Nu rear ICA Maxi ut varor med kort datum: ”Upp till 70 procent rabatt”

MATKAMPEN PÅ HISINGEN. De kallar det ”Datumrabatten” – där färskvaror blir billigare ju närmare ”bäst före”-datumet de är. Tanken är att minska matsvinnet och bli miljövänligare.
— Ju närmare bäst-före-datum, desto mer rabatt. Upp till 70 procents rabatt, säger Karin Lundström, ICA-handlare på Maxi i Torslanda till Torslanda-Öckerö Tidningen.

ICA Fokus i Gårda och ICA Maxi i Torslanda på Hisingen är butikerna som infört ”Datumrabatten”. Rent praktiskt innebär det att man ställt ut maskiner som trycker ut nya prislappar till varorna – om kunden hittat en vara med tre dygn eller mindre till utgångsdatum.

— De finns nära färskvarorna. Det handlar om att vi vill uppmuntra kunden att om man ska laga middag ikväll behöver man inte ta en crème fraiche som har sista förbrukningsdag om 17 dagar. Det är inget fel på en vara för att den är närmre utgångsdatum, säger Karin Lundström till tidningen.

Enligt Naturvårdsverket beror oftast svinn i matbutiker på passerat bäst-före-datum. Det kan vara felbedömningar vid beställning, kunders oregelbundna köpmönster, konkurrenters eller egna kampanjer, eller ofördelaktig produktplacering i butikshyllan.

LÄS MER: ICA-handlaren på Hisingen: Vi kan inte tvinga kunder att hålla “social distans”

De menar på att det även kan bero på att butiker ”prioriterar ett brett sortiment för att kunna rikta sig till den kundkrets som förväntar sig detta”. Retursystemen för mejeriprodukter och bröd minskar affärernas incitament att försöka sälja slut på dessa livsmedel, eftersom de kan återlämna varorna nästan utan kostnad, skriver man.

”Skanna varan och få en ny billigare prislapp”

På Ica Maxi i Torslanda finns två maskiner för ”Datumrabatten”, vid mejeriprodukterna och vid deliavdelningen:
— Om kunden hittar en vara som bara har tre dagar till den passerar bäst före-datum tar man med den varan till stationen. Där kan man skanna varan och få en ny billigare prislapp. Ju närmare bäst-före-datum, desto mer rabatt. Upp till 70 procents rabatt, säger Karin Lundström, ICA-handlare på Maxi i Torslanda till Torslanda-Öckerö Tidingen.

Systemet som införs ska nu utvärderas – men ICA Maxi i Torslanda tror att det är här för att stanna.

— Jag tror att det här är nästa steg i miljöperspektiv, att man planerar sina inköp och när man ska använda varorna. Det har kunderna varit duktiga på att göra under Coronapandemin, säger ICA-handlaren Karin Lundström.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: