Loui Sands resa från damlandslag till herrhandboll – ger ut bok om sitt liv: ”Får panik av tanken”

Handbollsprofilen Loui Sand. Foto: KÄRRA HF/QX/LOUI SANDS INSTAGRAM/STORYTEL

Louise Sand blev till Loui Sand. Handbollsstjärnan med tunga meriter från Sävehof och damlandslaget lade av med handbollen och gjorde sedan comeback – i herrallsvenskan. Nu ger Sand ut ljudboken ”Som jag är” om sitt liv:
— Hoppas att bilden jag ger av ”såna som mig” kan generera något bra. Ändå får jag panik av tanken att boken ska släppas och bli offentlig nu, säger han till tidningen QX.

Vintern 2019 sa damlandslagsspelaren Louise Sand farväl till handbollen. Då talade Sand ut om sin psykiska ohälsa i samband med beskedet att sluta. Den Kärra HF-fostrade spelaren som blev stjärna i Sävehof och damlandslaget – där hon spelade över 100 landskamper – hade inte berättat för omgivningen att hon ville bli en han:
— Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp, sa Sand då.

Operationer och behandlingar inleddes under 2019 och hösten samma år valde han att berätta om den så kallade könsbekräftande behandlingen och bakgrunden till densamma i i Meltzer och kärleken på Kanal 5:

— Jag har alltid hatat varenda cell av min kropp. Alltså rent ytligt, hur jag ser ut. Jag mådde så jävla dåligt. Jag ville inte leva liksom. Min lösning på detta var: Jag spelar handboll så länge det är kul, sen så avslutar jag mitt liv, sa Loui Sand.

Louise Sand gjorde 105 landskamper för svenska damlandslaget i handboll. Foto: YOU TUBE

Men så tog Sand beslutet att avsluta sin handbollskarriär – för att påbörja processen att gå från tjej till kille. Sand ställde sig i kön för utredning för könsdysfori och därefter följde en inledande operation. Efter processen att byta kön har han hittat livsglädjen igen:

— Jag har fått ett otroligt liv och tycker det är najs att leva nu. Fan vad gött det är, sa han i Meltzer och Kärleken.

Gjorde comeback – i herrallsvenskan

Hösten 2021 gjorde Sand comeback i handbollen – på herrsidan. I morderklubben Kärra HF på nordöstra Hisingen fick Loui Sand uppleva speltid och att göra mål i herrhandbollen, något som skapade rubriker i Sportsverige.

— Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas. För mig har det alltid varit självklart att alla ska ha rätt att spela handboll, men det är en enorm lättnad att jag äntligen får vara med i rätt lag. Detta är den största utmaningen jag någonsin gjort sportsligt, sa han då till Kärra HF:s hemsida.

Sedan dess har Loui Sand lagt handbollskarriären på hyllan – men stannat i rampljuset. Som profil i sociala medier, som föreläsare och som en av stjärnorna i förra säsongen av ”Superstars” på Dplay och Kanal5.

Självutlämnande bok – som inte avslöjar allt

Nu ger Sand ut boken ”Som jag är”, som ljudbok hos Storytel, som han själv läst in. I en intervju med magasinet QX berättar Loui om bakgrunden:

— Jag har länge haft tanken på att skriva en bok, men tvivlat och haft svårt att få ihop allt. Jag pratade med mina agenter om det och vi ventilerade tanken med Storytel och dom tvekade inte en sekund. Sitter ju på en del nitlotter i livet som jag behöver ventilera, det mår jag bra av. Samtidigt får jag göra min röst hörd och hoppas att bilden jag ger av ”såna som mig” kan generera något bra. Ändå får jag panik av tanken att boken ska släppas och bli offentlig nu, säger han.

Loui Sand berättar om nya (ljud)boken ”Som jag är” för tidningen QX. Foto: FAKSIMIL UR QX med foton från Storytel

Men även om boken hos Storytel ska vara självutlämnande så finns det delar av Sands berättelse som inte tas upp där heller. Sand menar att det handlar om att inte bli för utlämnande:

— Hela processen med att skriva boken har varit jobbig, på alla sätt. Att gräva i sånt som man kanske försöker undvika i vardagen, för jag vill ju leva normalt och inte tänka på alla dessa saker hela tiden. Jag gjorde mitt bästa för att vara professionell under skrivandet även om måendet inte var så bra alla gånger. Men jag har valt att inte berätta allt, långt ifrån, för att skydda mig själv, säger han till QX.

Ljudboken kommer senare i oktober hos Storytel.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: