Varför tittar Sjömanshustrun mot Hisingen – hade hon en älskare här?

62 meter över havet står ett av Göteborgs äldsta landmärken: Ivar Johnssons skulptur “Kvinna vid havet”, eller ”Sjömanshustrun”, som hon kallas i folkmun. Men varför tittar hon inte mot havet – utan Hisingen?

Sjömanstornet invigdes samtidigt som Sjörfartsmuseet den 14 juli 1933. Ett år senare restes själva statyn på ”Sjömanshustrun” – som fick över 20 000 besökare upp i tornet den första sommaren.

Statyn ska hedra de sjömän som miste sina liv på svenska handelsfartyg under första världskriget och samtliga deras namn finns inristade i sockeln på tornet. Men, kvinnan pekar inte mot havet – utan mot Hisingen.

”…kanske hade en annan sjöman på Hisingen…”

— Det är kul att hon inte blickar ut mot havet, som känns logiskt om man väntar på sin man. Och det har det skojats om, att Sjömanshustrun kanske hade en annan sjöman på Hisingen som hon längtade efter, och sket i sin man ute på havet, säger museiguiden Björn Lindgren till SVT Väst.

Den verkliga anledningen ska däremot vara att arkitekten ville göra det enkelt för alla Göteborgare att se henne:

— Det gör det lättare för vanligt folk i Göteborg att se henne i profil och inte hennes rygg, säger Björn Lindgren.

Närbild av ”Kvinna vid havet”. Foto: ROLF BROBERG

Strejk försenade ”hustrun”

När kung Gustaf V invigde Sjömanstornet 1934 hade statyn Kvinna vid havet ännu inte installerats på toppen – hon flyttade in först ett år senare. 

— Gustaf V var känd för att inte bry sig så mycket om det han invigde, men det här tornet var han exalterade över. Däremot var statyn inte på plats när han höll sitt invigningstal. De byggnadsarbetare som jobbade med att resa byggnadsställningar strejkade vid slutskedet av bygget, sa Björn Lindgren till GP när tornet åter öppnades för besök härom året.

Här blickar Sjömanshustrun mot Hisingen från tornet till vänster i bild. Foto: PASI MÄMMELA

En skymf mot sjömännen

— Tornet har sin plats i svensk arbetslivshistoria och är typiskt för sin tid, säger Karl Hellervik, intendent på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Bygget togs emot nästan som ett hån av dem som var föremål för det: sjömännen och de efterlevande. Under första världskriget hade man lovat sjömännen arbetslöshetsförsäkring, åtta timmars arbetsdag, med mera. Men istället för ett bättre liv fick de ett monument.

Sedan 1991 ägs tornet av Higab, Göteborg Stad och den 1 juli 2017 tog museet efter många års uppehåll åter över driften av tornet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: