Se supertalangen Laura, 15, i två otroliga dansuppvisningar

Laura Persson, 15, är en av Göteborgs mest talangfulla balettelever och tilldelas nu stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Här kan du se hennes imponerande danskunskaper i både klassisk balett och modern dans!

Till vardags går Laura Persson, 15, sista året på Svenska Balettskolan i Hisings Backa. Men redan nu har hon tydliga planer för sina fortsatta studier. Första siktet är inställt på en sommarkurs vid Den Kongelige Teater i Köpenhamn, som nu möjliggörs genom stipendiet från Västsvenska Kulturfonden. Tyvärr ställdes utdelningsceremonin in på grund av pandemin.

Laura dansar klassisk balett.

Laura har alltså tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november. 

— Det är ändå jättekul att ha fått stipendium. Jag är så tacksam. Det gör att jag kan satsa på något som jag verkligen vill göra, säger Laura Persson.

Supertalang som gör huvudroller

Laura Persson är en otroligt talangfull balettelev. Redan förra året dansade hon huvudrollen Clara i skolans uppsättning av Nötknäpparen på Lorensbergsteatern. Tanken var att hon skulle göra rollen även i år. Men restriktionerna kring covid-19 har gjort att föreställningarna fått skjutas på till nästa år. Istället har skolan skapat en digital adventskalender för Facebook och InstagramTV, där varje lucka bjuder på dans ända fram till jul. 

Laura dansar modern dans.

Tidigare i år skulle hon trots sin ringa ålder deltagit i balettävlingen Prix du Nord. Men även tävlingen har flyttats fram till nästa år. Till våren ska Laura göra rollen som Wendy i skolans nya stora satsning, en originaluppsättning av baletten Peter Pan & Wendy. Något Laura ser mycket fram emot, inte minst scenen där Peter Pan och Wendy ska flyga över scenen. Det började de träna på redan i våras.

Tränar sex dagar i veckan

Varje dag reser Laura – och även hennes lillasyster som också går på Svenska Balettskolan – från hemmet i Bergsjön till skolan, som både är en grundskola och en förberedande yrkesdansarutbildning.

Foto: TILO STENGEL/SVENSKA BALETTSKOLAN

Svenska Balettskolan går elever från årskurs 4–9. Eleverna kommer från hela regionen, då skolan har riksintag. Balett tränar de sex dagar i veckan och därtill modern nutida dans, scenisk folkdans, drama, akrobatik, styrketräning, commercial och sång. Eleverna framträder ofta i föreställningar och events. Det är en viktig del i utbildningen – ungefär som tävlingar är för idrottare – för att få träna att stå på scenen och utveckla den artistiska biten.

Nästa stora mål för Laura efter grundskolan är att kunna börja studera vidare vid Jacqueline Kennedy Onassis School at American Ballet Theatre i New York.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: