”Plåtgården” på Götaverken har varit stängd för allmänheten — tills nu

En stor yta vid Lundbystrandshallen har under lång tid varit stängd för allmänheten. Den varvshistoriska miljön har väntat på en upprustning och nu kan du kika in i bikupan eller spela pingis här…

Området kring Götaverken Cityvarvet ingår i Lindholmen som är ett av ”Älvstadens” sju delområden och har en unik varvshistorisk miljö. Många av de gamla varvsfastigheterna ägs av det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling och har renoverats sparsamt för att bevara historiken och känslan i området. Senaste upprustningen är av den gamla plåtgården intill Lundbystrandshallen som under sommaren fräschats upp.

Området har även beriktas med ett pingisbord för att ”uppmuntra liv och rörelse i området”.

Plåtgården har bikupa – som du kan kika i

Den lilla parken, som har fått namnet Plåtgården, består av en stor yta som tidigare varit helt stängd och otillgänglig för allmänheten, skriver Älvstaden på sin hemsida. Nu vill man göra det till en inbjudande allmän plats i stadsrummet, där det går att njuta av en picknick i det gröna, spana in de olika insektshotell som placerats i området eller spela en pingismatch på det fasta pingisbord som ställs i parken. Det finns också ett apiarium, en bikupa med ”pedagogiskt syfte för att öka kunskapen om bin och biologisk mångfald”.

Älvstranden utveckling säger sig ständigt vilja utveckla stadsrummet till det bättre och i detta arbete f”örsöker vi alltid ha biologisk mångfald och hållbarhet i åtanke”.

— Det är viktigt för oss att även områdena utomhus och runt våra fastigheter är tilltalande för alla besökare. Vi vill ständigt utveckla stadsrummet till det bättre och i detta arbete försöker vi alltid ha biologisk mångfald och hållbarhet i åtanke, säger Torgny Tennby, teknisk förvaltare på Älvstranden Utveckling som både är fastighetsägare och driver nordens största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden.

Flera insektshotell har placerats på Plåtgården.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Götaverken Cityvarvet

  • År 1855 köpte Alexander Keiller ett stort markområde vid Lundbyvassarna på Hisingen. Då fanns bara en smal landremsa mellan Kvillebäcken/Brämaregården och Lindholmen/Lundbystrand.
  • Processen att fylla igen våtmarken tog många år. Redan 1860 flyttades varvet till den plats där det låg tills staten tog över Götaverken på 1970-talet.
  • Götaverken intog platsen som Sveriges ledande skeppsvarv under 1910-talet, en position som Lindholmen tidigare innehaft.
  • 1920 var varvet, sett till antal anställda arbetare, stadens näst största företag efter SKF, med 2 287 personer.
  • I mitten på 1950-talet omsatte Götaverken över 250 miljoner, hade nästan 6 000 anställda och var en framgångsmaskin i stadens industrinav.
  • På 1960-talet hade Götaverken tre flytdockor där den största dockan kunde ta emot fartyg på cirka 45 000 ton.
  • Under sina första 100 år byggde Götaverken vid sitt varv vid Lundbystrand 605 fartyg. Från pråmar, ångslupar och segeljakter till krigsfartyg, passagerarbåtar och handelsfartyg av alla slag, specialfartyg, lastbåtar, bulkfartyg, linjefartyg och tankfartyg.

LÄS MER: