Delta i nya kampanjen i Backa – att säga hej till din granne: ”Bidra till ett gladare samhälle”

Nu ska Hisings Backa säga hej. Är du Backabo och säger redan hej? Då kan du förhoppningsvis mötas av många fler hälsningar från dina grannar framöver – efter att kulturhuset Possibilitas dragit igång ett nytt hälsningsprojekt!
— Backa säger Hej! är en kampanj vi gör som helt enkelt går ut på att hälsa på dem man möter för att bidra till ett gladare samhälle, säger Vanessa Labañino, Verksamhetsledare hos Possibilitas.

Idén till ”Backa säger Hej!” kläcktes av Kiriaki Christoforidis, socionom, författare och storyteller som deltagit i ett projekt som pågår parallellt: Backa berättar. Sedan i februari kan man på House of Possibilitas (Gamla Backa Folkets Hus) ta del av lokala historier, berättade av nya och gamla Backabor. Och kanske själv bidra med minnen från då och nu. Några gånger i månaden ordnas berättarcaféer med soppa, fika och historier värda att höras.

Men vad är då ”Backa säger hej”-initiativet?
— Backa säger Hej! är en kampanj vi gör som helt enkelt går ut på att hälsa på dem man möter för att bidra till ett gladare samhälle. Att säga hej är ett sätt att bekräfta sin medmänniska. Jag säger hej, alltså ser jag dig. Till detta kommer vi trycka upp pins, där tanken är att ifall man får ett Hej tillbaka så ger man en pin till den personen. Med detta kommer vi också starta en hashtag #HejBacka som kan delas på sociala medier, säger Vanessa Labañino, Verksamhetsledare hos Possibilitas.

Varför startade nu upp detta?
— Idén kom när vi planerade Backa Berättar projektet. Vi bjöd in Kiriaki Christoforidis att jobba med oss i  projektet och hon berättade om Hej-kampanjen vi skulle också kunna göra kopplat till Backa Berättar. Vi gillade idén. Kiriaki jobbar också i andra stadsdelar och nu finns också en idé för att Hej-kampanjen kan gå vidare som en stafett att vi ger vidare den till Bergsjön etc. Detta ngt vi pratar om just nu, så det är inte klart. 

Hur hoppas ni att projektet ska påverka stadsdelen?
— Vi hoppas att det blir ett av stegen för att skapa gemenskap, sprida glädje, våga säga hej till varandra.

Kan du berätta lite kort om House of Possibilitas för den som inte hört talas om er?
— House of Possibilitas är den nya verksamheten i Backa Folkets Hus. House of Possibilitas är Göteborgs nya fristående kulturhus och mötesplats där man kan hyra rep- och möteslokaler, arrangera konserter och föreställningar, ställa ut sin konst, fika och möta nya människor. Vi gör också egna projekt och håller på bygga upp verksamhet för barn och unga, familjer, pensionärer samt vi arrangerar familjeföreställningar, konserter, föreställningar.

— Vi har i år  bland annat startat Backa Drummers – en slagverksorkester för barn och unga, håller på starta upp Brunnsbo Unga Teater, har haft kollo för barn och program för familjer, säger Vanessa Labañino hos House of Possibilitas.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: