Lundby-profilen Johan, 39, om att hålla på BK Häcken: ”Alltid varit stolta över vår ö”

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Han är en äkta Lundby-bo som vars familj var engagerad i Lundby IF och i vuxen ålder bor han kvar i området. Johan Svensson, 39, är V-märkt tjänsteman och politiker som tar strid i stadshuset och socialnämnden på Hisingen – när han inte står i klacken på Bravida Arena:
— Vi som bor här har alltid varit stolta över vår ö och vårt lokalsamhälle. Att kunna manifestera detta tillsammans i en fotbollsklubb är fantastiskt, säger han.

Johan Svensson, 39, växte upp på Långängen i Lundby på centrala Hisingen. Omkring fanns Lundby IF överallt. Den lokala klubben som tidigare hade fostrat landslagsspelare som ”Fölet” Bendtsson och Häcken-profilerna Teddy Lučić samt Tobias Hysén var en viktig faktor i både lokalsamhället som många enskilda Lundby-bors liv.

— Min familj var faktiskt insyltad i Lundby IF. Jag spelade nåt år som barn, brorsan längre än så och farsan var tränare. Lundby IF var den dominerande ungdomsföreningen då, i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. De hade mycket verksamhet utöver fotbollen, som ungdomsdiscot på Wieselgrensplatsen och kolloverksamheten på Roten. Föreningen var mer än bara idrott. Det formade nog mig ganska mycket och min syn på föreningslivet, berättar Johan.

Men som många andra ungdomar tappade han kontakten med föreningen i tonåren. Det skulle dröja till vuxen ålder innan han hittade tillbaka till fotbollen på riktigt. Den här gången som supporter – till BK Häcken.

— Några vänner till mig hade börjat gå på matcher ett par år tidigare. Sen började jag hänga med, som en kul grej mest, under succéåret 2012. Det var en jävligt kul fotboll som spelades! Tillsammans med att det var en väldigt avslappnad stämning, så det kändes gött att komma tillbaka match efter match, säger Johan.

”Hisingen har alltid setts som lite sämre”

Efter premiäråret där Johan hade, som han beskriver det, ”trillat in på matcherna” så började han gå mer regelbundet. Från första stund stod han i klacken – där han hittas på hemmamatcherna än i dag – och har nu årskort sedan ett flertal år tillbaka. Så vad innebär det för en tvättäkta Lundby-bo att även vara supporter till BK Häcken?

— En stolthet. Hisingen har alltid setts som lite sämre än övriga staden, en andra klassens del av stan. Men vi som bor här har alltid varit stolta över vår ö och vårt lokalsamhälle. Att kunna manifestera detta tillsammans i en fotbollsklubb är fantastiskt. Klubben har också tydligt tagit ställning för HBTQ-personers rättigheter och ställde upp under flyktingvågen 2015, något som värmde extra mycket och kändes väldigt rätt, säger Johan Svenssn.

Har du lärt känna andra supportrar genom ditt eget supporterskap?
— Ja, verkligen! Jag har lärt känna människor jag aldrig skulle träffat annars. Från helt andra samhällsklasser, stadsdelar och miljöer. I och med att klacken är bred, från kids i 10-årsåldern till pensionärer och med en skapligt blandning av män och kvinnor – så speglar klacken nog mer lokalsamhällets bredd än många andra storstadsklubbars. Halva min bekantskapskrets idag har jag nog träffat genom supporterskapet.

HÄR KÖPER DU BILJETTER ELLER ÅRSKORT TILL BK HÄCKENS HEMMAMATCHER!

Johans syn på BK Häcken, jämfört med andra lag i elitfotbollen, är att det är ett möte mellan stort och litet som är det unika. De lilla kvarterslaget i den stora professionella kostymen, som han beskriver det:
— Det finns en enorm charm i det. Närheten till klubbledning och spelarna, som många av dem bor på centrala Hisingen, är speciellt. Det ska bli spännande att se hur vi lyckas bevara detta i takt med att klubben växer sportsligt och supportermässigt, säger han.

Johan, till vänster med flaggan i handen, i klacken på en av BK Häckens hemmamatcher. Foto: Lasse Ljunggren

”Enorm kollektiv urladdning på läktaren”

Listan över minnesvärda matcher och händelser från det senaste decenniet är lång. Johan minns tillbaka på BK Häckens första titel 2016, på bortaplan mot Malmö FF som en av de stora höjdpunkterna.

— Häcken låg under med 2-0 i halvlek men vände och vann till slut på straffar. En sån enorm kollektiv urladdning på läktaren har jag nog inte varit med om varken före eller efter det. Sen minns jag såklart vinsterna mot IFK Göteborg, arvfienden från andra sidan älven. Inget känns så gott som efter en seger mot dem. Det är till exempel segern nu i höst på Rambergsvallen mot IFK som jag kommer ta med mig från den här katastrofala säsongen.

I dag är Johan både en Twitter-profil inom Göteborgspolitiken och pappa till en ung grabb. Det sistnämnda har inneburit att supporterskapet även spridit sig till nästa generation. I alla fall är det på gång – till hans brors förtret:

— Här får man jobba slugt. Det hägrar ju blåvitare runt varje hörn, Hisingen är tyvärr ingen helt säker gulsvart bastion ännu. Grabben har såklart fått hänga med på matcher, leka och rita i Stickans Corner och så klart, allra viktigast i processen: fri dragningsrätt i kiosken. Men min brorsa håller på blåvitt och försöker vid varje givet tillfälle få grabben att ändra sig, säger han.

”Visar på vilken fotbollsstormakt Häcken har blivit”

Johan syntes i TV-rutan när BK Häcken spelade borta mot Bayern München tidigare i höstas. Ett gäng tappra Häcken-fans hade tagit sig till södra Tyskland för att se damernas kamp, en vardagskväll i Champions League.

— Vi åkte för att se klubbens första Champions League-match någonsin. Det var en häftig upplevelse, säger han.

Hur är det att det spelas Champions League-fotboll på Hisingen nu? 
— Det är en hisnande grej ändå. Det visar på vilken fotbollsstormakt Häcken har blivit. Världsspelare på lilla Rambergsvallen, varav flera av dem i gulsvart dress!

Johan Svensson på läktaren i Tyskland under Bayern München-BK Häcken i höstas. Foto: DAZN/YouTube

Han tycker att det var ett klokt beslut av Häcken att ta över det allsvenskt damlaget inför 2021. En av faktorerna som blev avgörande för honom var möjligheten att få in profiler för unga tjejer att se upp till:
— Det finns en mängd klubb-taktiska och ekonomiska argument som talade för det. Men för mig var det till slut det faktum att även våra flickspelare ska kunna ha lokala förebilder att se upp till som fällde avgörandet. Att de ska kunna se sig själva spela seniorfotboll i den gulsvarta tröjan i allsvenskan om några år.

Och redan under det första året har det börjat utvecklas känslor för det nya laget.

— Det har gått ungefär på samma sätt som man skapar någon slags band med nyförvärv, fast i det här fallet var det väldigt många på samma gång. Jag tycker damlaget spelare verkar ha anammat klubben och dess värderingar på ett bra sätt. Damlaget är ju de som stått för ljusglimtarna i år med sitt cupguld och europaspel, säger Johan.

HÄR KÖPER DU BILJETTER ELLER ÅRSKORT TILL BK HÄCKENS HEMMAMATCHER!

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: