Nya krogsatsningen på Hisingen: ”Det är häftigt att det gamla varvsområdet får sin nya kostym”

Robert Sumberaz, 59, föddes i nordöstra Italien och har tagit med sig influenser från barndomen till sitt nya kök. Nu ska svensk mat möta italiensk på Lindholmen.
— Italienska råvaror ska komponeras på rätt sätt. Med mig har jag Hjalmar, en god vän och duktig kock, som gör det intressant med nya smakinriktningar och jag väljer ut vinerna, säger Robert Sumberaz.

I början av februari öppnade 59-åriga Robert Sumberaz restaurangen ”da Roberto” i Lindholmshamnen. Här kan gästerna njuta av norditaliensk mat med svenska influenser.

— I Norditalien har vi minimalt med tomatsås, skrattar han.

Vilken är din favoritmat?

— Vi har en rencarpaccio med havtorn. Och sedan laxtartar som jag smaksatt med Sambuca. Jag älskar en härlig caprese med bra buffelmozzarella och dressad sallad (med dressing reds. anm.) så att den smakar något. Vi har även torskrygg med rödvinssås och självklart en tryffelpasta.

Jobbade på Esab många år innan han bytte bana

Själv är han född i Pola, en italiensk provins på halvön Istrien.

— Jag är född i en varvsstad precis som Göteborg. Min morfar jobbade som svetsare på varvet. Själv jobbade jag på Esab i många år, men bytte bana för tio år sedan när jag upptäckte grappa, säger Robert Sumberaz.

”Värdsskapet är det absolut viktigaste, om du kommer till oss ska du känna dig omhändertagen” säger Robert Sumberaz.

Sedan tio år tillbaka är han mat- och vinimportör och för två år sedan öppnade han Strandverkets café och butik, en krog på Marstrand.

— Då fick jag en möjlighet att testa på hur det är att vara krögare. Jag älskar att möta gästen och besjäla mitt Italien och såg att nu var det dags.

Väljer vinet först – sedan vilka rätter som passar till

Därefter var det dags att öppna da Roberto på Lindholmen. Tillsammans med sin vän gör de mat utifrån ett italienskt koncept med nordisk touch.

— Italienska råvaror ska komponeras på rätt sätt. Med mig har jag Hjalmar, en god vän och duktig kock, som gör det intressant med nya smakinriktningar och jag väljer ut vinerna, säger han och fortsätter:

— Vi har ett uttryck ”Si sposa bene” som betyder ”Det gifter sig väl”. Vi tittar på vinlisan först och sedan väljer vi vilken rätt som passar till det.

Interiören av restaurangen som blickar ut mot hamnen och uteserveringen.

Hur kom det sig att det blev just Lindholmen och Hisingen?

— Jag är Hisingsbo själv och tycker att det som händer på Lindholmen är spännande. Det är så intressant att det finns så många nationaliteter här. Lindholmen är en stadsdel som lyfter hela Göteborg, en profil som vi kanske inte hade tidigare. Det är så häftigt att den gamla varvskulturen möter AI, att det gamla varvsområdet får sin nya kostym.

Vad är grundidén till restaurangen?

— Jag gillar vardagsrumskänslan. Min mormor hade en gång en Osteria, ”Oste” betyder värd och det är precis det jag är. Värdsskapet är det absolut viktigaste, om du kommer till oss ska du känna dig omhändertagen. Så jag tog min historia via min mormor och gör det i 2020-årstappning. Det är det du ska uppleva när du kommer till da Roberto.

En av rätterna på menyn, pasta Vongole med musslor.

Under våren och sommaren finns även en stor uteservering med plats för ungefär 80 gäster. Även här står ”vardagsrumskänslan” i centrum:

— Jag har flyttat in med min kock för att ge gästerna en upplevelse och platsen är magiskt.

Under våren kommer restaurangen, som ligger på Therese Svenssons gata, att ha öppet tre dagar i veckan: Torsdag till lördag.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: