Så gjorde Bonnier, Blåvitt och Bokmässan succé på Hisingen

Samarbetet mellan Bonnier, Blåvitt, Bokmässan och flera andra lokala aktörer erbjöd 6000 barn och unga en ”meningsfull fritid” i somras. Projektet beskrivs nu som en succé:
— Efter en vår med isolering och sommarens inställda evenemang kände vi att det var viktigare än någonsin att barn och ungdomar skulle få komma ut och röra på sig, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen.

För tredje året i rad arrangerades BonnierHoops under sommarlovet vid Sjumilahallen i Biskopsgården. Trots rådande pandemi erbjöds 6000 barn och unga det arrangörerna kallar ”en meningsfull fritid med basket och läsning”. Säsongen knöts ihop på den digitala Bokmässan där BonnierHoops-scenen stod i fokus.

BonnierHoops arrangerades utanför Sjumilahallen, vid Friskväderstorget i Biskopsgården.

— Efter en vår med isolering och sommarens inställda evenemang kände vi att det var viktigare än någonsin att barn och ungdomar skulle få komma ut och röra på sig och kunna mötas i meningsfulla aktiviteter under sommarlovet, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen i ett pressmeddelande.

Corona-anpassade aktiviteter

Istället för att ställa in, ställde man om till ett arrangemang där deltagarna skulle kunna följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Så med stort engagemang från lokala aktörer och samverkanspartners genomfördes satsningen med basket, läsning och kulturaktiviteter för tredje året i rad i Biskopsgården.

Under sommarlovets tio veckor har cirka 6000 besökare i åldern 4-65 år tagit del av de dagliga aktiviteterna, 23 ungdomar har fått jobb och hundratals böcker har lånats ut. Det har varit basketturneringar, läsning i bokloungen, dans, workshops i spoken word, poesikvällar och mycket mer. 

Under veckorna har man erbjudit barn och ungdomar att delta i sådant som fotbollsträningar med IFK Göteborg, quiz och läsutmaning med skolbiblioteket, hinderbana med föräldrastödjarna, Guinness rekordförsök, teaterföreställningar, Alfons Åbergs kulturhus har hållit i aktiviteter och olika workshops, hip hop-inslag och väldigt mycket läsning samt basket har stått på programmet.

Basket och läsningen har stått i centrum i Biskopsgården i sommar. Foto: BONNIERHOOPS

”Målet har varit att inspirera”

Amanda Flinck, skolbibliotekarie på Sjumilaskolan och Jättestensskolan, har varit på plats på BonnierHoops flera dagar i veckan under sommaren.

— Målet har varit att inspirera till läsning, och intresset har varit stort för aktiviteterna. Det har känts bra att kunna bidra med mitt kanske viktigaste uppdrag: att väcka läslust!

Tidigare år har besökarna i Biskopsgården bjudits in till Bokmässan i september och ungdomarna har fått tävla i BonnierHoops spoken word-final. I år har istället intressanta programpunkter inom läsning, hälsa och inkludering lyfts på den digitala BonnierHoops-scenen. 

Samverkan till nytta för unga

Efter årets arrangemang blickar man nu framåt och förhoppningsvis mot ett helt annat läge 2021.

— BonnierHoops i Biskopsgården är ett lysande exempel på samverkan och nytta för det lokala samhället. Modellen har visat sig vara lyckad varje år och ambitionen med BonnierHoops är att kunna expandera till fler stadsdelar i Göteborg där det i dagsläget finns ett stort behov av meningsfulla fritidsaktiviteter för unga, säger Lennart Johansson, chef på Näringslivsgruppen, Göteborg & Co i ett pressmeddelande. 

Fakta: BonnierHoops

  • VAR? En samlingsplats uppbyggd av en basketplan och tält för läsning vid Sjumilahallen i Biskopsgården
  • NÄR? Öppet 10 veckor sommaren 2020
  • VEM? Cirka 6000 besökare i åldern 4-65 år
  • JOBB: 23 ungdomar fick sommarjobb i projektet
  • BÖCKER: Hundratals böcker lånades ut
  • SEN: Flera ungdomar har fortsatt i ordinarie föreningsverksamhet
  • ARRANGÖRER: BonnierHoops Biskopsgården är ett samarbete mellan Västra Hisingens stadsdelsförvaltning i Göteborgs Stad, Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Bokmässan, Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, Polisen, Bostadsbolaget, Poseidon, Bo Bra, Willhem, Västra Hisingen Basket och IFK Göteborg.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: