POLISEN VARNAR: Så slår tjuvarna till mot din Volvo – när du ligger och sover

Sju Volvo-bilar av nyare modeller har stulits längs västkusten de senaste veckorna. Misstanken är att tjuvarna använder signalen från nyckeln till ”nyckellösa” bilar för att starta bilen — medan ägaren sover i villan intill.

Nu varnar polisen på Hisingen för metoden som förekommit om och om de senaste veckorna. I polisregion Väst har sedan sju nyare Volvobilar av modellerna XC90, XC60 samt V90 stulits, sedan den 23 augusti.

Efter stölderna – som alla skett i villaområden – har bilarna körts ungefär 500 meter ifrån platsen där de stått parkerade. Där har man senare hittat den stulna bilen, ”slaktad”. Tjuvarna har alltså plockat loss interiör och exteriör från bilarna, allt från airbags, infotainment, framlyktor, backspegel, billister, stereo med mera har stulits.

Bilarna dumpas i skogspartier i närheten av där de stulits. Foto: Polisen

Varnar bilägare på Hisingen

Anmälningar om denna typ av grova stölder är gjorda i Lerum, Borås, Ljungskile, Varberg och Kungsbacka. Men nu varnar polisen på Hisingen för att tjuvarna kan slå till mot bilägare på Hisingen.

”I den genomgång Polisen gjort av dessa anmälningar framkommer att bilarna tillgrips två åt gången nattetid, från samma villaområde. De körs därefter ca en halv kilometer till en avskild plats/grusväg, där bildelarna plockas loss och bilarna sedan anträffas. Detta sker medan bilägarna fortfarande har kvar nyckeln. Troligtvis utnyttjas den signal som nyckeln sänder ut inifrån ägarens bostad. Den läses av, och bilen kan därigenom startas. Polisen vill uppmärksamma bilägare på att förvara nyckeln inomhus i någon form av plåtlåda, som förhindrar att signalen den sänder kan nås utifrån”, skriver Hisingspolisen på sin Facebook-sida.

Inredningen i Volvo-bilarna är måltavla för stölderna. Foto: Polisen

Uppmaningen: Förvara nyckeln i plåtlåda

Andra tips polisen har är att inte låsa bilen på för långt avstånd, vilket gör det svårare att läsa av signalen, samt att dubbelkolla så att bilen verkligen blivit låst. Det, i kombination med att förvara sin digitala nyckel i någon slags plåtlåda i hemmet, är tips som polisen ger för att skydda sig mot tjuvarna.

”En ny metod för att stjäla från bilar är att använda en så kallad störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. Kontrollera därför att din bil är låst när du lämnar den. Annars är det fritt fram för gärningsmannen att öppna den olåsta och olarmade bilen och tömma den på innehåll”, skriver polisen.

Kan slå till på parkeringsplatser

Denna störningssändare kan variera i både utseende och storlek. Den ser normalt ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner. Polisen vill göra bilägare uppmärksamma på att om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större p-plats, och det inte beror på dåliga batterier, att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmaste omgivningen.

Ännu finns ingen misstänkt för stöldvågen i Västsverige och polisen tar tacksamt emot tips och iakttagelser från allmänheten. Dessa kan lämnas via polisen.se eller via växeln 11414.

Redaktionen
tips@helahisingen.se