Här gör Stina Blackstenius mål i finalen – fyra OS-SILVER till Hisingen

Stina Blackstenius mål mot Kanada i OS-finalen. Foto: Discovery Plus/Kanal 5

Hisingen har fått fyra OS-silvermedaljörer: BK Häcken-spelarna Stina Blackstenius, Filippa Angeldal, Jennifer Falk och Emma Kullberg! Blackstenius och Angeldal var dessutom bland Sveriges bästa spelare under turneringen i Tokyo – som avslutades snöpligt när Sverige förlorade ett straffdrama i finalen mot Kanada...

Redan i OS-premiären gjorde Stina Blackstenius ett rejält avtryck när Sverige imponerande och krossade regerande världsmästarna USA. Lagets insats hyllades då i Kanal 5:s OS-studio som det “bästa ett svenskt landslag gjort i en OS-premiär någonsin”.

Då stod BK Häcken-stjärnan Blackstenius för två mål och under mästerskapet har hennes storspel fortsatt och banat väg mot finalen för Sverige. Pricken över final-i:et blev ett läckert mål i 34 matchminuten när Kosovare Asllani bröt fram på högerkanten och hittade in med ett inlägg längs marken till Blackstenius – som med ett tillslag sköt 1-0 bakom den kanadensiska målvakten.

Passningen in från Asllani från höger mot Blackstenius i mitten av straffområdet. Foto: Discovery Plus/Kanal 5
På en touch dunkade Stina Blackstenius in ledningsmålet 1-0 till Sverige i OS-finalen. Foto: Discovery Plus/Kanal 5

Men Kanada kvitterade på straff i andra halvlek, innan matchen gick till förlängning – och straffar.

Väl där blev förre Göteborg FC-målvakten Hedvig Lindahl nästan stor matchhjälte med tre (!) straffräddningar. En stor orsak till varför Sverige hängde med i straffläggningen trots dåligt straffskytte från Sverige. Men till slut förlorade Sverige straffläggningen i sjätte straffomgången och därmed även finalen och guldet.

Blackstenius och Angeldal bland Sveriges bästa spelare

Stina Blackstenius, som varit en av Sveriges bästa spelare i turneringen, bytte Linköping mot Göteborgs FC i fjol – en klubb som gick upp i BK Häcken i vintras. Så ett tag till har hon Rambergsvallen/Bravida Arena och Sankt Jörgen Park som hemmabanor, men nu lär många Europeiska storklubbar rycka i målskytten.

Stina Blackstenius två mål mot USA i OS-premiären. Foto: Discovery Plus/Kanal 5

Mittfältaren Filippa Angeldal, även hon i BK Häcken till vardags, har även hon varit en av Sveriges mest tongivande spelare i turneringen och lär ha många scouters ögon på sig och lär även hon vara högaktuell för att bli utlandsproffs inom kort.

I silvertruppen finns även BK Häcken-spelarna Emma Kullberg och Jennifer Falk, den sistnämnda från Torslanda är en av fyra atleter som är uppvuxen på Hisingen i sommarens OS i Japan. Men nu har vi alltså fyra olympiska silvermedaljörer som spelar i BK Häcken – vilket vi naturligtvis räknar som fyra silver till Hisingen!

Fantastiskt jobbat Stina, Filippa, Emma och Jennifer, även om det säkerligen känns surt att ha varit så nära guldet utan att knipa det. Sveriges fotbollsdamer spelade även OS-final i förra olympiska spelen och förlorade även den gången.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: