Så uppfanns en ”halv och hel special” på Hisingen – Göteborgs mest kända maträtt

Räkmackan och västkuströra i all ära, det är vid Vågmästareplatsen på Hisingen som Göteborgs mest betydande matkulturhistoriska höjdpunkt skett. Här skapades snabbmatsrätterna ”Hel special” och ”Halv special” på 1940-talet – av en slump!

I korvkiosken i höjd med Kvillestan i Lundby fick nämligen Albert Johansson en dag 1942 – mitt under brinnande världskrig i resten av världen – besök av några fotbollsspelande ungdomar. Kiosken, som hade drivits av familjen Johansson sedan 1930-talet, var sannolikt Hisingens första snabbmtatshak – i den bemärkelse vi använder ordet än i dag.

De hungriga fotbollsspelarna ska ha hetat ”Conny” och ”Päsa”. Efter en träning hade de kommit till kiosken och beställt korv med bröd – fast med lite mos ovanpå. När grabbarna sedan återvände till kiosken någon vecka senare – uppenbart nöjda med vad de hade beställt från kiosken vid förra tillfället – ville de ha samma rätt. Där och då myntades uttrycket som blivit synonymt med en korvbeställning i Göteborg:

-— En sån där special, ska ”Päsa” ha sagt.

Två korvar i ett bröd – med mos på

Därmed var ”En hel special” född. Två korvar i ett bröd, med några klickar mos ovanpå. ”En halv special” är helt sonika samma rätt – fast med en korv i stället för två.

Historien har förts vidare av Morgan Johansson som var ordförande i Göteborgs kiosk- och gatuköksförening. Det var hans pappa Albert som drev korvkiosk vid Vågmästareplatsen på Hisingen på 1930- och 1940-talen.

Fram tills att ”Conny” och ”Päsa” gjorde sin special-beställning hade kotymen varit att man beställde korv och mos eller korv och bröd. Men efter uppfinningen av ”Specialen” så spred det sig som en löpeld mellan korvkioskerna i Göteborg. Under andra halvan av 1900-talet blev det en så vanlig och populär rätt att alla visste vad en special var. Än i dag vet nästan alla i Storgöteborg vad en halv, eller hel special är.

Hjärnan bakom ”specialen”

En av de unga grabbarna var (enligt egen utsago) Conny Simonsen, som några år efter den kända korvbeställningen blev A-lagsspelare för BK Häcken. Då en kvartersklubb – i dag Hisingens största och mest framgångsrika – som han även kom att bli tränare för senare i livet.

Utanför fotbollen var Conny Simonsen elektriker och jobbade på Götaverken under många år.

— För att korvgubben skulle veta vad vi ville ha kallade vi det för “en halv specialare”. Till slut hamnade det på menyn och sedan spred det sig runt Göteborg. Och i dag man kan väl få en halv special lite varstans runtom i Sverige. Man kanske borde ha tagit patent på uttrycket, sa Conny Simonsen om “halv special”-ursprunget i en intervju med GT några år före han gick bort.

Conny Simonsen spelade i och tränade BK Häckens A-lag. Foto: PRIVAT

Därför har idén fötts hos hans efterlevande maka och barn: Res en staty över Conny Simonsen, BK Häcken-spelaren och tränaren – senare även varvsarbetaren på Götaverken – som beställde den första “Specialen”

— Många är de platser i Göteborg där han varit med och installerat ljus och ledningar, bland annat Liseberg! Men han arbetade också under 60-talet på Götaverken. Så när det gäller en eventuell skulptur vid Vågmästareplatsen på Hisingen, behöver det inte bli någon konflikt här. Blir det Conny som staty så har man både en arbetare, varvsarbetare och mannen bakom halv-specialen i en och samma person. Dessutom var Conny en go gubbe med många egna vitsar och ett ständigt positivt humör, säger hans dotter Marie och hustru Ann-Marie till HelaHisingen.se.

BK Häckens A-lag 1949, med Conny Simonsen längst nere till höger (knästående).

”Specialen” har gått från dominant – till svårhittad

I takt med 2000-talets förändrade utbud av mat i Göteborg i allmänhet och kanske på Hisingen i synnerhet, har korvkiosken förlorat sin status som en självklar del av stadsbilden. En effekt av det har det blivit allt svårare att hitta en Halv special – i alla fall i vissa stadsdelar på Hisingen.

Särskilt en ”special” med hemlagat mot och bra köttig korv.

På Hisingen har till och med Sibylla retirerat på flera håll och där hamburgar- och kebabhak finns i närmast varje bostadsområde är grillen och korvkiosken lite mer unika och ovanliga fenomen en bit in på 2020-talet.

Men ”specialen” lever än så länge kvar! Här är några av ställena där du hittar en Halv eller Hel special på Hisingen: Sibylla i Aröds industriområde, Sibylla vid Stigs Center i Hisings Backa, Flygande korven i Arendal, Nya Flygande Korven i Torslanda och Gourmetkorv i Lindholmen. Sommaren 2021 öppnade åter en korvkiosk/gatukök vid Vågmästareplatsen, så även i dag kan du beställa en ”halv special” på rättens födelseplats.

Så, är historien om ”Conny” och ”Päsa” vid korvkiosken på Vågmästareplatsen det sanna ursprunget för ”specialen”? Det är omöjligt att veta egentligen, men vi väljer att tro på Albert Johanssons och Conny Simonsens historia. Specialen föddes på Vågmästareplatsen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Conny Simonsen

  • * Spelade 419 matcher för BK Häcken.
  • * Spelade i pojk- och juniorlagen i BK Häcken från 1943. A-lagsdebuten kom 1947 och sedan blev mängder av A-lagsfotboll fram till 1960 då han tog över som tränare under ett par år.
    * Är en av de unga fotbollsspelande Hisingspojkar som var med och myntade begreppen “halv special” och “hel special” med sina korv och mos-beställningar i början av 1940-talet omkring Kvillestan på Hisingen.
  • * Arbetade som elektriker, bland annat på Liseberg och på Götaverken på Norra Älvstranden.
Faksmil ur Metro. Reportage om Vågmästareplatsen med Conny Simonsen vid Morgans korvkiosk.

LÄS MER: