OS skapar handbollsfeber hemma på Hisingen: ”Intresset är hett”

Under olympiska spelen i Tokyo har handbollen i vanlig ordning varit väldigt populär hos TV-publiken. På Hisingen har klassiska HP Warta inlett en kampanj för att rekrytera ungdomsspelare – något man helt saknat de senaste åren:
— Vi har skickat ut en intresseanmälan för att vara med i HP Warta och på mindre än ett dygn har vi över 50 barn anmälda. Så intresset finns!, säger Jimmy Grandin, ny styrelseledamot med ansvar för ungdomssektionen.

Jimmy lade ut info om intresseanmälan sent i lördags kväll och nu har redan över 50 barn, både flickor och pojkar i födda mellan 2010 till 2018 anmälts till HP Wartas nya ungdomssatsning!

— Intresset är hett! OS skapar handbollsfeber och att traditionen är stark på Hisingen, säger Jimmy Grandin.

Hisingen har varit ett av landets mest klubbtäta områden inom handbollen, det kryllade av småklubbar förr i tiden. 1972 valde man att slå ihop Göteborgs HP och IF Warta till att bilda HP Warta. Efter det dröjde det inte länge förrän det var en framgångsrik klubb både på herr- och damsidan.

Damerna spelade SM-final 1985 och herrarna gjorde detsamma 1986.

Stora handbollsstjärnor har spelat i HP Warta

Det har funnits så många profiler genom åren att det inte går att räkna upp alla. Mia Hermansson Högdahl har HP Warta som moderklubb, hon räknas tillsammans med Bella Gulldén som den bästa spelaren någonsin på damsidan. Utsedd till världens bästa under år 1994. På herrsidan har spelare som Claes Hellgren, Christer Magnusson, Per Carlén, Martin Frändesjö, Martin Boquist och Johan Jakobsson lirat i HP Warta.

— Men framför allt, vilket också märks nu när vi får hejarop i sociala medier har HP Warta haft så många människor som kämpat, vunnit, förlorat och haft roligt i klubben. Det märks att det finns mycket klubbhjärta där ute på Hisingen och det hoppas vi kan hjälpa oss på den här resan framåt igen, säger Jimmy Grandin.

Är det tävling för de minsta barnen – eller lek i fokus?
— För de minsta barnen är fokus på att skapa rörelseglädje, få nya kompisar och ha roligt. Lyckas vi med det kommer de vilja spela handboll och det är viktigast. Vi jobbar just nu med att skapa ett upplägg för verksamheten som ska vara pedagogisk, utvecklande och tillgänglig för alla. Min dröm är sedan att kunna ha en så omfattande verksamhet att barn och ungdomar kan välja hur mycket de vill träna och spela och i slutändan tävla.

Kan mitt äldre barn få spela handboll med, eller måste man ha gått i handboll förut för att kunna grunderna?
— Vi välkomnar alla att prova på handboll. Jag själv började när jag var 10 år, flera år efter mina lagkompisar. Vår målvakt, som blev den bästa i laget och spelade elithandboll, började med handboll när han var 14 år. Och sen fick jag nya lagkompisar när jag var 18 år så det finns inga åldersgränser i HP Warta!

Nu söker Warta även ledare för sina barn- och ungdomslag

I dag tränar HP Warta i Lundbystrand med dess fem spelplaner i Götaverkens gamla varvsområde i Lundbyvass på Norra Älvstranden. Men förhoppningen är att ungdomssektionen ska kunna flytta till en mer central plats om två år:
— Jag vill att vi flyttar in ungdomsverksamheten i de två nya hallarna som byggs vid Lundby gymnasium och som står klara 2023. Vi vill att barn och ungdomar ska kunna cykla till sina träningar. Det är precis mitt i det geografiska område vi täcker och Lundbystrand är fullbokat, säger Jimmy Grandin.

Hur många lag har ni i dag bland barn och ungdomar?
— När jag blev invald i styrelsen nu i juni fick jag informerat för mig att HP Warta har noll spelare, noll ledare och noll lag på ungdomssidan. Så vi startar bokstavligt talat från noll vilket innebär en utmaning men också en mycket inspirerande resa. Vi har skickat ut en intresseanmälan för att vara med i HP Warta och på mindre än ett dygn har vi över 50 barn anmälda. Så intresset finns!

Söker ni även ledare till era lag?
— Ja, ledarfrågan är högprioriterad. Vi vill skapa en attraktiv miljö för föräldrar och andra intresserade att utveckla sig själva både som personer och ledare. Vi skissar på en tränarutbildning som inte bara handlar om handboll utan också tex kost, träningslära, ledarskap i grupp och för individer, med mera, säger Jimmy Grandin.

Här finns intresseanmälan om du vill att ditt barn – eller du själv – ska delta i HP Wartas ungdomssatsning.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: