Loui Sand om hatet och misshandeln – ”Säger att jag är en äcklig transa”

Före detta handbollsstjärnan Loui Sand berättar om utekvällen som blev en påminnelse om det hat som han utsätts för.
”Faktum är att det dör transmänniskor runt om i världen. Kunskapen måste ökas samt acceptansen”, skriver han på Instagram.

I ett långt Instagraminlägg berättar Loui Sand om utekvällen när en person började med att knuffa honom i ryggen.

— Då tar han tag i min nacke liksom, alldeles för hårt. Han säger att jag är en ”äcklig transa”, säger han till Göteborgs-Posten och fortsätter:

— Jag fick ett adrenalinpåslag och var skakig efteråt. Jag vågade inte ens dra undan nacken för att det skulle uppfattas aggressivt. Jag hade inte haft en chans mot honom. Han var åtminstone huvudet högre.

Han tog sig loss och gick mot garderoben för att gå hem. Utekvällen slutade med att han ringde sina vänner och sin pappa.

Här berättar Loui Sand om utekvällen och hatet han måste utstå. Foto: Instagram.

Inte första gången – ”Min chef sa att han slog mig två ggr och tog strypgrepp”

Men det här var inte första gången som han får utstå hat:

”För ca 1 år sen blev jag misshandlad på en skola av en elev, när jag satt med polisen så sa jag att han slog mig en gång. Min chef sa att han slog mig två ggr och tog strypgrepp, fattade då att jag hade däckat av för någon sekund”, skriver han.

För Göteborgs-Posten utvecklar han händelsen:

— Han sa att jag var äcklig för att jag var trans och kallade mig för ”neger” med mera. Jag märkte att han blev aggressiv. Jag kunde inte släppa ut honom för jag bedömde att han var en fara för de andra barnen.

Hoten och misshandeln blir en ständig påminnelse om det hat som transpersoner måste utstå.

”Faktum är att det dör transmänniskor runt om i världen. Kunskapen måste ökas samt acceptansen”, skriver han på Instagram.

Gjorde comeback 2021 – skapade rubriker i Sportsverige

Den Kärra HF-fostrade spelaren blev stjärna i Sävehof och damlandslaget – där Loui Sand spelade över 100 landskamper. 2019 inledde Sand den könsbekräftande behandlingen och gjorde comeback hösten 2021 i handbollen – på herrsidan. I moderklubben Kärra HF på nordöstra Hisingen gjorde Loui Sand mål i herrhandbollen, något som skapade rubriker i Sportsverige.

— Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas. För mig har det alltid varit självklart att alla ska ha rätt att spela handboll, men det är en enorm lättnad att jag äntligen får vara med i rätt lag. Detta är den största utmaningen jag någonsin gjort sportsligt, sa han då till Kärra HF:s hemsida.

I en intervju med Expressen berättade han förra året att han helt har slutat spela matcher för Kärra HF och enbart deltar på träningarna.

— I början var allt guld och gröna skogar och allt kändes genuint. Men då kunde jag knappt passa bollen eftersom det var en stor omställning för mig med herrbollen och fysiken. Jag var inte ens i närheten av att platsa. Månaderna gick och jag tränade på som fan och det gick bättre, sa Sand till Expressen.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: