna sedan återvände till kiosken någon vecka senare – uppenbart nöjda med vad de hade beställt från kiosken vid förra tillfället – ville de ha samma rätt. Där och då myntades uttrycket som blivit synonymt med en korvbeställning i Göteborg:

-— En sån där special, ska “Päsa” ha sagt.

Två korvar i ett bröd – med mos på

Därmed var “En hel special” född. Två korvar i ett bröd, med några klickar mos ovanpå. “En halv special” är helt sonika samma rätt – fast med en korv i stället för två.

Historien har förts vidare av Morgan Johansson som var ordförande i Göteborgs kiosk- och gatuköksförening. Det var hans pappa Albert som drev korvkiosk vid Vågmästareplatsen på Hisingen på 1930- och 1940-talen.

Fram tills att “Conny” och “Päsa” gjorde sin special-beställning hade kotymen varit att man beställde korv och mos eller korv och bröd. Men efter uppfinningen av “Specialen” så spred det sig som en löpeld mellan korvkioskerna i Göteborg. Under andra halvan av 1900-talet blev det en så vanlig och populär rätt att alla visste vad en special var. Än i dag vet nästan alla i Storgöteborg vad en halv, eller hel special är.

“Specialen” har gått från dominant – till svårhittad

I takt med 2000-talets förändrade utbud av mat i Göteborg i allmänhet och kanske på Hisingen i synnerhet, har korvkiosken förlorat sin status som en självklar del av stadsbilden. En effekt av det har det blivit allt svårare att hitta en Halv special – i alla fall i vissa stadsdelar på Hisingen.

Särskilt en “special” med hemlagat mot och bra köttig korv.

På Hisingen har till och med Sibylla retirerat på flera håll och där hamburgar- och kebabhak finns i närmast varje bostadsområde är grillen och korvkiosken lite mer unika och ovanliga fenomen en bit in på 2020-talet.

Men “specialen” lever än så länge kvar! Här är några av ställena där du hittar en Halv eller Hel special på Hisingen: Sibylla i Aröds industriområde, Sibylla vid Stigs Center i Hisings Backa, Flygande korven i Arendal, Nya Flygande Korven i Torslanda och Gourmetkorv i Lindholmen.

Så, är historien om “Conny” och “Päsa” vid korvkiosken på Vågmästareplatsen det sanna ursprunget för “specialen”? Det är omöjligt att veta egentligen, men vi väljer att tro på Albert Johanssons historia. Specialen föddes på Vågmästareplatsen.

Där ingen grill eller korvkiosk finns kvar i dag.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: