Nya matsatsningen på Hisingen: Pizzor bakade av robotar – öppet dygnet runt

En pizza bakad på tre minuter – av robotar. Ja, det är möjligt nu när företaget Fizza placerat ut tre stycken maskiner i Göteborg.
— Det här är en automatiserad pizzeria som är öppet dygnet runt som levererar en högkvalitativ premiumpizza på 2,5 till 3 minuter. Nu går vi in i Göteborg med tre stycken maskiner på en gång, säger Jonny Pohjanen, VD för Fizza Sverige.

Uppfinningen kommer från Frankrike – där det finns nästan 3 000 maskiner. Företaget Fizza har dock ensamrätten i Skandinavien och har sedan tidigare öppnat en så kallad pizzamaskin i Finland. I april öppnades en i Luleå och nu satsar företaget alltså på Göteborg och Hisingen – en på Backaplan och en i Amhult, Torslanda.

— Vi vill prova ut vilka områden som det fungerar bäst på. Backaplan valde vi för att det är en knutpunkt med väldigt stort flöde och Torslanda utifrån att det är ett växande område med mycket bostäder, säger Jonny Pohjanen, VD för Fizza Sverige.

VD:n: ”Inne i maskinen finns ett kylrum och två robotar”

På Backaplan står maskinen bredvid Elgiganten och i Amhult är den placerad bredvid Arken Zoo. Utöver maskinerna på Hisingen kommer även en att placeras på Frölunda Torg. Så, vad är då konceptet med en robotbakad pizza?

— Vi jäser degen mellan 48-72 timmar och använder 0.0-mjöl enligt Napolitansk stil. Vi förgräddar den jättesnabbt på 500 grader och toppar med färska ingredienser. Sedan packar vi det i specialtillverkade kartonger som körs ut i kylbil. Inne i maskinen finns ett kylrum och två robotar. Så när man beställer en pizza åker roboten och hämtar en pizza som sedan den andra roboten lyfter upp i ett gräddningsaggregat och toppar pizzan. När den är klar, skickas den ut till kund rykande, säger Jonny Pohjanen, VD för Fizza Sverige.

Så här ser maskinen i Torslanda ut. Inuti finns två robotar som ska leverera pizzan till kunden. Läsarbild: Hans Zetterberg.

Varje pizza förvaras i kylen i 72 timmar. Om pizzan inte har sålts innan dess, så är maskinen programmerad att automatiskt ta bort pizzan. 

Men är det lika gott som pizza bakad av en pizzabagare?

— Givetvis. Skillnaden mot vanlig pizza är att lax, kyckling eller vegetarisk topping inte ska gräddas på samma temperatur som en paprika till exempel. Här behåller varje ingrediens sin krispighet.

Vad kostar det?

— Priserna varierar mellan 85 och 135 kronor beroende på vilken pizza man köper.

Hur betalar man?

— Med kort. Det är precis som en tankstation, så man kan blippa med kortet men man kan också betala i appen.

Kan man välja topping själv?

— Nej, men det är tio olika pizzor som man kan välja bland. Man kan också köpa de kalla och grädda själv hemma, eller så köper man de varma i maskinen.

Företagets plan är att öppna 15 stycken automatiska pizzahus i Göteborg och sammanlagt ett 100-tal i Sverige. De tre som nu är utplacerade ska öppna redan till helgen – under lördagen den 12 november.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: