LYSSNA: Är ”Snart rasar Götaälvbron” – Hisingens inofficiella ”nationalsång”?

Är detta bandet som skrivit Hisingens nationalsång? Så kallar nämligen Vier Brillen sitt härliga och humoristiska alster ”Snart rasar Götaälvbron” – som nu finns på Spotify.
— Vår dröm är att Häcken ska använda den som ingångsmarsch på Rambergsvallen, säger Olle Huldén.

Fyra av medlemmarna i femmannabandet ”Vier Brillen” bär ”brillor”. Bandnamnet betyder nämligen bokstavligen ”Fyra glasögon”, på tyska. Och när vi bad om en bild på bandet till den här artikeln fick vi mästerverket här ovanför.

Ja, vid det här laget förstår ni nog att det här är ett gäng studentikosa skämtare av seriös art. Vore det inte för att medlemmarna är medelålders hade nog Chalmers studentpub varit stället att leta efter ett sånt här gäng.

Lite beroende på musiksmak kanske du rankar någon av Graveyards ”Hisingen blues”, Andra Generationens ”Vi älskar BK Häcken”, Kristian Anttilas ”Hisingen-Manhattan”, Rasmus Anderssons ”Har du vandrat över bron”, Nationalteaterns ”Barn av vår tid” eller Tongångarnes ”Hisingen” som de främsta Hisingslåtarna?

Nu har Vier Brillen, som från början var en utbrytargrupp ur ovan nämnda studentorkestern Tongångarne, utmanaren. Det sköna bandet från Tolered i Lundby ser det som sin största bedrift att de har skrivit vad som – främst dem själv, ska väl tilläggas – har kommit att kallas för ”Hisingens nationalsång”.

”Min livs största merit”

Vi tog ett snack med kapellmästaren Olle Huldén, som skrivit låten i fråga, ”Snart rasar Hisingsbron”, som med nöd och näpe hann ut hos Spotify innan bron i fråga rivs.

—  Jag är en gubbe med keps och skägg som bor i Tolered och jobbar som ekonomiansvarig på Majblommans Riksförbund. På fritiden seglar jag träbåt, går på Häcken-matcher och skriver låtar. I Vier Brillen spelar jag piano och sjunger. Min största merit i livet är att jag har skrivit Hisingens nationalsång, säger han.

Så här illustrerar bandet låten som betecknas som Hisingens nationalsång.

Vilka är då Vier Brillen?   
— Vier Brillen är Hisingens nationalorkester. Vi spelar glada låtar med sväng. Roliga texter är det! Dessutom har vi en gubbe som heter Kristian Wedel som är journalist på GP, som drar undermåliga vitsar mellan låtarna. Våra idoler är Povel Ramel, Hasse & Tage och Galenskaparna. 

När och hur producerade ni skivan ”Skaffa keps och odla skägg”? 
— Skivan är vår senaste och den kom ut 2017. Vi brukar skriva låtar löpande och till slut så spelar vi så många nya låtar på konserterna att publiken säger till oss att vi bör spela in dem på skiva. Och då gör vi det. 

Vad är storyn bakom ”Snart rasar Götaälvbron”?
— Hisingen har ju en gammal nationalskald, nämligen Ture Ivar Dahlberg. Och nu är ju vi Hisingens nationalorkester. Det kändes då självklart att Hisingen skulle ha en egen nationalsång, så vi skrev en. Den heter alltså ”Snart rasar Götaälvbron” och handlar om hur Hisingen seglar ut mot friheten när sista brofästet faller. Vår dröm är att Häcken ska använda den som ingångsmarsch på Rambergsvallen.   

Se och hör ”Snart rasar Götaälvbron” LIVE med Vier Brillen.

Vad är er koppling till Hisingen? 
— Vier Brillen är Hisingens nationalorkester. Sa jag det? Vi är några glada Hisingsgubbar som spelat ihop i 26 år och repar i ett garage i Tolered. Alla bor vi på Hisingen. Ja, eller om jag nu ska vara riktigt sanningsenlig så är vi fyra man som bor på Hisingen; två i Kyrkbyn, en i Tolered och en i Bräcke. Den felande femte länken är saxofonisten Peo som bor i Sävedalen. Han är också bördig från Grums i Värmland, så han är inte riktigt tillräknelig. Vi skäms lite över honom.

”Dé la Gais” med LIVE med Vier Brillen.

Hur kommer det sig att låten nu finns på Spotify? 
— Efter många års vankelmod beslutade vi precis att lägga ut alla våra skivor på Spotify och alla andra streamingtjänster. Många har frågat om detta och vi hoppas förstås att låten ska spridas över Hisingslandet och ljuda ut ur varje fönster från Hjuvik till Rödbo.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: